President

El president, les conselleres i l'interventor general, durant la visita a l'exposició.

President Aragonès: "La Intervenció General de la Generalitat és sinònim de transparència i accessibilitat"

query_builder   20 juny 2024 15:43

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "La Intervenció General de la Generalitat és sinònim de transparència i accessibilitat"

  1. El cap de l’Executiu, acompanyat de la consellera Mas, ha encapçalat l’acte commemoratiu del 110 aniversari d’aquest òrgan


El president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, ha assegurat aquest migdia que la Intervenció General de la Generalitat “és sinònim de transparència i accessibilitat” i ha fet notar que gràcies a la tasca d’aquest òrgan “podem ser una de les administracions més transparents a l’hora de la publicació de dades econòmiques i financeres”.

El president, durant la seva intervenció en l'acte (fotografies: Jordi Bedmar)
El president, durant la seva intervenció en l'acte (fotografies: Jordi Bedmar)
{"name":"2024/06/20/15/42/620927d9-4197-4a22-945c-153733de7283.jpg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":72785}

El cap de l’Executiu ha pronunciat aquestes paraules durant l’acte commemoratiu del 110 aniversari de la Intervenció General de la Generalitat. A l’acte també ha assistit la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i l’interventor general, David Canada

Durant la seva intervenció, Pere Aragonès ha destacat que enguany la Intervenció General té previst dur a terme 550 actuacions de control, entre control financer, gestió en l’àmbit d’economia i finances i fiscalització prèvia. Així mateix, ha posat de relleu “l’esforç de digitalització” que està fent aquest òrgan. Un esforç que ha dit “és clau”, perquè “ens permet ser molt més àgils”.

El president ha agraït a tots els interventors i a totes les persones que al llarg d’aquests 110 anys hi han treballat, de les quals ha dit que “han demostrat la seva vocació de servei”.

En l’acte també ha intervingut la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, que ha definit la Intervenció General com “un òrgan imprescindible” per al bon funcionament de l’administració pública catalana, ja que "la seva tasca repercuteix en la qualitat dels serveis i el benestar de la ciutadania”, en el sentit que “garanteix la bona gestió dels recursos, assegura el compliment de la legalitat, fomenta la transparència i la responsabilitat i millora l’eficiència i l’eficàcia de l’administració”.

Mas Guix ha volgut destacar que “som l’única comunitat que publica els estats pressupostaris i financers consolidats de tot el sector públic” i ha remarcat la “capacitat de transformació i d’adaptació als nous temps” que la Intervenció General ha demostrat al llarg dels 110 anys de trajectòria, amb la “modernització dels procediments i la incorporació de les eines digitals al seu funcionament”. “Hem de continuar treballant en aquesta direcció per seguir disposant d’un òrgan interventor eficaç, eficient i modern al servei de Catalunya”, ha conclòs.

El president, les conselleres i l'interventor general, durant la visita a l'exposició (fotografies: Jordi Bedmar)
El president, les conselleres i l'interventor general, durant la visita a l'exposició (fotografies: Jordi Bedmar)
{"name":"2024/06/20/15/40/cee9142d-24fe-4d48-aad5-4d54a02942e1.jpg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":108200}

Per la seva banda, l’Interventor General, David Canada, ha subratllat la “professionalitat” del personal de la Intervenció: “Tenim un equip humà excepcional, mogut per un esperit de millora contínua i un sentiment de respecte i de responsabilitat envers la Generalitat”. Canada ha reiterat el “paper clau de la Intervenció General” a l’hora de donar seguretat jurídica a les actuacions econòmiques i financeres de la Generalitat i a la informació comptable i ha definit com a “primordial” l’ús i l’impuls de la tecnologia en la millora de les funcions de la Intervenció i de la gestió pública.

Abans de l’acte, el cap del Govern i la consellera Mas han visitat l’exposició organitzada per la Intervenció General de la Generalitat amb motiu d’aquest aniversari, dedicada als fets principals que han succeït des de la seva creació al si de la Mancomunitat de Catalunya fins a l’actualitat.

Exposició amb motiu del 110 anys

La mostra presenta des d’una carta del deute de la Caixa de Crèdit Comunal fins a la implementació de la factura electrònica i la integració de sistemes externs amb GECAT, el sistema corporatiu economicofinancer de la Generalitat de Catalunya, passant pel diari de pagaments de la Generalitat, amb el sou del president Tarradellas i tots els seus consellers.

L’exposició, que rememora els 11 interventors generals que han liderat la institució des de l’inici, repassa els moments clau de la institució: des del primer Decret que configurava la Intervenció com una Direcció General adscrita a la Conselleria d’Economia (1978), les noves tasques de control dels fons rebuts de la UE (1996), les primeres oposicions al cos d’interventors de l’Administració de la Generalitat de Catalunya (1992), la creació del nou Registre de subvencions i ajuts de Catalunya (2018), fins a la fiscalització prèvia automatitzada (2023).

Des dels seus inicis, la Intervenció General ha tingut un paper fonamental en la bona gestió dels recursos públics, tant per la seva tasca de control de les finances catalanes com pel seu rol en l’àmbit de la comptabilitat. Dues funcions indispensables per defensar els interessos financers de la Generalitat i donar seguretat jurídica als comptes públics.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia