·Es tracta d’un article del Centre de Regulació Genòmica (CRG) que publica avui Nature Communications on es descriu una nova metodologia científica per identificar i caracteritzar gens

Autors estudi
Autors de l'estudi del CRG. D'esquerra a dreta: Sílvia Carbonell Sala, Emilio Palumbo, Carme Arnan, Roderic Guigó i Tamara Perteghella
{"name":"2024/06/27/12/05/7b89878e-1af3-4da7-a5e1-c073904f9a1c.jpg","author":"CRG","type":"0","location":"0","weight":1166780}

Una revista científica internacional remet directament i per primera vegada al resum i sumari divulgatiu traduït al català d’un article publicat en les seves pàgines. Es tracta d’un estudi del Centre de Regulació Genòmica (CRG), publicat a Nature Communications, que descriu una nova metodologia científica per identificar i caracteritzar gens i que ha optat per publicar en llengua catalana el resum (abstract en anglès) i el sumari divulgatiu de l’article. L’objectiu d’aquesta iniciativa és doble: apropar la ciència i el llenguatge científic a un públic no especialitzat i contribuir, alhora, a la diversitat lingüística en les publicacions científiques on l’anglès és la llengua predominant.

En aquest sentit, el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha subratllat que “la iniciativa del CRG s’emmarca plenament en l’estratègia de ciència oberta que promou la Llei de la ciència de Catalunya per tal de millorar l’impacte social de la recerca i fer-la més accessible a la ciutadania. I en una perspectiva de país, el fet que la ciència s’expressi en la llengua pròpia de Catalunya té tot el sentit”.

Les revistes científiques internacionals solen publicar en anglès els articles així com els resums i sumaris divulgatius referenciats que l’acompanyen. En aquest cas, però, el CRG és pioner en la inclusió del català en el resum i sumari divulgatiu enllaçat en la publicació i ho fa per diversos motius. Els investigadors que lideren l’estudi, Roderic Guigó Serra i Sílvia Carbonell Sala, consideren que l’ús del català permet, d’una banda, “fer més accessible a la societat el contingut d’un estudi finançat amb fons públics”, atès que el CRG és un centre CERCA. Així mateix, el fet de publicar articles científics en català “és vital per enriquir la terminologia de les llengües pròpies de cada lloc” i lluitar contra l’empobriment lingüístic que causa el monopoli d’una única llengua en l’àmbit científic.

Per a l’assessora en política lingüística del Departament de Recerca i Universitats, Marina Massaguer Comes, amb iniciatives com aquesta “volem garantir la presència del català en l’àmbit de la recerca i per això hem impulsat la guia La gestió del multilingüisme als centres de recerca de Catalunya, orientada a fomentar la llengua pròpia de Catalunya i a contribuir d’aquesta manera a la diversitat lingüística en la ciència a escala global”.

Millorant el coneixement dels gens

La recerca liderada pels investigadors del Centre de Regulació Genòmica (CRG) ha desenvolupat un mètode per identificar i caracteritzar amb més precisió els gens del genoma. El mètode funciona per mitjà de l'anàlisi de seqüències d'ARN (anomenades transcrits), les molècules que executen les instruccions dels gens. Fins fa poc, els mètodes per determinar les seqüències d'ARN tenien limitacions importants, principalment perquè els investigadors no podien obtenir seqüències tan llargues com els mateixos gens. Tanmateix, els avenços recents en tecnologies de seqüenciació permeten ara l'adquisició de seqüències molt més llargues.

El grup de recerca del CRG ha aprofitat aquestes noves tecnologies per desenvolupar un mètode que permeti la seqüenciació completa de molècules d'ARN. Les millores en la catalogació dels gens del genoma permetran ajudar a accelerar descobriments importants en biologia per optimitzar la comprensió de la salut humana i la malaltia.