. Estan relacionats presumptament amb 32 fets. Les accions vandàliques tenien l’objectiu d’aconseguir la retirada d’una entitat bancària com a acusació particular en relació a uns fets investigats per danys comesos l’1 de maig de 2022

.Els fets responen a una campanya promoguda per part de persones afins a l’anarquisme violent, i específicament dirigida contra entitats bancàries

Agents de la Policia de la Generalitat de Catalunya – Mossos d’Esquadra de la Comissaria General d’Informació van detenir ahir cinc persones, quatre homes i una dona, d’entre 28 i 47 anys, per delictes de danys, obstrucció a la justícia i grup criminal. Des del 6 de maig de 2024 i fins al moment de la detenció, el grup hauria realitzat 32 accions de sabotatge a caixers automàtics produint danys per un valor de 70.000 euros, en accions comeses a Barcelona, L’Hospitalet de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet.

Els sabotatges van consistir principalment en el vessament de líquids corrosius i el trencament de vidres i pantalles amb objectes contundents. Els desperfectes van afectar greument l'operativa de les oficines que van patir els danys durant períodes de temps perllongats, fins a la normalització de la situació, un cop substituïts els caixers.

Aquestes accions van ser reivindicades en diferents ocasions com a accions organitzades dins d’una campanya promoguda per part de persones afins a l’anarquisme violent, i específicament dirigida contra les entitats bancàries. La difusió tant de la campanya com de les reivindicacions es va fer fonamentalment per internet.

Cal destacar que l’esmentada campanya de sabotatge tenia per objectiu fer pressió per a aconseguir la retirada d’una entitat bancària com a acusació particular en relació a uns fets de l’1 de maig de 2022, quan, en el marc d’una manifestació amb motiu del Dia del Treballador, alguns grups de persones van aprofitar l’anonimat que els oferia la massa per provocar danys a diferents establiments.

Com a conseqüència de la investigació d’aquests fets, es va aconseguir identificar i detenir els autors per delictes de danys i desordres públics.

Ahir, dos dels detinguts es van deixar sense efecte i els altres tres han passat avui a disposició judicial davant el Jutjat d’Instrucció número 21 de Barcelona.

La investigació continua oberta i no es descarten properes detencions.


Oficina de Comunicació

Sabadell, 19 de juny de 2024