Salut

Un equip assistencial del SEM durant una intervenció al carrer.

El Sistema d'Emergències Mèdiques de Catalunya va atendre més de dos milions d'incidents durant el 2023

El SEM publica les guies clíniques per a professionals sanitaris de l'àmbit extrahospitalari

query_builder   20 juny 2024 13:43

event_note Nota de premsa

El Sistema d'Emergències Mèdiques de Catalunya va atendre més de dos milions d'incidents durant el 2023

El SEM publica les guies clíniques per a professionals sanitaris de l'àmbit extrahospitalari

  1. Amb format web-app i obertes a través de l’enllaç https://guiescliniques.sem.gencat.cat, són una eina interdisciplinària i transversal que busca donar suport a l’actuació dels professionals que atenen urgències i emergències, al llarg de tot el procés d’assistència a pacients, tant de manera presencial com no presencial a través del 061 Salut Respon
  2. Basats en l’última evidència científica, els 130 capítols publicats inicialment inclouen tant l’abordatge clínic com el tècnic i procedimental dels diferents incidents de salut que atenen els professionals en el seu dia a dia
Un equip assistencial del SEM durant una intervenció al carrer.{"name":"2024/06/20/13/21/3873767a-9259-438b-9473-354e0211d87e.jpg","author":"Salut","type":"0","location":"0","weight":2573767}


A partir d’avui, els professionals sanitaris del Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM) que atenen urgències i emergències tenen a la seva disposició la web-app de les Guies Clíniques del SEM, una eina de consulta i suport a la seva actuació amb els pacients que necessiten una primera atenció durant la fase extrahospitalària. Plantejades amb visió de procés, les guies clíniques aborden l’atenció integral del pacient des que entra l’alerta a la Central de Coordinació Sanitària del SEM (CECOS), a través d’una trucada d’emergència o una consulta sanitària al 061 Salut Respon, fins a la resolució de l’incident, tant de manera no presencial com presencial.

Amb un enfoc interdisciplinari, les Guies Clíniques del SEM tracten el procés assistencial des de la vessant clínica però també incorporen tant les habilitats tècniques com les no tècniques, necessàries pel treball en equip dels diferents perfils professionals que treballen en l’assistència a pacients en la fase extrahospitalària.

Segons Yolanda Ferreres, directora d’infermeria del SEM i responsable del projecte, “les guies clíniques neixen amb la vocació de ser un veritable suport en la presa de decisions i l’aplicació de procediments assistencials per als nostres professionals, així com un referent en l’àmbit extrahospitalari en general, ja que els continguts estan oberts i són vàlids per a qualsevol professional”.

“Més de 480 professionals han treballat durant 3 anys per produir una eina digital accessible que permetrà estandarditzar els processos d’atenció al pacient, reforçant la qualitat assistencial i la seguretat clínica”, ha destacat.

Els continguts, perfectament referenciats en base a l’última evidènciacientífica i en format digital, s’aniran completant i actualitzant de manera continuada, amb l’objectiu que els professionals tinguin sempre al seu abast informació clínica de valor i un recurs eminentment pràctic en el seu dia a dia.

En aquest sentit, Jorge Morales, director mèdic del SEM, ha subratllat que “les Guies Clíniques també incorporen una Guia de Fàrmacs del SEM amb més de 70 fàrmacs d’ús en urgències i emergències”. D’altra banda, “el fet que les guies siguin un recurs digital i obert permet fer extensiva aquesta eina a professionals d’urgències i emergències de tot l’Estat i fins i tot d’altres països”, ha afegit.

Respecte a la seva usabilitat, les guies permeten treballar off-line i són una eina molt intuïtiva que permet navegar de forma senzilla pels seus continguts. La incorporació de taules, algoritmes, enllaços i altres ajudes cognitives permeten relacionar i complementar la informació, contribuint a facilitar la feina dels professionals.

Les guies clíniques són, en efecte, un pas més en l’impuls de les tecnologies en l’àmbit de l’assistència sanitària a pacients per part del Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya. En concret el SEM, està treballant des de fa temps en la implementació de solucions tecnològiques en diferents àmbits com el desplegament d’un nou sistema informàtic “Chronos” per la gestió i coordinació dels incidents des de la CECOS, l’App per a la gestió d’incidents amb múltiples afectats (App-IMA) o l’ús de drons en l’àmbit extrahospitalari, per ara en fase de proves.

130 capítols clínics ja disponibles

Des d’aquest mes de juny, tots els professionals del SEM ja tenen a la seva disposició la web-app de les guies clíniques a les seves tauletes i ordinadors, per tal de poder consultar els seus continguts sempre que sigui necessari. Els continguts també es poden consultar a través de qualsevol dispositiu mòbil.

A la posada en marxa d’aquesta primera versió, la web-app Guies Clíniques del SEM comptaamb 130 capítols clínics, 17 procediments assistencials, 30 escales de valoració, 70 fàrmacs d’ús en urgències i emergències i més de 50 entrades al glossari.

Amb la voluntat de donar una visió integral al procés d’assistència a pacients en la fase extrahospitalària, la web-app de les Guies Clíniques del SEM també incorpora les habilitats no tècniques i el treball en equip com a part integrant del procés assistencial.

Aquests registres s’aniran completant durant el 2024 , fins a tenir més de 450 documents dels àmbits d’actuació de CECOS (Emergències i Consultoria Sanitària), Suport Vital Bàsic (SVB) i Suport Vital Avançat (SVA). Més endavant, durant el 2025, les guies s’ampliaran per incorporar els àmbits del Trasllat Interhospitalari, Transport Sanitari no Urgent i dels Serveis Especialitzats. Entre aquests últims, s’inclourà documentació addicional relativa a la Unitat de Mitjans Aeris del SEM, els Equips conjunts SEM-Bombers, els equips d’Alta Complexitat, l’atenció en Risc Nuclear, Biològic i Químic (RNBQ), l’actuació en entorns hostils i l’Atenció Psicològica en Emergències.

Més de dos milions d’incidents atesos pel SEM

El SEM atén al voltant de dos milions d’incidents de salut a l’any. Concretament el 2023, el SEM va rebre 2.766.646 alertes de ciutadans i va haver de donar resposta a 2.211.161 incidents, 6.058 al dia, en el 47% dels casos de manera presencial mitjançant la mobilització de recursos i professionals.

2  

Imatges

Un equip assistencial del SEM durant una intervenció al carrer.

Un equip assistencial del SEM durant una intervenció al carrer. 2573767

Una pediatra al CECOS de l'Hospitalet.

Una pediatra al CECOS de l'Hospitalet. 2321200

Sistema de salut
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia