Bombers

GRAF a Guatemala

Els dos efectius dels Bombers de la Generalitat desplaçats a Guatemala tornen a Catalunya

query_builder   17 juny 2024 20:23

event_note Nota de premsa

Els dos efectius dels Bombers de la Generalitat desplaçats a Guatemala tornen a Catalunya

  1. Els dos membres del GRAF han estat dues setmanes al país de l'Amèrica Central realitzant tasques d’assessorament i anàlisi per la greu situació d’incendis forestals que pateix Guatemala
  2. L’expedició ha format part de la missió d’experts de l’equip d’avaluació i assessorament en incendis forestals FAST, a través del mecanisme de Protecció Civil Europeu (EUCPM)

El sotsinspector, Asier Larrañaga, i el sergent Andreu Palacios, membres del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) del Cos de Bombers de la Generalitat, van marxar a Guatemala a finals de maig en una missió d’experts de l’equip d’avaluació i assessorament en incendis forestals FAST.

Guatemala va demanar assessorament per la greu situació d’incendis forestals que pateix, i a través del mecanisme de Protecció Civil europeu (EUCPM) s’ha estructurat aquesta missió. L’objectiu ha estat analitzar per què estan tenint la simultaneïtat d’incendis a la zona nord de Guatemala, a prop de la frontera amb Mèxic, i assessorar en les tasques d’extinció. La sequera estructural en els ecosistemes selvàtics ha comportat un nou règim d’incendis als quals no estan acostumats.

Les tasques dels dos comandaments del GRAF s’han centrat al parc nacional de la Laguna del Tigre, a la regió del Petén, al nord del país centreamericà i a prop del jaciment arqueològic maia Waká – El Perú. Els incendis que han afectat la regió cremaven la vegetació de selves amb un accessos molt complicats i hostils, tant pel clima com per la caiguda d’arbres i la propagació de l’incendi pel subsòl. A més, la dificultat d’accés a la zona de l’incendi en dificultava el desplegament tàctic i la logística.

L’escenari en què treballaven els dos membres del GRAF era el de diversos incendis a la perifèria del parc nacional que han acabat penetrant-hi, amb un sistema d’incendis que han acabat agrupant-se en un de sol. El tipus d’incendi requeria treballar amb maquinària pesada, línies de defensa i foc tècnic, i les condicions climatològiques de la zona eren molt dures pels intervinents, ja que superaven els 39º a partir de mig matí, amb unes humitats molt altes, i impossibilitaven treballar a partir de certs moments del dia.

El país centreamericà acostuma a tenir una època de pluges a partir del maig, però enguany aquesta temporada de pluja s’ha endarrerit un mes i això ha fet que s’hagin enfrontat a una campanya d’incendis molt dura. El fet que comencés tard la temporada de pluges a Guatemala ha permès una alta disponibilitat del combustible gruixut de la selva i que la vegetació verda presentés importants signes d’estrès hídric.

De fet, la intensitat dels incendis al país està sent superior a l’habitual, i als perímetres s’hi mantenen punts calents durant un temps prolongat, fet que afavoreix l’aparició de reproduccions. Aquests elements expliquen la dificultat que tenen els cossos d’extinció locals per controlar els incendis en aquesta àrea del país, arribant a tenir incendis actius durant més de dos mesos i mig.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia