Delegació a Madrid

'On són?': Una nova proposta expositiva aterra al Centre Cultural-Llibreria Blanquerna

query_builder   21 juny 2024 14:37

event_note Nota de premsa

'On són?': Una nova proposta expositiva aterra al Centre Cultural-Llibreria Blanquerna

  1. La consellera Ubasart ha presidit l'acte i ha afirmat que "cal continuar amb aquesta política de forma decidida perquè li ho devem a les víctimes i als seus familiars, però sobretot al conjunt de la societat".
  2. La mostra consta de sis espais que tenen com a eix central les fosses comunes, els desapareguts i les seves famílies.
  3. És un homenatge i un reconeixement a les persones que tenen familiars no localitzats.


La nova exposició ‘On són? 85 anys d'exhumacions de fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya’ ha quedat inaugurada oficialment aquest divendres, 21 de juny, en un acte institucional a la sala polivalent del Centre Cultural-Llibreria Blanquerna. L’acte ha comptat amb la participació de l’Hble. Sra. Gemma Ubasart i González, consellera de Justícia, Drets i Memòria, el director general de Memòria Democràtica, Alfons Aragoneses Aguado, i la comissària de l’exposició, Queralt Solé Barjau.

Així doncs, la titular de Justícia ha reivindicat que "cal continuar amb aquesta política de forma decidida perquè li ho devem a les víctimes i als seus familiars, però sobretot al conjunt de la societat". En aquest sentit, també ha instat a “construir una ciutadania crítica, madura i democràtica per garantir societats tolerants i en convivència”.

Aquesta iniciativa forma part del conjunt d’actuacions que es duen a terme des de la Direcció General de Memòria Democràtica per garantir el restabliment de la dignitat de les víctimes del franquisme, la veritat, la justícia, la reparació i la garantia de no repetició.


L’exposició

“On són?” Aquesta és la pregunta que es fan milers de persones respecte dels seus familiars morts durant la Guerra Civil espanyola. Assassinats a la rereguarda, afusellats per la dictadura franquista o, principalment, morts al front o en un hospital. De la majoria, mai no se n’ha conegut el lloc d’enterrament.

Aquesta mostra itinerant està pensada per donar a conèixer a la ciutadania què està fent la Generalitat de Catalunya respecte de les fosses comunes de la Guerra Civil i del franquisme. A més, recull les exhumacions que va iniciar la Generalitat republicana durant Guerra Civil, presenta els resultats d’aquestes actuacions i posa tres exemples de famílies que cerquen o han cercat i localitzat el seu familiar desaparegut durant la guerra.

Alhora, aquesta proposta expositiva és un homenatge i un reconeixement a les persones que no saben on són els seus familiars perquè explicita com es fa la recerca d’un desaparegut, com s’exhuma una fossa comuna i què succeeix amb les restes que s’identifiquen i amb les que, malauradament, no es poden identificar.


Sis espais centrats en les fosses, els desapareguts i les famílies

La mostra consta de sis espais diferents que tenen com a eix central les fosses comunes, els desapareguts i les seves famílies:

Història i antecedents

En el primer espai, s’hi pot trobar una explicació històrica que relata l'origen i les tipologies de les fosses comunes a Catalunya. S'hi exposen els casos de les primeres fosses exhumades, durant la Guerra Civil, la dictadura franquista i els primers anys de la recuperació democràtica.

L’actualitat

El segon espai se centra en la tasca que ha dut a terme la Generalitat de Catalunya a partir del segle XXI, quan hi va haver una important demanda social perquè s’actués en les fosses comunes de soldats o de represaliats per la dictadura.

Relats familiars

El tercer espai focalitza tota l’atenció en les famílies, que són les protagonistes de l’exposició i de les polítiques públiques sobre fosses comunes a Catalunya. S’hi exposa el cas de tres desapareguts i la documentació i informació que les famílies van conservar per poder-los identificar.

Una fossa comuna

Al centre de l’exposició, s’hi mostra la recreació d'una fossa comuna excavada a través d’una gran fotografia, envoltada de diversos objectes personals que s’han trobat en les fosses comunes de Catalunya.

El mapa de fosses de Catalunya

L’exposició consta d’un mapa interactiu en què el visitant pot localitzar les fosses que es coneixen a Catalunya i interactuar amb el plànol per obtenir més informació d’una fossa en concret.

La metodologia científica

A la part final es mostra la metodologia científica que s’aplica per excavar una fossa i exhumar-ne les restes òssies.


Quan es pot visitar?

Horari de visita:

·Dilluns a divendres de 9.30 h a 19 h.

·Dissabte 10.30 h a 14.30 h i 16.30 h a 19.30 h.

Horari d'agost:

  1. De dilluns a divendres de 10.00 h a 15.00 h.
  2. Dissabte tancat.

No es podrà visitar l'exposició quan hi hagi programats actes a la tarda.


16  

Imatges

Introducció

Introducció 1053301

Parlament consellera Ubasart

Parlament consellera Ubasart 1598258

Parlament comissària Solé

Parlament comissària Solé 1678093

Parlament director Aragoneses

Parlament director Aragoneses 1604626

Visita guiada 1

Visita guiada 1 1155611

Visita guiada 2

Visita guiada 2 1145137

Vitrina 1

Vitrina 1 1069677

Mapa de Fosses de Catalunya

Mapa de Fosses de Catalunya 831212

Vitrina 2

Vitrina 2 1147904

Vitrina 3

Vitrina 3 1142737

Cas 1

Cas 1 1346997

Cas 2 i Cas 3

Cas 2 i Cas 3 1405470

Vitrina 4

Vitrina 4 1311734

Vitrina 5

Vitrina 5 1260333

Plafons 2.1-2.3

Plafons 2.1-2.3 1619997

Plafons 1.1-1.6

Plafons 1.1-1.6 1617445

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia