Territori

Foto

La Generalitat crea un punt d'evacuació per a emergències al port de l'Estartit

query_builder   14 juny 2024 16:59

event_note Nota de premsa

La Generalitat crea un punt d'evacuació per a emergències al port de l'Estartit

  1. Donarà servei a submarinistes i navegants que pateixin algun accident per aquesta zona
  2. Més de 57.000 persones van fer immersions a l’àmbit de les Illes Medes durant el 2023 des del port de l’Estartit
Foto
La consellera durant la seva visita al port de l'Estartit.
{"name":"2024/06/14/16/54/9b333be4-974e-4aa4-8ec2-f996bf4825d2.jpg","author":"Territori","type":"0","location":"0","weight":208151}


La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, ha visitat avui el port de l’Estartit on el Departament, a través de Ports de la Generalitat, ha invertit 186.000 euros en l’ampliació del moll central, creant un nou espai per construir un punt d’evacuació de ferits procedents del mar amb una rampa per a emergències. L’objectiu principal és atendre persones que han sofert un accident practicant submarinisme, una activitat molt important a l’àmbit de les Illes Medes, així com atendre navegants o persones que practiquen esports nàutics i poden patir un accident en aquesta zona. La nova infraestructura ha tingut un termini d’execució de tres mesos i facilita la feina als grups d’intervenció en el cas que es produeixi una emergència amb una persona ferida.

A l’estiu al moll central del port de l’Estartit s’hi desenvolupa una gran activitat de submarinisme i vaixells turístics, atesa la seva proximitat al Parc Natural de les Illes Medes, uns 1.000 metres, menys d’una milla nàutica. El risc inherent d’aquestes activitats ocasiona incidents cada any que requereixen la intervenció d’equips d’emergències i la ràpida evacuació de les persones afectades per tal que rebin atenció mèdica.

El 2023 van passar pel port de l’Estartit 57.124 persones que van anar a fer immersions a la zona de les Illes Medes, segons les dades del Parc Natural. Aquesta xifra de submarinistes inclou tant els que van a través dels centres d’immersió, la gran majoria, com els que ho fan de manera particular. Actualment, a la zona de les Illes Medes treballen 15 centres d’immersió, la majoria dels quals tenen els punts d’amarratge de les seves embarcacions al port de l’Estartit. A la Reserva Marina de les Illes Medes els bussejadors poden gaudir dels fons marins i d’una gran quantitat i varietat d’espècies.

Foto
El punt d’evacuació senyalitzat amb una balisa verda.
{"name":"2024/06/14/16/57/81061799-6c20-4b45-9832-7ffdab5e90df.jpg","author":"Territori","type":"0","location":"0","weight":190202}


Punt d’evacuació

La configuració del moll central suposava una manca d’espai a l’estiu i una alçada de moll prevista per a embarcacions de gran eslora, que dificultava l’amarratge de les embarcacions d’emergència, normalment de petita eslora i calat. La solució ha estat l’adequació del moll per generar un nou punt per a emergències, reservat a embarcacions de rescat. Així, a la part final del moll s’ha construït un nou moll cantoner per a encabir una rampa i unes escales que faciliten l’evacuació de persones que han patit un accident bussejant o navegant. Des de la seva construcció, aquest any ja s’ha utilitzat tres cops per treure ferits del mar. El nou punt té els avantatges següents:

  1. Desembarcar els ferits al moll de manera ràpida.
  2. Guanyar temps en l'arribada dels equips d'intervenció, atès que tots es dirigeixen a aquest nou punt.
  3. Permetre millorar l’acordonament de la zona per tal que els ferits puguin rebre la primera atenció en el moll.
  4. Facilitar la mobilitat d’usuaris del port i dels cossos d’emergència a la zona del moll central.

2  

Imatges

Foto 1

Foto 1 208151

Foto 2

Foto 2 190202

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 603537

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia