Drets Socials

Carles Campuzano, Xavier Godàs i Magda Bes

Conseller Campuzano: "Una vida plena no és possible sense relació amb els altres"

query_builder   14 juny 2024 14:55

event_note Nota de premsa

Conseller Campuzano: "Una vida plena no és possible sense relació amb els altres"

  1. Amb motiu del Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l'Abús i el Maltractament a les Persones Grans que se celebra el 15 de juny, el Departament de Drets Socials ha organitzat un acte per conscienciar sobre aquesta problemàtica
  2. El Consell de la Gent Gran de Catalunya ha llegit el manifest que reafirma el seu compromís amb la protecció dels drets de les persones grans

El Departament de Drets Socials, a través de l’Oficina de la Gent Gran Activa, ha organitzat aquest divendres un acte en el marc del Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l'Abús i el Maltractament a les Persones Grans, que es commemora cada 15 de juny, amb l’objectiu de conscienciar sobre aquesta problemàtica a la societat catalana.

Una setantena de persones, entre professionals i entitats, han omplert la Sala Cotxeres del Palau Robert de Barcelona on, a través d’una conferència i dues taules rodones, s’ha defensat els drets de les persones grans.

Carles Campuzano{"name":"2024/06/14/14/54/2124c68d-4f9a-4ec6-882e-959460eb065b.jpeg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":166398}

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, durant el discurs de cloenda de l’acte, ha assegurat que “si volem fer un bon abordatge dels maltractaments a la gent gran, hem de combatre la cultura del descart i de la desvinculació respecte a l’entorn”. En aquest sentit, ha alertat que “una vida plena no és possible sense relació amb els altres” i ha subratllat que “els poders públics tenen una responsabilitat molt important en el suport a les cures, però la ciutadania també hi juga un paper clau’.

Per la seva banda, el director general d’Acció Cívica i Comunitària, Xavier Godàs i Pérez, ha recordat que “el maltractament a les persones grans és una qüestió poc coneguda que cal visibilitzar. Els drets no poden quedar en un segon pla”. Godàs també ha posat en valor l’aprovació de l’Estratègia per una societat longeva i una vida plena, que posa el focus en els maltractaments a la gent gran i treballarà “per garantir una vida plena amb drets, també en l’envelliment”.

Espai de debat amb veus expertes

El catedràtic de Filosofia de la Universitat Ramon Llull, el Dr. Francesc Torralba, ha estat l’encarregat de pronunciar la conferència inaugural amb el títol Una societat de valors per una vida plena. Durant la seva intervenció ha destacat que l’augment de la longevitat en la nostra societat comporta un seguit d’interrogants que s’han de respondre com, per exemple, el temps de vida que pot gaudir una persona un cop acaba la seva etapa laboral. El Dr. Torralba també ha detallat les claus per arribar a gaudir d'una vellesa en plenitud, com la necessitat de refer el projecte de vida, entre d’altres.

L’acte de commemoració del Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l'Abús i el Maltractament a les Persones Grans ha continuat amb un espai de debat sota el títol Acostant la mirada: Demandes, necessitats i respostes. Des de l’àmbit de la investigació i els serveis socials, s’ha reflexionat, entre altres qüestions, sobre la invisibilitat que pateixen les persones grans, el risc d’aïllament relacional, els estereotips d'edatisme que els afecten, els dispositius públics de cura o els reptes de l’atenció a la dependència i de les cures de llarga durada. Hi han intervingut la Dra. Esther Cabrera, directora de la Càtedra d’Envelliment i Qualitat de Vida de TecnoCampus-UPF; Mercè Mas, membre del Consell de la Gent Gran de Catalunya, i Helga Nuell, directora dels Serveis Territorials de Drets Socials de Girona.

La segona taula de reflexió de l’acte s’ha centrat a compartir amb les persones assistents casos i pràctiques d’experiències de defensa dels drets de les persones grans. S’ha comptat amb la participació de Pilar Cañabate, cap de Treball Social a ACE Alzheimer Center Barcelona; Roser Nin, cap tècnica del Servei d'Inclusió Social i Convivència del Consell Comarcal del Bages, i la Dra. M. José Robles, doctora i cap de Secció de Geriatria de l’Hospital del Mar.

Per una vida plena amb drets per a totes les persones

El Consell de la Gent Gran de Catalunya, l’òrgan consultiu de la Generalitat de Catalunya i de representació i participació de les persones grans en totes les qüestions que siguin del seu interès, ha elaborat, com cada any, un manifest que es pot consultar aquí per reafirmar el seu compromís per continuar lluitant i per conscienciar i sensibilitzar la societat en la protecció i el respecte dels drets de les persones grans.

“Volem un món en què tothom, independentment de l'edat, pugui viure amb dignitat, respecte i seguretat”, han afirmat membres del Consell durant la lectura.

En el marc de la jornada, també s’ha llançat la campanya ‘Vida plena amb drets’ que, a través de diferents materials, del hashtag #vidaplenaambdrets i d’una imatge gràfica composta per quatre colors que representen les diferents etapes de la vida, reivindica la necessitat de garantir els drets de les persones al llarg de tot el cicle de vida, també en la vellesa. En aquest sentit, s’han generat cartells, polseres, i altres elements comuns que, a través dels ens locals, els Casals Cívics i Comunitaris i els Serveis Territorials del Departament de Drets Socials, s’han compartit en tots els actes realitzats arreu del territori amb motiu d’aquest dia mundial.

Quin és l’origen d’aquest dia mundial?

El 19 de desembre de 2011, les Nacions Unides van reconèixer l'abús i el maltractament envers les persones grans com un problema social mundial que afecta la salut i els drets humans de milions de persones i una qüestió que mereix l'atenció de tota la comunitat internacional.

Segons la Declaració de Toronto per a la Prevenció Global del Maltractament de la Gent Gran de 2002, el maltractament envers les persones grans es defineix com “l'acció única o repetida, o la manca d'una resposta adequada, que causi danys o angoixa a una persona gran i que tingui lloc dins de qualsevol relació on existeixi una expectativa de confiança”.

Cada 15 de juny se celebra aquest Dia Mundial que, entre els seus objectius, planteja incrementar la consciència pública internacional sobre la violència i l'abús contra la gent gran, a més de promoure la investigació i la formació sobre aquesta qüestió.

Xavier Godàs i Magda Bes{"name":"2024/06/14/14/50/8b10de5d-1436-48cf-aab9-bf9c69336e39.jpeg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":156529}


3  

Imatges

Carles Campuzano

Carles Campuzano 166398

Carles Campuzano, Xavier Godàs i Magda Bes

Carles Campuzano, Xavier Godàs i Magda Bes 178525

Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l'Abús i el Maltractament a les Persones Grans

Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l'Abús i el Maltractament a les Persones Grans 156529

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia