Aquesta tarda s'ha inaugurat l'exposició “Aurora Bertrana, polièdrica”, en el 50è aniversari de la seva mort. La mostra, una proposta de Palau Robert comissariada per Adriana Bàrcia, està formada per un conjunt de textos, fotografies, llibres, objectes i documents il·lustratius de la vida de l’autora, i pretén fer difusió de la seva personalitat trencadora i polifacètica.


Instal·lada al hall del Palau Robert fins al 29 de setembre, la mostra vol donar una visió àmplia de l'autora tant des del punt de vista personal com intel·lectual.

A la inauguració hi eren presents, entre d’altres, l’Honorable consellera de Cultura, Sra. Natàlia Garriga, el secretari general de Cultura, Sr. Jordi Foz, i la directora general de Difusió, Sra. Eva Pomares.

En el seu parlament de benvinguda, Eva Pomares, ha destacat que “avui inaugurem una altra exposició que reivindica una dona i una excel·lent professional, en una política expositiva de crear referents femenins que hem prioritzat a Palau Robert en el darrer any i mig. Unes mostres visitades per unes 200.000 persones en exposicions com ara la de les esportistes de “Jugo com una nena”, les dones al món forestal d’”Emboscades”, el treball fotogràfic der les dones a les presons, les pageses del 50è aniversari de la Unió de Pagesos o les exposicions dedicades a Alícia de Larrocha i Victòria dels Àngels, i Núria Feliu".

Al seu torn, la comissària Adriana Bàrcia ha presentat Aurora Bertrana i el seu llegat, subratllant que “treballo en l’estudi i divulgació de l’obra d’Aurora Bertrana des del 1997, i és una dona, escriptora i periodista que els que no coneixen haurien de descobrir i els que ja coneixen, aprofundir en la seva riquesa i complexitat. Sempre et dona noves dades i t’aporta matisos inesperats. Com més gent la conegui, millor, perquè és un pou de sorpreses.”

A la seva cloenda, la consellera Natàlia Garriga ha volgut recalcar que “Aurora Bertrana va ser una escriptora i una dona excepcional”, que “representa la història de moltes de les dones empoderades dels temps de la república, la dictadura i la transició”.

“La seva vida és exemple i símbol de la trajectòria vital, intel·lectual i professional de moltes dones que a principis del segle XX van eclosionar en molts àmbits de la vida cultural i social del nostre país, i que, amb l’esclat de la guerra i la dictadura franquista, no només van veure interrompuda aquesta eclosió sinó que, en molts casos, van caure en l’oblit. Aquesta exposició ratifica la importància cabdal de seguir treballant en la recuperació de la nostra memòria republicana i en femení”.

Cal recordar que el 2017 el Departament de Cultura va commemorar l’Any Bertrana, amb motiu del 150è aniversari del naixement de Prudenci Bertrana i del 125è aniversari del naixement de la seva filla Aurora.

L’autora

Escriptora, viatgera, periodista, música, conferenciant, pionera, engatjada, polèmica… Aurora Bertrana i Salazar és una de les figures més transversals de la Catalunya del segle XX que s’emmiralla, sense complexos, en el segle XXI. Sorts i dissorts es van arremolinar entorn d’una dona polifacètica que sentia la literatura com «una metzina ideològica, consubstancial». Malgrat les adversitats a què va haver d’enfrontar-se, es va llançar de ple a la joia de viure gràcies a un esperit inquiet, irreductible i fora de norma.

Avui, ens diu la comissària, la recuperació d’Aurora Bertrana és justa i necessària. Havent-la contextualitzada, cal subratllar-ne la vigènciaevidenciada per les reedicions i la publicació d’inèdits ―Avui us parlaré. Conferències (1930-1967)―2019―, Cendres (2022), Nàufrags (2022) ―originalment Épaves―. A més, activitats que s’organitzen arreu del país per recordar-la fan que la seva empremta qualli encara.

L’exposició

L’exposició es divideix en set blocs, el de la presentació del personatge i els de les successives etapes de la seva vida personal i creativa, a banda d’un panell amb la seva principal bibliografia.

Són aquests:

  1. -“Aurora Bertrana i Salazar”
  2. -“Sargantaneta exploradora”
  3. -“Exòtica i pionera”
  4. -“Moderna i cosmopolita”
  5. -“Intel·lectual compromesa”
  6. -“Exiliada i estrangera”
  7. -“Escriptora, malgrat tot”
  8. -“Bibliografia destacada”

La mostra es completa amb unes vitrines amb llibres, notes i objectes personals, així com tres àudios amb intervencions seves en diferents moments de la seva vida. Cada etapa descrita està encapçalada per una sentència de l’autora. El contingut integral de l’exposició es pot consultar al web de Palau Robert o mitjançant els QRs que es troben a l'annex d'aquesta Nota.

La comissària

Adriana Bàrcia (Girona, 1975), escriptora i filòloga (Màster en Filologia Catalana - UAB), des que va fer la tesina sobre les conferències inèdites de feminisme i viatges d'Aurora Bertrana ha editat i difós aquesta autora amb activitats diverses. 

Entre d'altres, ha estat editora i curadora d'obres com Aurora Bertrana. Avui us parlaré. Conferències (1930-1967) (Diputació de Girona); Cendres (Ela Geminada); Vent de grop (Ela Geminada); La ciutat dels joves (Males Herbes); Edelweiss (Rata edicions); Nàufrags (La Magrana) o Àlbum Bertrana (PEN Català). Actualment fa recerca a Suïssa i treballa en la reedició de Memòries fins al 1935 i Memòries del 1935 fins al retorn a Catalunya (Diputació de Girona, en procés).

La mostra es podrà visitar fins al 29 de setembre a l’aparador de Palau Robert. L’entrada és lliure i gratuïta.


2  

Imatges

PR

PR 26508

PR

PR 28832