Direcció General de Comunicació

Govern

L'increment de les reserves d'aigua provoca el retorn a l'escenari d'alerta del sistema Ter Llobregat i el pas de l'emergència II a I de Darnius-Boadella

query_builder   18 juny 2024 15:35

event_note Nota de premsa

L'increment de les reserves d'aigua provoca el retorn a l'escenari d'alerta del sistema Ter Llobregat i el pas de l'emergència II a I de Darnius-Boadella

  1. Des de principis del mes de març fins a l’actualitat s’han més que doblat els nivells dels embassaments del Ter-Llobregat, situant-se al 38,5%, i Darnius Boadella ha passat de l’11% a gairebé el 23%.
  2. La Comissió Interdepartamental de Sequera ha acordat aquests canvis en la reunió d’avui i es preveu que els canvis es facin efectius la setmana vinent.
  3. Tot i la millora de les reserves, el Govern continua amb les actuacions previstes per disposar de més aigua.

La Comissió Interdepartamental de Sequera (CIS) ha acordat aquest dimarts tornar a l’escenari d’alerta en l’àmbit Ter-Llobregat, i el pas d’emergència II a emergència I a Darnius-Boadella, a l’Alt Empordà, arran de la recuperació de les reserves.

Actualment, el nivell de reserves en els embassaments de l’àmbit Ter-Llobregat se situa al 38,5%, amb 236 hm3, amb una tendència creixent arran de les pluges. Cal recordar que, a principis del mes de març, el nivell de reserves en l’àmbit Ter-Llobregat era del 15% amb 91 hm3. Es retorna així a l’alerta, un escenari en el qual s’hi va entrar durant el mes de novembre de 2022.

Darnius Boadella també continua guanyant, tot i que d'una manera cada cop més lleugera. En 3 mesos ha doblat els seus volums, guanyant més de 8 hm3. Avui està a gairebé el 23% mentre que principis de març se situava a l’11%. El pas a emergència I comporta que la dotació per municipi augmenta fins als 200 litres per habitant i dia en comptes de 180 litres. A més, no hi ha l'obligació de tancar les dutxes en els gimnasos.

Els canvis d’escenari entraran en vigor a principis de la setmana vinent, quan es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) la resolució del director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). D’aquesta manera, amb aquest canvi hi haurà 13 municipis (35.007 habitants) en situació de normalitat; 52 (785.232 habitants) en prealerta; 255 (més de 6 milions d’habitants) en alerta; 293 (678.728 habitants) en excepcionalitat; i 17 (151.516 habitants) en emergència I.

Pel que fa a les zones definides en el Pla de Sequera (18), dues segueixen en normalitat (Banyoles i aqüífer de Tarragona); una en prealerta (Consorci d’Aigües de Tarragona); 5 en alerta (aqüífer del Baix Ter, capçalera del Llobregat, embassaments del Ter, embassaments del Llobregat, embassaments del sistema Ter Llobregat); 8 en excepcionalitat (Anoia Gaià, aqüífers del Fluvià Muga i Carme Capellades, capçalera del Ter, Empordà, Llobregat mig, Prades Llaberia i Serralada Transversal); i 2 en emergència I (Riudecanyes, a més dels municipis de Vallirana, Vacarisses i Sant Feliu de Codines, i Darnius Boadella).

Mesures de la fase d’alerta

Les mesures que s’han d’aplicar en situació d’alerta per sequera impliquen una sèrie de limitacions en alguns usos, com la reducció d'aigua, respecte al consum normal, per a reg agrícola (25%), per a usos ramaders (10%), per a usos industrials (5%), per a usos recreatius que impliquin reg (30%) i altres usos recreatius (5%).

Pel que fa als usos d'abastament domèstic, s'estableixen limitacions particulars per a determinats usos urbans que han de complir tots els municipis com les limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d’ompliment de fonts ornamentals, la prohibició a particulars de la neteja de carrers amb aigua de xarxa, les limitacions en l’ompliment de piscines, la limitació en la neteja de vehicles, entre d’altres.

També es defineix una xifra per al consum global d'aigua per abastament a un màxim de 250 litres per habitant i dia.

Més informació sobre les mesures en la fase d’alerta, en aquest enllaç.

Actuacions per via d’emergència

Tot i la millora de la situació hidrològica, el Govern continua treballant per incrementar la disponibilitat de l’aigua. Com a mesures estructurals, l’ACA està construint diversos pous al tram final del riu Besòs (a Montcada, Barcelona -zona del Bon Pastor- i Sant Adrià del Besòs), que preveu tenir enllestits durant el mes de juliol, amb una inversió superior als 1,1 MEUR. Aquests sis pous serviran per aportar aigua a les futures plantes potabilitzadores que es construiran en aquesta zona, i de les quals l’ACA està redactant els projectes bàsics.

En l’àmbit de l’Alt Empordà, on encara perdura la greu situació de sequera, amb l’àmbit de l’embassament de Darnius Boadella en situació d’emergència II, segueixen duent-se a terme els treballs per aportar aigua regenerada al riu la Muga, i incrementar així la disponibilitat d’aigua, així com també el desplegament de 12 dessalinitzadores mòbils en diversos punts de la comarca, amb l’objectiu de disposar de més aigua. Aquestes plantes, que les està habilitant el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona amb finançament del Govern, estaran operatives durant les pròximes setmanes. També en aquesta comarca, l’ACA ha aprovat el conveni per a la construcció de diversos pous entorn de Peralada, amb l’objectiu de disposar de més aigua a les xarxes d’abastament que hi ha en aquesta zona, amb una inversió de 4,4 MEUR.

A banda, a les capçaleres del Ter i del Llobregat i a la zona de Girona, l’ACA ha realitzat una sèrie de sondejos amb l’objectiu de disposar de més aigua a través de la construcció de diversos pous.

L’ens d’abastament d’aigua ATL continua executant les obres d’emergència de noves connexions a la xarxa Ter-Llobregat dels municipis de Vallirana (Baix Llobregat) i 9 localitats de l’Anoia i del Bages amb reserves inestables (per un total de 14,7 MEUR).

Obres previstes a la Llei 9/2023

Dues de les obres que s’estaven duent a terme en compliment de la Llei 9/2023, del 19 de maig, de mesures extraordinàries i urgents per afrontar la situació de sequera excepcional a Catalunya, ja han finalitzat. Es tracta de la canonada de l’estació de tractament d’aigua potable (ETAP) de Sant Joan Despí (9 MEUR) i les obres a l’estació regeneradora (ERA) del Prat de Llobregat (4 MEUR), ambdues al Baix Llobregat i dins l’àmbit de l’AMB.

Mentrestant continuen els treballs per enllestir les obres d’altres infraestructures del cicle de l’aigua incloses en la Llei de mesures extraordinàries. En execució es troben els nous pous Estrella i la nova ETAP Estrella, a Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat), que han de quedar enllestits aquest any, i l’ampliació de l’ETAP de la Trinitat, a Barcelona, prevista per al 2025 i amb una inversió de 35 milions.

Pròximament, està previst començar les obres per millorar la potabilitzadora del Ter (130 MEUR) i la potabilitzadora d’Abrera (6 MEUR), així com l’ERA de Sant Feliu de Llobregat (5,4 MEUR). En l’àmbit de la regeneració, s’està redactant el projecte per aportar aigua regenerada des de la depuradora de Sabadell riu Sec fins a Sant Cugat i Cerdanyola per a usos municipals, lúdics i industrials (5,5 MEUR).

Pel que fa a l’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera, el projecte fa mesos que està a punt i s’està pendent que l’Estat liciti les obres.

18 de juny de 2024

sequera
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia