Delegació a les Terres de l'Ebre

Imatge de l'alliberament d'esturions al riu Ebre, el mes de desembre passat.

Investigadors i gestors d'arreu d'Europa es reuneixen a Tortosa en la conferència final del projecte LIFE MigratoEbre

query_builder   17 juny 2024 10:25

event_note Nota de premsa

Investigadors i gestors d'arreu d'Europa es reuneixen a Tortosa en la conferència final del projecte LIFE MigratoEbre


  1. Aquest dimarts, 18 de juny, s’exposen els resultats obtinguts durant els deu anys de durada del projecte europeu, liderat per l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE)
  2. La jornada s’emmarca en el X Congrés Ibèric d’Ictiologia


Aquest dimarts, 18 de juny, tindrà lloc a la seu de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE) a Tortosa la conferència final del LIFE MigratoEbre, un projecte amb cofinançament europeu que té com a objectiu principal la recuperació de l'esturió europeu, així com la millora de les poblacions d'anguila, llamprea i saboga al tram final riu Ebre, i la restauració de la connectivitat ecològica d'aquest tram del riu a través de la interconnexió dels espais naturals inclosos a la Xarxa Natura 2000, adaptant els obstacles actuals per permetre la migració dels peixos.


La conferència reunirà investigadors, gestors i entitats i servirà per donar a conèixer les accions i els resultats obtinguts durant els deu anys de durada del projecte, amb actuacions com la construcció de nous passos de peixos a l’Assut de Xerta i a la d’Ascó o els alliberaments experimentals d’esturions al tram final del riu. S’exposaran, entre altres, les dades de seguiment d'aquests 45 esturions juvenils alliberats el desembre passat, procedents del centre experimental de l’Institut Nacional d’Investigació d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient de França (INRAE).


El projecte LIFE MigratoEbre, iniciat l’any 2014 i que veurà la seua finalització aquest mes de juny, està desenvolupat per l’IDECE, el Parc Natural del Delta de l’Ebre, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) i la Fundació Catalunya La Pedrera, com a socis.


Experts d’arreu d’Europa

A la jornada participaran investigadors i experts d’arreu d’Europa que explicaran les seues experiències en aquest àmbit. Després de la jornada, els assistents podran visitar les obres de la rampa de peixos a l’assut de Xerta-Tivenys que, amb una longitud de 236 metres, una amplada útil de 8 metres i un pendent de 2,7%, esdevindrà la més gran de Catalunya. Posteriorment, també podran visitar les instal·lacions de l’IRTA de La Ràpita, on hi ha quatre exemplars d’esturions europeus adults cedits pel centre experimental de l’INRAE.


La conferència final del projecte LIFE MigratoEbre s’emmarca en el X Congrés Ibèric d’Ictiologia, organitzat per la Societat Ibèrica d’Ictiologia (SIBIC), la UVic-UCC, el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) i el projecte MigratoEbre, que porta per títol ‘Peixos per al futur’ i tindrà lloc del 18 al 21 de juny entre Tortosa i Vic, amb sessions plenàries, sessions científiques, presentació de pòsters i comunicacions, activitats paral·leles, etc.


Els congressos de la SIBIC es fan cada dos anys per abordar reptes científics i de gestió relacionats amb diferents aspectes de la ictiologia (la branca de la zoologia dedicada a l’estudi dels peixos). Entre altres novetats, aquesta edició inclourà temes com els peixos d’aigua dolça i marins, i l’aqüicultura de conservació. L’acte estarà obert a investigadors tant locals com estrangers.


--


*Dimarts, 18 de juny, a les 08.50h, abans de l’inici de la jornada, hi haurà atenció a mitjans. Lloc: Edifici de la Generalitat a les Terres de l'Ebre (Plaça Gerard Vergés, 1, Tortosa).







14 juny 2024

1  

Imatges

Imatge de l'alliberament d'esturions al riu Ebre, el mes de desembre passat.

Imatge de l'alliberament d'esturions al riu Ebre, el mes de desembre passat. 6119908

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia