Bombers

Imatge de la presentació de l'exposició itinerant 'Bombers 40 anys' a Reus

L'exposició 'Bombers 40 anys' aterra al Museu Salvador Vilaseca de Reus

query_builder   26 juny 2024 20:18

event_note Nota de premsa

L'exposició 'Bombers 40 anys' aterra al Museu Salvador Vilaseca de Reus

  1. La mostra es podrà visitar fins al 21 de setembre
  2. L’ha organitzada el grup 14 x 40, format per membres del Cos que dediquen el seu temps lliure a la recuperació, conservació i divulgació del material històric dels Bombers de la Generalitat

Aquest vespre s’ha inaugurat al Museu Salvador Vilaseca de Reus l’exposició ‘Bombers 40 anys’. La mostra repassa les quatre dècades d’història de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS). L’han inaugurada oficialment el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Joan Delort; l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita; el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Àngel Xifré; la directora dels Serveis Territorials d’Interior a Tarragona, Eli Llombart; el cap de la Regió d’Emergències de Tarragona, inspector Albert Castellet, i el sergent Josep Farré, bomber, historiador i un dels comissaris de la mostra.

En el transcurs de la presentació, Delort ha lloat la tasca feta per la comissió organitzadora de la mostra. I després de fer un repàs de l’”època molt fosca” que ha viscut el Cos de Bombers en la darrera dècada, amb manca d’inversió i de noves convocatòries de personal, ha posat l’accent en el Pla Estratègic, amb què la DGPEIS s’ha marcat l’objectiu de posar al dia el servei; “és un camí que no té marxa enrere”, ha sentenciat. Des d’aquest punt de vista, Joan Delort ha dit que el nou Parc de Bombers de Reus “ha de ser una realitat al voltant de l’estiu de 2026.

Per la seva banda, l’alcaldessa, Sandra Guaita, ha destacat que “la ciutadania de Reus sent molt seus, els Bombers”, tot i que el servei va ser traspassat a la Generalitat de Catalunya, i ha aprofitat per fer una crida a la responsabilitat ciutadana a l’hora d’evitar emergències.

Finalment, el sergent Josep Farré, comissari de l’exposició en la seva parada a la capital del Baix Camp, ha posat en relleu “l’encomiable tasca de conservació feta pel personal del Museu de Reus”, amb el material històric dels bombers i, sobretot, amb els vehicles antics. Aquest vespre, per exemple, i amb motiu de la inauguració de la mostra, l’antiga bomba Hispano Suiza, dels anys 30 del segle passat, i l’autoescala Magirus, adquirida el 1974, han presidit l’acte just davant l’accés al Museu Salvador Vilaseca, on s’ha muntat l’exposició. Farré, historiador dels Bombers de Reus, ha remarcat que en el Museu es conserva “un dels millors conjunts del patrimoni de Bombers existents a Catalunya”. I en nom de la comissió organitzadora de la mostra, ha aprofitat per reclamar a la DGPEIS sensibilitat per conservar i exhibir el patrimoni material del Cos de Bombers.

Reus és la vuitena parada en la itinerància de l’exposició, que prèviament ha passat per Puigcerdà, Berga, Manresa, Vic, Terrassa, Gelida i Lleida. La mostra, que es podrà visitar fins al pròxim 21 de setembre, ha estat comissionada pel Grup 14x40. En ellas’hiexpliquen els orígens de la DGPEIS, creada pel Decret 93/1980 de 27 de juny; el seu funcionament actual i els reptes de futur, especificats en el Pla Estratègic 2025. A més dels plafons explicatius, també hi ha nou maniquins que donen suport al discurs historiogràfic perquè mostren els 4 uniformes d’intervenció que han tingut els Bombers de la Generalitat des de 1980, i els dels grups operatius del Cos (GRAF, GRAE i els Equips de Prevenció Activa Forestal), el personal tècnic operador de control i els auxiliars d’ofici forestal. Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Reus també s’hi ha instal·lat una Secció Zero, en què s’explica la història dels bombers de la ciutat.


El treball històric als Bombers de la Generalitat

El Grup 14x40 el forma personal de la DGPEIS que, a banda de la seva feina al Cos de Bombers, dedica part del seu temps a la conservació, la restauració i la divulgació del patrimoni històric dels Bombers de la Generalitat: vehicles, eines, documentació escrita, material fotogràfic i memòria oral de les persones que són part essencial d’aquestes quatre dècades.

En la comissió hi ha bombers en actiu i jubilats i personal de diferents serveis de la DGPEIS. Entre totes aquestes persones hi ha historiadors professionals, especialitzats en la història dels bombers catalans, documentalistes i tècnics de l’Associació de Restauradors de Vehicles Antics de Bombers, amb seu al Parc de Manresa. Els membres del Grup ja han organitzat altres exposicions històriques sobre els bombers a Catalunya i han publicat diversos llibres monogràfics, com ara sobre la història dels Parcs de Terrassa, Vic, Tarragona i Reus. Entre ells, destaca la presència de Josep Farré, que ha investigat la història dels bombers de Reus i Tarragona i que actualment exerceix com a cap del Parc de Bombers de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, vila que acollirà la mostra a partir de setembre.

Bombers de Reus i Lleida i personal de la secció de Logística de la DGPEIS han prestat suport en el muntatge de la mostra, que ha estat vital en les jornades de trasllat del material expositiu entre seus.

L’exposició ‘Bombers 40 anys’, produïda per Molècula SL., es va estrenar oficialment a l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya, a Puigcerdà, al desembre de 2021. Des d’aleshores ja ha passat per la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet, de Berga, el Museu de la Tècnica –Parc de la Sèquia, de Manresa, el Centre Cívic Joan Triadú, de Vic, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, a Terrassa, el Centre d’Interpretació del Funicular de Gelida i el Museu Roda Roda de Lleida. Després de la parada a la capital del Baix Camp, la mostra s’exhibirà al Centre de Visitants de l’Hospital del Coll de Balaguer (l’Hospitalet de l’Infant), Montserrat, Sant Vicenç dels Horts i l’Hospitalet de Llobregat. En aquesta darrera ciutat, la mostra s’afegirà al programa amb què es commemorarà el mig segle d’història del Parc de Bombers local.


Cerdanyola del Vallès, 26 de juny de 2024

20.15 hores

1  

Imatges

Joan Delort, director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, durant la seva intervenció

Joan Delort, director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, durant la seva intervenció 508768

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia