Recerca i Universitats

Jornada CRUE

En el marc de la Jornada sobre professorat de la CRUE que se celebra a la UB

Conseller Nadal: "Una aplicació intel·ligent de la LOSU és l'oportunitat per a modernitzar el sistema universitari"

query_builder   27 juny 2024 18:54

event_note Nota de premsa

En el marc de la Jornada sobre professorat de la CRUE que se celebra a la UB

Conseller Nadal: "Una aplicació intel·ligent de la LOSU és l'oportunitat per a modernitzar el sistema universitari"

·El conseller de Recerca i Universitats ha reflexionat sobre l’impacte de la llei estatal d’universitats, un any després de la seva aprovació

Jornada CRUE{"name":"2024/06/27/17/37/846c070a-6f9f-4d8e-af1b-137365dca265.png","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":757780}

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha inaugurat aquesta tarda la Jornada de la sectorial de professorat de la CRUE –organització que aplega els rectors de les universitats de tot l’Estat– que acull la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona (UB). El rector de la UB, Joan Guàrdia, és l’actual president de la comissió sectorial de professorat d’aquesta institució.

En el decurs de la seva intervenció, el conseller Nadal s’ha referit a l’impacte de l’aplicació de la LOSU, la nova llei estatal d’universitats aprovada al març de 2023, en l’àmbit de les polítiques de professorat universitari. “Tots som conscients que després de més d’una dècada de restriccions pressupostàries un dels problemes derivats de la taxa de reposició zero ha estat l’envelliment i una creixent precarització de les plantilles”, ha recordat Nadal.En aquest sentit, el conseller ha afirmat que “una aplicació intel·ligent de la LOSU és l’oportunitat per a modernitzar el sistema universitari”.

En la seva intervenció, el conseller Nadal també ha subratllat que un dels problemes de la figura del professor associat és que “s’ha fet una aplicació esbiaixada d’aquesta figura que no respon a la seva definició perquè hi ha professorat associat que cobreix en realitat necessitats de plantilla”. El consellerha afegit que la LOSU “pot resoldre algun d’aquests problemes aplicada com un instrument que obri una finestra d’oportunitat depenent de la lectura que se’n faci, més o menys restrictiva, i sempre que cada territori pugui aprofitar els mecanismes previstos per la llei”.

Davant d’aquesta problemàtica, i avançant-se a l’aplicació de mesures derivades de la LOSU, a principis de l’any passat, el Departament de Recerca i Universitats va impulsar el Pla de xoc per al relleu generacional i contra la precarització a les universitats públiques. Aquest curs universitari 2023-2024 ja s’han produït les primeres incorporacions de professorat a temps complet que s’han beneficiat dels primers 10 milions d’euros de finançament inclosos en aquest pla de xoc, que té una durada inicial de tres anys.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia