President

Memòria Economica de Catalunya 2023

President Aragonès: "La Catalunya dels 8 milions necessita un sistema de finançament singular, que avanci cap a la sobirania fiscal i cap al concert català"

query_builder   27 juny 2024 14:23

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "La Catalunya dels 8 milions necessita un sistema de finançament singular, que avanci cap a la sobirania fiscal i cap al concert català"

  1. En l’acte de presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya 2023 de les Cambres de Comerç de Catalunya, el cap de l’Executiu ha subratllat que, “avui, l’economia catalana fa de motor de l’economia europea”
  2. Ha situat la lluita contra el canvi climàtic com un repte “del tot ineludible” i ha demanat “no abandonar l’impuls de les infraestructures hídriques que han de permetre que Catalunya sigui autosuficient en la producció d’aigua el 2030”
El cap de l'Executiu amb el president del Consell de Cambres. Fotografia: Rubén Moreno
El cap de l'Executiu amb el president del Consell de Cambres. Fotografia: Rubén Moreno
{"name":"2024/06/27/13/34/c7b70ae0-a3b3-4397-a12e-6e679ff54676.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":80292}

El president en funcions de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès i Garcia, ha reiterat aquest matí la necessitat que Catalunya tingui “un nou sistema de finançament singular, que parteixi de la potencialitat de l’economia catalana” i que “avanci cap a la sobirania fiscal i cap al concert català”. “Aquest és el sistema de finançament que necessita la Catalunya dels 8 milions”, ha defensat, després de constatar que el context actual és “una finestra d’oportunitat històrica” per aconseguir-ho. “És el moment de ser el màxim d’exigents, de pensar en gran i exigir i defensar el millor sistema de finançament per a Catalunya. No es tracta només que l’Estat ens transfereixi més recursos, ni de posar pedaços temporals, sinó que cal un nou model”, ha afirmat.

El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions en l’acte de presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya 2023, publicat anualment per les Cambres de Comerç de Catalunya, a qui ha agraït “la complicitat i el compromís” a l’hora de defensar un finançament just per a Catalunya.

En sintonia amb el balanç positiu que ha presentat l’informe, Aragonès ha subratllat que “avui l’economia catalana va bé i fa de motor de l’economia europea”, en termes de creixement del PIB, d’exportacions, d’inversions, d’innovació i de creació de llocs de treball. Uns bons indicadors que evidencien que l’economia del país “presenta uns fonaments molt sòlids, amb un creixement més equilibrat” i “amb capacitat de seguir generant confiança”, un tret que el president ha assenyalat com un valor “imprescindible per a ser atractius i competitius”. “No caiguem en discursos injustos basats en una imaginària dècada perduda i defugim discursos autocomplaents i conformistes. Siguem conscients de la bona situació que viu l’economia del país”, ha afegit.

Durant la seva intervenció, el president ha reivindicat que podem afirmar, sense equivocar-nos, que “deixem el país, en termes econòmics, molt millor del que el vam trobar”, i ha encoratjat al futur Govern a “entomar el repte de seguir fent avançar l’economia catalana, partint d’una molt bona base i uns fonaments que cal seguir cuidant”.


El repte de la lluita conta el canvi climàtic

L’informe de les Cambres destaca que Catalunya té en aquests moments quatre reptes prioritaris de cara al futur: millorar la productivitat i el nivell d’inversió productiva; augmentar l’esforç en R+D+I; cobrir les necessitats del personal de les empreses; i accelerar la descarbonització de l’economia.

El president ha assenyalat la lluita contra el canvi climàtic com una assignatura “del tot ineludible” i s’ha mostrat taxatiu en afirmar que, qualsevol activitat econòmica que no es comprometi amb aquesta lluita “està condemnada a no tenir futur i no tindrà espai en el sistema productiu del país”.

El president la consellera Mas fullejant la Memòria Anual de les Cambres
El president la consellera Mas fullejant la Memòria Anual de les Cambres
{"name":"2024/06/27/13/35/af1d2521-e00f-431e-b894-d198d658204e.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":115935}

Aragonès ha assegurat que cal seguir preparant Catalunya per al nou context climàtic que es presenta i, malgrat que els pantans es tornin a omplir, “no hem d’abandonar l’impuls de les infraestructures hídriques que han de permetre que Catalunya sigui autosuficient en la producció d’aigua el 2030”. “Està tot planificat, hi ha els recursos previstos i, per tant, es tracta de no cometre vells errors”, ha assegurat, i ha insistit que les infraestructures en l’àmbit de l’aigua “no es poden tornar a frenar”, com va passar després de l’última sequera, “perquè no ho pagarà un futur govern, sinó que ho pagarà la ciutadania”.

El mateix plantejament l’ha aplicat a la transició energètica i l’impuls de l’energia renovable, destacant que el canvi de paradigma de l’energia verda durant la legislatura “és inqüestionable” i que, també en aquests àmbits, el proper Govern “trobarà una bona base per a seguir fent avançar el país”.

L’acte de presentació de l’informe ha tingut lloc a la Llotja de Mar de Barcelona, i ha comptat també amb la presència del president del Consell General de Cambres de Barcelona, Josep Santacreu, i de la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, entre d’altres autoritats.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia