Protecció Civil

Comença la campanya #banysegur 2024

Protecció Civil de la Generalitat demanem extremar la prudència aquest estiu en el bany a platges, piscines i aigües interiors

query_builder   14 juny 2024 16:00

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat demanem extremar la prudència aquest estiu en el bany a platges, piscines i aigües interiors

  1. Durant tot l’estiu es podrà consultar l’estat de les platges i el color de les banderes al visor de protecció civil
  2. Com cada any, a partir del 15 de juny comença el dispositiu de coordinació al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, del que formen part Protecció Civil de la Generalitat i SEM de forma presencial, i que està en contacte continu amb tots els operadors de socorrisme i cossos d’emergències i seguretat
  3. L’any passat, la campanya es va tancar amb un balanç de 25 persones mortes per ofegament a les platges catalanes i 11 a les piscines


Demà dissabte, 15 de juny, Protecció Civil de la Generalitat donarem per iniciada la campanya de platges d’aquest estiu, amb la qual cosa fem una crida a extremar les precaucions durant els mesos d’estiu sobretot a les platges, però també a piscines i aigües interiors davant les previsions d’una gran afluència de banyistes. La campanya es donarà per finalitzada el 15 de setembre de 2024.

L’objectiu principal d’aquesta campanya és difondre entre la ciutadania els principals consells per gaudir del bany amb seguretat i evitar ofegaments greus i mortals al medi aquàtic.

Cal recordar que l’any passat la campanya de platges es va tancar amb 25 persones mortes (el mateix nombre que el 2022) per ofegament a les platges catalanes, la gran majoria homes de més de 70 anys. A més, va haver-hi 11 ofegaments mortals en piscines d’ús públic i privat (el 2022 n’hi va haver 13) i un gran nombre de ferits greus, la majoria menors d’edat.

Protecció Civil fem una crida sobretot a la gent gran a prendre especial precaucions a les platges, i respecte a les piscines demanem als adults responsables de menors que en tinguin especial cura i vigilància per evitar accidents i ofegaments.

Respecte al bany en rius, pantans i estanys la principal recomanació és banyar-se en zones habilitades especialment per al bany, ja que fora d’aquestes àrees, que no estan controlades, poden haver elements perillosos que no es veuen a simple vista. Troncs submergits, arrels, corrents o zones que semblen poc profundes però que en realitat ho són.

Tot i que la campanya de platges començarà oficialment demà dissabte, 15 de juny, en el que portem d’aquest 2024 ja hi ha hagut una desena de víctimes mortals a les platges catalanes.


Dispositiu al CECAT de Protecció Civil i visor de platges

Durant tota la campanya de platges, des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat es farà seguiment de les incidències i la seva evolució de manera coordinada amb els municipis que gestionen la seguretat a les platges i amb el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

Enguany, personal del SEM tornarà a estar present al Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya per agilitzar la transmissió i gestió de la informació de totes les incidències que es produeixin en el medi aquàtic.

A més, Protecció Civil de la Generalitat torna a posar en actiu, per aquesta campanya de seguretat en el bany 2024, la pàgina web del visor de platges interior.gencat.cat/estatplatges amb informació en línia i temps real de quines platges estan vigilades, la bandera que hi oneja en cada moment, si hi ha meduses, quin tipus i perillositat, i serveis disponibles (dutxes, banys, tipus de sorra, pendent d'entrada, activitats esportives, recursos de lleure, pàrquings, etc.). Cal recordar que el servei de vigilància i socorrisme a les platges és una competència municipal.

El visor de platges ofereix també un servei de previsió de presència de meduses a cada municipi. En cas que n’hi hagi, clicant sobre la icona amb la silueta d’una medusa, es pot obtenir tota la informació sobre el tipus de medusa de què es tracta, quines característiques té i com actuar si hi tenim contacte.


Consells de seguretat a la platja

·Segueix sempre les indicacions del socorrista i de les autoritats locals

  1. No sobrevaloris les teves aptituds per nedar: sigues conscient dels perills
  2. No et banyis si et trobes malament o tens cansament. Si ets dins l’aigua i et trobes malament o notes símptomes estranys, surt ràpidament
  3. No entris a l’aigua bruscament; la immersió s’ha de fer gradualment, sobretot si l'aigua està freda i has estat al sol molt temps o si has fet un esforç físic intens. Remulla't primer les extremitats i després entra a l’aigua a poc a poc
  4. Si practiques algun tipus d’esport nàutic, utilitza els canals d’entrada i sortida del lloc base. No envaeixis la zona de banyistes. A les platges on no hi hagi abalisament, allunya't uns 200 metres de la costa
  5. No practiquis esports nàutics en solitari i, en tot cas, avisa familiars o amistats sobre el lloc on et dirigeixes i l’hora que tens previst tornar
  6. Si vas a una cala o platja no vigilada, comprova que a la zona hi ha cobertura de telèfon 112 per si tens alguna emergència


Consells de seguretat a piscines i bany en aigües interiors

  1. A la piscina, fes atenció als senyals de seguretat de la piscina pel que fa a l'ús de trampolins, palanques o tobogans, així com als que fan referència a la fondària.
  2. Assegura’t que una persona adulta responsable vetlla constantment per la seguretat dels infants mentre es banyen o juguen a prop de l'aigua.
  3. No consumeixis begudes alcohòliques i evita distraccions (consultar el mòbil, llegir, etc.) mentre vigiles el bany dels infants.
  4. Assegura’t que els infants que no saben nedar duguin posat un dispositiu (armilla, "bombolleta", etc.) adaptat a cada edat, que n'afavoreixi la flotabilitat i que ajudi a mantenir el cap fora de l'aigua en cas que hi caiguin. 
  5. No utilitzis cap tipus de material (pilotes, objectes inflables, etc.) que pugui suposar un risc per als usuaris.
  6. En rius, estanys i pantans, assegura't primer que estigui permès banyar-s'hi i siguin llocs habilitats per fer-ho.
  7. Fixa't si hi ha cap cartell que adverteixi d’algun perill; fes cas de les senyalitzacions i de les indicacions dels socorristes i de les autoritats locals.
  8. Intenta sempre anar amb companyia o informa familiars o amics d'on aniràs.
  9. Comprova que a la zona hi ha cobertura de telèfon per si tens alguna emergència i cal avisar el 112.

Trobareu tots els consells al web interior.gencat.cat/banyinterior i interior.gencat.cat/platges


Presència als mitjans

El mapa, amb les banderes i els noms de les platges, es pot integrar a qualsevol altra pàgina web, com un widget o giny. Això és especialment útil per als mitjans de comunicació, webs d’ajuntaments, hotels, càmpings o altres usuaris que vulguin integrar-ho a les seves webs.

En aquest sentit, es pot configurar sobre la zona que interessi a cada web i amb el zoom que s'adapti millor a les seves necessitats, per exemple, una sola platja o un sol municipi. Cada vegada més mitjans de comunicació insereixen el visor a les seves pàgines web com un servei més per als seus usuaris i usuàries. El canal 3/24 també alimenta el seu rètol dinàmic amb la bandera que oneja a les principals platges amb les dades de la web de Protecció Civil.


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia