Cultura

Cultura

'Patrimonieja aquest estiu', més d'un centenar d'activitats musicals, teatrals i familiars als museus, jaciments i monuments de la Generalitat de Catalunya

query_builder   28 juny 2024 12:41

event_note Nota de premsa

'Patrimonieja aquest estiu', més d'un centenar d'activitats musicals, teatrals i familiars als museus, jaciments i monuments de la Generalitat de Catalunya

  1. ‘Aquest estiu Patrimonieja pel patrimoni cultural de Catalunya’ és la campanya d’estiu que aposta per la dinamització dels equipaments culturals amb propostes per a tots els públics
  2. Tornen els grans festivals d’estiu als monuments com el de Jordi Savall al monestir de Santes Creus, la Schubertíada a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran, La Pedra Parla al Reial Monestir de Vallbona de les Monges o el Portalblau al MAC Empúries
Cultura{"name":"2024/06/28/12/40/5a317776-4294-414d-9b6c-3d6d0deff603.jpg","author":"Cultura","type":"0","location":"0","weight":206780}


Festivals de música i concerts, visites teatralitzades, jocs per a famílies, i exposicions són algunes de les propostes d’oci que s’oferiran arreu de Catalunya aquests mesos estivals. El programa s’adreça a tots tipus de públic i tindrà lloc a equipaments gestionats per la Generalitat de Catalunya, que vol impulsar la socialització del patrimoni cultural.

El programa tindrà com a protagonistes artistes i professionals del món de la cultura que actuaran, exposaran i activaran escenaris excepcionals com són els monuments, jaciments i museus d’arreu del país. Aquestes activitats, moltes d’elles gratuïtes, ofereixen una experiència lúdica i diferent del que és habitual en aquests escenaris. Als festivals ja consolidats com son la Schubertíada, el Festival Jordi Savall o el Festival de Música de Sant Pere de Rodes, s’hi afegeixen noves propostes com és ‘La taula parada’ en alguns monuments i un gran ventall d’exposicions temporals, entre d’altres.

Tot el conjunt d’activitats, juntament amb la informació pràctica, es pot consultar en el dossier adjunt, agrupades per tipologia, i a l’agenda en línia que, com cada estiu, s’ha habilitat al portal web del patrimoni cultural.


Grans festivals de música al patrimoni

La música serà la gran protagonista de l’estiu als monuments catalans. Una de les propostes més destacades és el Festival Jordi Savall, que enguany celebra la seva quarta edició del 12 al 18 d’agost en diferents espais patrimonials que formen part de la Ruta del Cister, entre ells el Reial Monestir de Santes Creus (Camp de Tarragona). El festival, fundat per l’intèrpret i director, té com a objectiu oferir conferències i concerts de música antiga amb artistes de renom.

Tampoc faltaran els clàssics de l’estiu empordanès com la Schubertíada a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran (Alt Empordà), que s’estrena el 16 d’agost amb Katja Maderer, soprano, i Wolfram Rieger, al piano. Un altre festival, el Portalblau, ha programat a l’agost quatre concerts de música moderna en el Fòrum romà d’Empúries (Alt Empordà). En el primer, el dia 8 d’agost, Sopa de Cabra hi portarà el seu nou projecte musical Ànima. A l’Alt Empordà també s’omplirà de música el Monestir de Sant Pere de Rodes amb el festival de música clàssica es durà a terme del 13 de juliol, amb un primer concert de la Coral Càrmina i al 24 d’agost, amb una gala final d’òpera.

A les terres de Lleida, el Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona (l’Urgell) serà la seu del novè cicle de La Pedra Parla els dies3 i 4 d’agost. Aquest cicle de petit format fa conviure la música amb el silenci de la comunitat religiosa femenina que l’habita. Inaugurarà el cicle dissabte el jove baríton Ferran Albrich, una de les grans veus catalanes i que recentment ha debutat a Itàlia i Viena. El mateix dia es podrà escoltar “La música callada, la soledad sonora”, amb la veu de Lluís Homar i el piano d’Emili Brugalla. L’últim concert, diumenge, ens permetrà descobrir alguns dels compositors barrocs catalans més importants, com ara Rossell i Terradellas.

Altres propostes musicals al territori son el cicle de concerts que acull el Conjunt monumental de Centcelles (el Tarragonès) i les Nits d’Estiu del Museu d’Història de Catalunya (Barcelona).


Patrimoniejant en família

Els museus i monuments del Departament de Cultura organitzen diverses activitats dirigides al públic familiar. Destaca, com cada any, el clàssic Familiaria al MAC Empúries (l’Alt Empordà): un petit festival ple de tallers i espectacles que tindrà lloc el 3 d’agost.

Durant els mesos de juliol i agost també hi haurà jocs de pistes, d’escapada i gimcanes al Reial Monestir de Santes Creus (Camp de Tarragona), al Castell de Miravet (la Ribera d’Ebre), a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran (l’Alt Empordà) o al MAC Ullastret (el Baix Empordà). Les famílies podran acostar-se al patrimoni també a través de tallers diversos: fang al Museu d’Art de Girona (el Gironès) o circ al MAC Barcelona, entre altres.


Visites per Patrimoniejar

L’àmplia majoria de museus i monuments del Departament de Cultura ofereixen durant l’estiu diverses visites guiades per descobrir la història de Catalunya. Són visites temàtiques i algunes combinen la descoberta de patrimoni cultural i natural.

A les comarques de Tarragona, destaca la visita ‘Dones. Mares i abadesses’ al Reial Monestir de Santes Creus (el Baix Camp), que proporcionarà als visitants una visió sobre les dones en època medieval, o ‘L’enigma de Centcelles’ (el Camp de Tarragona), una passeig pel Conjunt romà de Centcelles.

A les comarques gironines, es podrà gaudir de ‘Girona monàstica’, un passeig pels monestirs de Sant Daniel i Sant Pere de Galligants, de la ‘Ruta Josep Pla’ a la ciutat ibèrica d’Ullastret (el Baix Empordà), o ‘El tresor de la plana’ a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran (l’Alt Empordà).

Els monuments incrementen durant els mesos d’estiu la seva oferta de visites teatralitzades, una manera diferent i amena d’apropar-se al patrimoni cultural i la història. Destaca a la Cartoixa d’Escaladei (el Priorat) la proposta ‘La cuina cartoixana: la cuina blanca i el dejuni’,’Quiteria, la minyona d’Escornalbou’ al Castell Monestir d’Escornalbou (el Baix Camp), ‘Frederica Dalmau, la primera “influencer” de la història’ al Monestir de Sant Pere de Rodes (l’Alt Empordà) o‘El castell de Miravet, l’últim bastió dels templers catalans’ al Castell de Miravet (la Ribera d’Ebre).


Patrimoniejant d’exposició en exposició

Durant els mesos de juliol i agost les exposicions son una proposta idònia per resguardar-se de la calor. A la ciutat de Barcelona, al Museu d’Història de Catalunya es poden visitar ‘Viladecans Cartells’, ‘El rector de Vallfogona: auge, declivi i retorn d'un mite nacional’ i ‘Tapies. Art i activisme’. El Museu d’Arqueologia de Catalunya va inaugurar recentment a la seu de Barcelona la nova exposició permanent ‘Imperivm. Històries romanes’ i encara es pot visitar la mostra temporal ‘Naufragis. Història submergida’. Fins al 26 de juliol, a l’Arxiu Nacional de Catalunya es pot gaudir de la mostra ‘Gabriel Casas i Galobardes. Fotos amb joguets’. A Terrassa, el MNACTEC ofereix durant juliol i agost diverses exposicions temporals com ‘El jardí invisible de Gaudí’, 'Ruïnes que (no) veus', 'Joan Oró. A la cerca de l’origen de la vida' o 'Il·luminats'.

A Girona ciutat, fins al 30 de juny, es pot visitar la mostra ‘Un altre art. Informalisme a Catalunya 1956-1966’ al Museu d’Art de la ciutat. A la Canònica de Santa Maria de Vilabertran hi ha fins al 7 de juliol ‘La taula parada. El gust per la història: Avui hi ha convidats a la taula dels canonges’. Al monument es podrà visitar també la mostra organitzada per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i El Bòlit, Centre d’Art Contemporani de Girona dins del cicle ‘Diàlegs’. En l’edició 2024, els protagonistes seran Marcel Dalmau i Pep Aymerich amb la mostra ‘Resseguir el trau’.

La taula estarà també parada al Castell Monestir d’Escornalbou on, fins al 31 d’agost, es podrà veure com Eduard Toda hi celebrava la revetlla de Sant Joan.


Gastronomia i patrimonieja

La gastronomia també té el seu espai protagonista en la programació d’estiu. La gran cita torna a ser el Santa Teca al Castell Monestir d’Escornalbou (el Baix Camp) els dies 14 i 15 de juliol: la conjunció de producte local de qualitat, gastronomia de fusió i petits tastets de cultura contemporània.

Un dels altres destacats de l’estiu al Camp de Tarragona és l’espectacle enològic dels ‘Divendres DiVins’ a la Cartoixa d’Escaladei (el Priorat), que organitza cada estiu els Serveis Territorials a Tarragona del Departament de Cultura. Hi haurà una visita guiada pel monument, un tast de vins de la DO Priorat i música en viu.

Altres equipaments com el Museu d’Història de Catalunya, el MAC Empúries o el Monestir de Sant Pere de Rodes ofereixen maridatges de vi i patrimoni amb visites guiades i passejades pels equipaments.


*Tots els horaris, dates i altres informacions pràctiques es poden consultar en el dossier adjunt.






1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa

Dossier de premsa
PDF | 8937171

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia