Delegació a Tarragona

Central nuclear

El Govern reclama la participació directa la Generalitat en la planificació i gestió del Pla d'Emergència Nuclear de Tarragona (PENTA)

query_builder   18 juny 2024 13:11

event_note Nota de premsa

El Govern reclama la participació directa la Generalitat en la planificació i gestió del Pla d'Emergència Nuclear de Tarragona (PENTA)

  1. La directora dels Serveis Territorials d'Interior a Tarragona, Eli Llombart, compareix a la ponència de les relacions amb el Consell de Seguretat Nuclear al Congrés on denuncia que el PENTA no s’actualitza des del 2009


  1. Es proposa la creació d’un òrgan específic per dirigir la planificació i la implantació del PENTA amb la implicació de la Generalitat i la participació directa del conseller d’Interior


  1. El Govern vol que el Centre de Coordinació Operativa del PENTA se situï a l’edifici del CAT 112 i reclama que es facin els simulacres generals previstos al pla

La directora dels Serveis Territorials d’Interior a Tarragona, Eli Llombart, ha comparegut aquest dimarts a la sessió de la ponència de les relacions amb el Consell de Seguretat Nuclear al Congrés per reclamar la participació directa de la Generalitat en la planificació i la gestió del PENTA.

Llombart ha fet arribar al participants de la sessió la proposta del Govern de crear un òrgan específic per dirigir la planificació i la implantació del PENTA que estigui integrat per la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat, els òrgans de protecció civil de l’Estat i el Consell de Seguretat Nuclear; i la creació d’un Comitè de Direcció que inclogui el Conseller d’Interior en les funcions de suport a la direcció del pla que exerceix el delegat del Govern de l’Estat. La directora dels Serveis Territorials d’Interior ha recordat que la població que hi ha dins les zones d’influència de les centrals nuclears a Catalunya és molt superior a la que hi ha a la resta de nuclears operatives actualment.

En la compareixença, Llombart ha denunciat que el PENTA no s’actualitza des de l’any 2009 i ha instat a adaptar-lo a les recomanacions sorgides després de l’accident de la central nuclear de Fukushima. En aquest sentit, ha remarcat la necessitat de revisar les zones d’afectació del pla, arribant fins als municipis de fins a 20 quilòmetres de les centrals, i dotar-los dels mateixos mecanismes de protecció que els municipis més propers. Ha denunciat també que s’està incomplint el programa de simulacres previstos al pla que, malgrat establir que s’ha de fer un simulacre general cada tres anys, no se’n realitza cap des de l’any 1987.

El delegat del Govern Àngel Xifré, present a la sessió, ha recordat que “Catalunya té el major nombre de població afectada per zones d’emergència nuclear i, només a Vandellós, en època estival la xifra arriba a les 110.000 persones”. Xifré ha reclamat que “la Generalitat ha de participar de manera activa en la gestió i planificació del PENTA i és urgent i inajornable l’actualització del pla per assolir el nivell màxim d’eficiència i seguretat davant qualsevol emergència”.

Des del Govern s’ha reivindicat també que el Centre de Coordinació Operativa del PENTA (CECOP) se situï a l’edifici del CAT 112, concretament a la sala del CECAT des d’on ja es coordinen emergències com les derivades del PLASEQTA, ja que la sala del CECOP es troba actualment a la Subdelegació del Govern de l’Estat a Tarragona i no està habilitada per atendre emergències 24 hores al dia.

D’altra banda, la directora territorial ha remarcat durant la seva intervenció que a Catalunya s’ubiquen 3 dels 7 reactors nuclears que operen a l’estat i ha lamentat que, a dia d’avui, no s’hagi acceptat encara la petició de la Generalitat, formulada de manera reiterada, de participar directament en el pla. En aquesta línia, ha recordat que 4 dels 7 grups operatius del PENTA corresponen a serveis de la Generalitat: Bombers, Mossos d’Esquadra, SEM i Protecció Civil.




Emergències
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia