- La consellera Serret ha obert aquest matí la cinquena edició dels MedCat Days, la trobada anual de la Mediterrània a Catalunya organitzada pel Govern de la Generalitat i l’Institut Europeu de la Mediterrània
- La cita ha reunit actors de referència de l’acció exterior catalana, europea i mediterrània amb l’objectiu de consolidar Barcelona com un espai de diàleg i d’aliances estratègiques a la regió
La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha inaugurat aquest matí la cinquena edició dels MedCat Days, la trobada anual sobre la Mediterrània que organitza el Govern de la Generalitat i l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) amb la col·laboració de la plataforma MedCoopAlliance.
Enguany, les jornades se centren en un dels majors desafiaments que viu el Mediterrani: el canvi climàtic i la sequera. “La missió és clara: Construir una Mediterrània més avançada, més integrada i més cohesionada. Perquè el futur de la Mediterrània i el de la UE van plegats”, ha subratllat la consellera des del Palau de Pedralbes.
En la seva intervenció, Serret ha destacat que l’emergència climàtica a la regió és una prioritat per a Catalunya: “Volem que la Mediterrània continuï sent no només un marc d'actuació prioritari de l'acció exterior catalana, sinó també un espai per forjar-hi aliances”, i s’ha referit al nou cicle polític europeu com una oportunitat per fer front a les múltiples crisis que s’encavalquen al Mediterrani (crisis financeres, sanitàries i geopolítiques). "És necessari impulsar una perspectiva mediterrània a la Unió Europea", ha dit la consellera.
La titular d’Exteriors també ha ressaltat la predisposició del Govern a l’hora de trobar solucions conjuntes als reptes comuns, i ha fet valdre el projecte de la macroregió mediterrània per abordar la crisi climàtica a la regió: “Amb la macroregió afavorim la governança multinivell i acostem a la ciutadania les decisions i els projectes”, ha recalcat Serret.
Actualment, diversos governs de les dues ribes ja donen suport a la macroregió mediterrània, com Itàlia, França, Grècia, Albània i el Marroc. De fet, el novembre passat, la Generalitat va organitzar la Cimera per a la Macroregió Mediterrània a Barcelona, on 12 governs de 6 estats i organismes internacionals van subscriure una declaració política en favor del projecte macroregional.
A la inauguració dels MedCat Days també hi han participat personalitats d’alt nivell de l’arc mediterrani i de la Unió Europea, com Sénen Florensa, president executiu de l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed); Elisa Ferreira, comissària europea de Cohesió i Reformes; Nasser Kamel, secretari general de la Unió per la Mediterrània (UpM) i Rachid El Abdi, president del Consell de la Regió de Rabat-Salé-Kenitra del Marroc.
Setmana de la Mediterrània a Barcelona
Coincidint amb els MedCat Days, Catalunya també acull aquesta setmana altres actes paral·lels relacionats amb la Mediterrània.
Del 26 al 28 de juny tindrà lloc a Barcelona la primera reunió del Partenariat Mediterrani per a l'Acció Climàtica (MCAP, per les seves sigles en anglès), impulsada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
El MCAP és una aliança global de governs regionals que treballen junts per adaptar-se a les creixents amenaces climàtiques, com la sequera, els incendis forestals i la calor extrema. Es va llançar formalment el 2023 a la COP28 a Dubai, amb 15 membres inaugurals que representen regions d'Àfrica, Austràlia, Europa i Amèrica del Nord i del Sud.
A més, el dijous 27 de juny, Barcelona acull la Jornada sobre agendes urbanes a la Mediterrània, organitzada pel Departament de Territori amb la col·laboració de MedCities. S’hi intercanviaran estratègies i bones pràctiques en la planificació i el desenvolupament territorial sostenible a regions i ciutats euromediterrànies, en el marc de l’Agenda dels pobles i ciutats Catalunya 2050.
Consulteu tot el programa a la pàgina web dels MedCat Days 2024.