- El Museu d'Art Modern i Contemporani de Lleida ha inaugurat oficialment la seva nova seu, després de més d’un segle d'història
- La consellera Garriga l'ha reivindicat com "un museu capdavanter, que posa a Lleida i a Ponent en l’avantguarda nacional i internacional dels equipaments artístics de referència”
El nou MORERA. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida ha quedat inaugurat oficialment aquest dissabte, 15 de juliol, en un acte institucional a la nova seu. L’acte ha comptat amb la participació de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; el president del Parlament de Catalunya, Josep Rull; el paer en cap, Fèlix Larrosa; el president de la Diputació, Joan Talarn, i el subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, així com el director del museu, Jesús Navarro.
La consellera Garriga ha reivindicat que “el nou Morera és fruit de més d’un segle d’esforç col·lectiu i persistent, fruit de l’esforç sostingut de moltíssima gent, associacions i entitats, una voluntat comuna que s’ha mantingut al llarg del temps”. “Estem davant, per tant, del triomf d’un projecte cultural col·lectiu, i d’una cultura feta i pensada per i per a tothom”, ha dit. Garriga ha assegurat que el nou Morera “és un museu capdavanter, que posa a Lleida i a Ponent en l’avantguarda nacional i internacional dels equipaments artístics de referència”.
Diversos membres de la Corporació Municipal, així com altres autoritats de Lleida i del teixit empresarial, cultural i associatiu de la ciutat han assistit a l’acte, que ha acabat amb una actuació musical de Garrotín a càrrec de Colors de Rumba, amb Toni Pallejà a la veu i la guitarra, i Oriol Farré a la percussió.
El Morera va obrir les portes el 13 d’abril i fins aquest mes de juny, més de 17.500 persones ja han visitat l’equipament. L’exposició amb què s’estrena és “Arrels i horitzons. Més d’un segle d’art” que integra una selecció de 470 obres del fons del museu, que van del segle XX i fins a l’actualitat. La mostra conté obres de Jaume Morera, Xavier Gosé, Garcia Lamolla, Rosa Siré o Albert Bayona, entre altres artistes reconeguts, i molta documentació i material d’arxiu que pretén mostrar en profunditat la memòria artística i cultural de la Lleida del segle XX i XXI.
L’exposició actual, oberta al públic fins al 02 de febrer de 2025, s’ha definit en cinc àmbits temporals: Lleida 1900. Entre la tradició i la modernitat (1900-1930); Temps de conflictes (1931-1945); Una llarga postguerra (1946-1967); Transicions (1968-1995) i Pràctiques artístiques contemporànies (des del 1996 fins a l’actualitat).
Aquest projecte recull la voluntat de ser no sols un museu d’art, sinó també un museu cultural i social, amatent a tot allò que es demana a aquests equipaments en ple segle XXI, en especial, un major protagonisme dels visitants i la ciutadania, amb una de les millors col·leccions d’art contemporani del país.
L’equipament consta de sis pisos, els quals es destinen, a les exposicions temporals i de llarga durada, així com a la recepció, un espai de botiga, un atri digital amb un espai immersiu, un espai dedicat a la conservació i restauració de les obres, una sala per fer-hi activitats i una aula educativa.
El nou edifici, de 3.500 m2 rehabilitats de l’antiga Audiència, compta amb adoberies del s. XIV, visibles per al públic. L’edifici ha estat reformat per l’arquitecte municipal Jaume Terés, que va reconfigurar l’immoble a partir dels valors fonamentals de l’arquitectura historicista i la nova concepció contemporània. L’edifici pretén fusionar funcionalitat, identitat i les arts i les col·leccions, amb fragments de la Lleida del segle XIV i la seva evolució fins a l’actualitat. El pressupost de l’edifici –que se situa en 5.300.000 euros– ha comptat amb el finançament de la Generalitat de Catalunya.
Des de la seva creació l'any 1914 i fins a arribar a la seu definitiva, l’equipament s’ha ubicat en diversos espais de la ciutat com el Mercat de Sant Lluís, l’antic Hospital de Santa Maria, el convent del Roser o l’edifici Casino.