Acció Exterior i Unió Europea

EXT

Serret: "La Revolució dels Clavells va ser un far per avançar cap a la democràcia a l'Estat espanyol, malgrat les diferències"

query_builder   18 juny 2024 20:16

event_note Nota de premsa

Serret: "La Revolució dels Clavells va ser un far per avançar cap a la democràcia a l'Estat espanyol, malgrat les diferències"

  1. La revista IDEES, editada pel CETC, ha presentat un monogràfic dedicat a la Revolució dels Clavells a Portugal i als desafiaments actuals per a les democràcies
  2. Consellera Serret: “No podem donar per descomptades la democràcia, ni la Unió Europea, ni el context que ens ha donat una possibilitat de desenvolupament, progrés i benestar”
EXT{"name":"2024/06/18/20/15/9225e340-7f4e-43c0-b3e9-f9a2c594dec0.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":238569}

La Revista IDEES, editada pel Centre d’Estudis de Temes Contemporanis (CETC), ha publicat recentment el seu últim monogràfic, dedicat al llegat de la Revolució dels Clavells a Portugal, 50 anys després, i als desafiaments actuals per a les democràcies en un context de polarització creixent, erosió dels valors democràtics i auge de l’extrema dreta.

La publicació, “Democràcia amenaçada? De la Revolució dels Clavells als reptes actuals”, impulsada conjuntament amb la Fundació Mário Soares e Maria Barroso, s’ha presentat aquest dimarts a l’auditori del Palau de la Generalitat, on la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha exposat que “La Revolució dels Clavells va ser un far per avançar cap a la democràcia a l’Estat espanyol, malgrat les diferències”.

No podem donar per descomptades la democràcia, ni la Unió Europea, ni el context que ens ha donat una possibilitat de desenvolupament, progrés i benestar”, ha afegit Serret.

En aquest sentit, la consellera ha advertit que “l’erosió de les institucions democràtiques, l’atac als drets i llibertats, el menyspreu al sistema polític, i dubtes envers la pròpia eficàcia del sistema ens demanen ser exigents i autocrítics”, i ha instat la societat a “comprometre’s amb les polítiques que ens duguin a reconstruir els ciments de la nostra societat i democràcia” i a “aprendre del passat per crear el futur”.

En relació amb l’acte, Serret ha puntualitzat que “no és un simple exercici intel·lectual, sinó un espai per guiar l’acció política i ciutadana i reforçar la cultura democràtica i els marcs de convivència i cohesió”.

Per la seva banda, el president executiu de la Fundació Mário Soares e Maria Barroso, Filipe Guimarães, ha reivindicat els lligams històrics entre Catalunya i Portugal i ha apuntat que la publicació “és un tribut a Soares, l’any que celebrem el centenari del seu naixement”. I ha afegit que la vida i l’acció política de l’expresident i exprimer ministre portuguès “van quedar marcades per la lluita constant per la llibertat, la democràcia, la pau i els drets humans”.

El delegat del Govern de Catalunya a Portugal, Rui Reis, ha acompanyat Guimarães a l’acte i ha destacat “el fort simbolisme històric i institucional” que representa la Fundació Mário Soares e Maria Barroso. “És un honor per a la Delegació i per a Catalunya celebrar els 50 anys del 25 d’abril amb iniciatives com aquesta”, ha afegit.

Finalment, el responsable d'estudis i prospectiva del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, Marc Leprêtre, ha subratllat la vocació del CETC per ajudar a desxifrar la complexitat del món actual en un context de “policrisis” i ha apel·lat a “reforçar els vincles que tenim amb la democràcia” en un moment en què les amenaces als sistemes democràtics són cada cop més subtils.

L’edició d’aquest últim número de la Revista IDEES ha estat possible gràcies a les relacions consolidades que la Delegació té amb la Fundació, amb qui ja ha organitzat altres iniciatives, com un seminari sobre les transicions democràtiques a Catalunya i Portugal el març del 2023 i una conferència sobre democràcia participativa el juny del 2022.

De fet, la publicació ja es va presentar a Lisboa el passat 23 de maig, en un acte coorganitzat per la Delegació i la Fundació. Aquest acte homòleg també va comptar amb la participació de la consellera Serret, que es trobava de viatge institucional a Portugal, i del director del CETC, Pau Mas. La presidenta del Consell d’Administració de la Fundació, Isabel Soares, i el director executiu, Filipe Guimarães da Silva, també van participar-hi.

En l’acte d’aquest dimarts al Palau de la Generalitat, finalment, s’ha organitzat una conversa entre el periodista i adjunt al director de La Vanguardia, Enric Juliana, i la corresponsal d’El País a Lisboa i autora del llibre Abril es un país, Tereixa Constenla, amb la moderació del periodista Andreu Claret.

El monogràfic sobre el llegat de la Revolució dels Clavells es pot llegir en català, castellà i anglès a revistaidees.cat i inclou contribucions d’autors i autores com Daniel Innerarity, Sonia Sánchez Díaz, Rafael Durán Muñoz, Gabriel Magalhães, António Costa Pinto, Irene Flunser Pimentel, Jan Zielonka, Bo Rothstein i Philipp Blom, entre d’altres.

1  

Imatges

La consellera Serret, en la presentació del monogràfic dedicat a la Revolució dels Clavells

La consellera Serret, en la presentació del monogràfic dedicat a la Revolució dels Clavells 238569

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia