- La Delegació del Govern de Catalunya a la UE va organitzar un debat sobre el paper de les institucions europees en la promoció i defensa de la democràcia, l'estat de dret i els drets humans.
La Delegació del Govern davant la UE ha acollit avui un debat sobre el paper de la Unió Europea en la promoció i defensa dels valors fonamentals europeus. Sota el títol “Empowering Europe: How can the EU strengthen Democracy, Human Rights and Rule of Law after the elections”, l’acte ha posat el focus en els mecanismes i les accions que s’han de dur a terme per la defensa de la democràcia, els drets humans i l’estat de dret arran la nova legislatura de l’eurocambra.
L’acte ha comptat amb la participació d'Adam Majó, director general de Defensa i Promoció dels Drets Humans del Govern, qui ha posat el focus en seguir treballant per defensar les prioritats de tota la ciutadania europea i els seus valors fonamentals. Tot això, malgrat l’ascens de l’extrema dreta a tot el territori europeu.
“Com a govern progressista no estem satisfets amb els resultats de les eleccions europees. Però el Parlament que tenim ara no és molt diferent del que teníem fa un mes, així que els reptes i les oportunitats són més o menys els mateixos. L'auge de l'extrema dreta no pot ser una excusa per no fer el que cal fer”, ha assegurat el director Majó.
Catalunya, actor proactiu en la defensa dels valors democràtics
D’altra banda, Adam Majó ha fet valdre les iniciatives del Govern de la Generalitat, liderades pel Departament d’Igualtat i Feminismes i la consellera Tània Verge, encaminades a defensar els drets humans i la democràcia tant a Catalunya com arreu del món. Concretament, Majó ha presentat el ‘Pla d’actuació per al suport a les entitats i les persones defensores dels drets humans a Catalunya’, amb l’objectiu de garantir que les defensores i els defensors dels drets humans, incloent-hi les defensores dels drets sexuals i reproductius, puguin dur a terme la seva tasca.
Quant a les mesures del Govern per lluitar contra la discriminació, Adam Majó també ha destacat la creació de l’Oficina d'Igualtat de Tracte i No-discriminació, ja operativa, per garantir la igualtat i combatre la discriminació, oferint assessorament i suport legal a les víctimes per resoldre conflictes, incloent la mediació.
També per part del Govern el delegat, Ignasi Centelles, ha volgut fer una crida per “alçar la veu i seguir promovent els valors democràtics a tots els nivells de govern”, donat “l’auge de posicions que no presenten el mateix suport a l’estat de dret, la democràcia i els drets humans”.
L’auge de l’extrema dreta i el paper de la UE per defensar els valors democràtics
A la crida del director Majó per defensar els valors de la UE també s’han sumat altres ponents. Rafael Benítez, director de Drets Socials, Salut i Medi Ambient a la direcció general de Drets Humans i Estat de Dret del Consell d’Europa, ha alertat que vivim actualment “temps crítics, i hem d’actuar plegats” per protegir els pilars de de la Unió Europea davant les “forces autocràtiques”. “Tots plegats, podem assegurar que la promesa del “mai més” no es només un compromís històric, sinó una crida per protegir les generacions del demà”, ha assegurat Benítez.
Per la seva banda, Cecilia Rizcallah, professora de Dret Europeu i Drets Humans a la UC Louvain, ha destacat la necessitat de “lluitar contra el rumb antiliberal, donant suport a la societat civil i llibertat als mitjans de comunicació”. A més, també ha traslladat el missatge a les institucions europees que “la UE no hauria de tenir por de legislar l’estat de dret, la democràcia i els drets humans”.
La societat civil, un actor clau en els reptes futurs de la UE
Al debat també han estat presents membres de la societat civil del continent europeu. Liza Saris, project manager de Connecting Europe del European Policy Center, ha alertat sobre el fet que “moltes democràcies com la europea no son compreses per la ciutadania. I per la societat civil és molt difícil poder compartir informació sobre com es prenen les decisions”. En aquest sentit, el de posar a disposició de la societat civil d’eines per facilitar la seva feina, ha reivindicat la necessitat de tenir “una plataforma europea per la societat civil per col·laborar a través de tota la Unió”.
A més, quant als reptes futurs de la Unió Europea i la relació amb els valors democràtics, Ivana Randjelovic, cap de la Unitat de Programa del Departament d'Europa a Civil Rights Defenders, ha posat en valor el paper de la societat civil als Balcans en la difussió dels valors europeus i en construir la democràcia. “Tot els resultat de democratització als Balcans son gràcies al treball de la societat civil”, ha assegurat. A més, ha retret a la UE que no tingui a la societat civil com a “aliats en la integració europea, tot i ser actors essencials per assegurar els valors democràtics europeus”.
L’acte ha estat moderat per Sam van der Staak, director del Programa Regional d'Europa de International IDEA.