Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Membres MCAP al PN Cap de Creus.

Les bioregions mediterrànies es reivindiquen com un actor clau en les polítiques d'adaptació al canvi climàtic i conservació de la biodiversitat

query_builder   28 juny 2024 13:49

event_note Nota de premsa

Les bioregions mediterrànies es reivindiquen com un actor clau en les polítiques d'adaptació al canvi climàtic i conservació de la biodiversitat

  1. La Conferència Inaugural del Partenariat Mediterrani d’Acció Climàtica (MCAP) celebrada a Barcelona i liderada pels governs de Catalunya i Califòrnia, acorda treballar per generar coneixement compartit i impulsar projectes conjunts
  2. Les regions amb climes mediterranis són particularment vulnerables al canvi climàtic, que ja està provocant sequeres més freqüents i greus, incendis forestals i calor extrem, que afectaran la resiliència de les comunitats i dels ecosistemes
Sessió de treball de la conferència, al palau de Pedralbes de Barcelona.
Sessió de treball de la conferència, presidida pel conseller David Mascort, al palau de Pedralbes de Barcelona.
{"name":"2024/06/28/13/36/b78058d3-e79a-49a6-86cf-2659afc8b8db.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":424175}

Catalunya ha acollit aquesta setmana representants de 15 regions dels 5 continents en la Conferència Inaugural del Partenariat Mediterrani d’Acció Climàtica (MCAP), una organització mundial per a l’adaptació i mitigació del canvi climàtic i per revertir la pèrdua de biodiversitat a les regions amb clima mediterrani, liderada pels governs de Catalunya i de Califòrnia. Aquest partenariat es va crear durant la darrera cimera del canvi climàtic de les Nacions Unides (COP28), que es va celebrar el passat mes de desembre a Dubai (Emirats Àrabs).

Són membres del partenariat, a més de Catalunya, Austràlia Meridional, Baja California Sur (Mèxic), Biobio (Xile), Califòrnia (EUA), Emilia-Romagna (Itàlia), Marroc Oriental (Marroc), Nova Gal·les del Sud (Austràlia), Occitània (França), Rabat-Salé-Kenitra (Marroc), Regió de Grècia Central, (Grècia), Regió Sud (França), Santiago (Xile), Tànger-Tetuan-Al Hoceïma (Marroc), Victòria (Austràlia), Cap Occidental (Sud-àfrica).

Sequera, extrema calor i grans incendis forestals

La conferència ha representat una oportunitat perquè els líders de cadascuna de les regions compartissin les millors pràctiques i aprenguessin noves formes d’afrontar riscos climàtics similars, com la sequera, l’extrema calor i els grans incendis forestals. Durant quatre dies, Catalunya ha servit de “laboratori”, inspirant la col·laboració i proposant solucions innovadores entre els membres.

En les darreres hores, el plenari de la conferència ha celebrat diferents sessions que han tingut lloc al Palau de Pedralbes de Barcelona, i han acordat les actuacions prioritàries que cal realitzar a partir d’aquesta trobada constitutiva. Els 15 membres de l’MCAP s’han compromès a compartir tota la informació sobre les estratègies d’adaptació al canvi climàtic de les regions a les quals representen, i treballar acompanyats dels centres de recerca de cada regió amb l’objecte de disposar de la millor informació per a la presa de decisions.

Aprofundint en el coneixement per millorar la gestió

Per altra banda, han treballat també amb la prioritat d’agrupar la informació comuna sobre bones pràctiques de gestió. En aquest sentit, en els propers mesos es posaran a disposició dels socis diferents eines per facilitar un enfocament eficaç de problemàtiques compartides, tant pel que fa a l’estat de conservació com a les bones pràctiques de gestió. Els membres han establert que elaboraran pròximament un informe conjunt per conèixer amb més detall l’efecte de la doble crisi climàtica i de biodiversitat sobre el clima mediterrani.

Els acords assolits en aquest primer congrés han estat amb objectius a curt, mitjà i llarg termini. Uns objectius encaminats a presentar uns primers resultats en el marc de les pròximes conferències de les parts (COP) de les Nacions Unides, tant la COP 16 del Conveni sobre la Diversitat Biològica (la cimera de biodiversitat més important del món, que se celebrarà a finals d’octubre a Cali, Colòmbia), com la COP 29 (la cimera de canvi climàtic, que tindrà lloc a Bakú, Azerbaijan, el pròxim mes de novembre) i altres esdeveniments internacionals.

Coneixent de prop els projectes

Les regions amb climes mediterranis, caracteritzades per hiverns frescos i humits i estius calorosos i secs, són particularment vulnerables al canvi climàtic. Les temperatures més altes i l’augment del nivell del mar magnificaran aquests impactes, amb sequeres més freqüents i greus, incendis forestals i calor extrema que afectaran la resiliència de les comunitats i els ecosistemes.

Representants de les regions, visitant la restauració dels sistemes dunars al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.
Representants de les regions, visitant la restauració dels sistemes dunars al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.
{"name":"2024/06/28/13/41/da67fee1-2ea5-44b2-ad12-183fdc96bacb.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":"269643"}

Per conèixer alguns dels impactes de la doble crisi ambiental al nostre país, els representants de les regions han visitat aquesta setmana diferents projectes, d’abast públic i privat, que s’estan desenvolupant a les comarques gironines. Es tracta d'iniciatives en matèria de prevenció d’incendis i pagament per serveis ecosistèmics; reducció del consum d’aigua en l’agricultura vitivinícola; resiliència costanera davant les inundacions i recuperació de sistemes naturals i emprenedoria en matèria d’adaptació al canvi climàtic. També han conegut algunes de les solucions implantades a la ciutat de Barcelona per reduir l’efecte illa de calor, com la dels eixos verds o la xarxa de refugis climàtics.

5  

Imatges

Foto 1. Sessió de treball al Palau de Pedralbes.

Foto 1. Sessió de treball al Palau de Pedralbes. 424175

Foto 2. Visita PN Montgrí, Medes i Baix Ter.

Foto 2. Visita PN Montgrí, Medes i Baix Ter. 269643

Foto 3. Visita PN Montgrí, Medes i Baix Ter.

Foto 3. Visita PN Montgrí, Medes i Baix Ter. 148977

Foto 4. Visita al PN del Cap de Creus.

Foto 4. Visita al PN del Cap de Creus. 264480

Foto 5. Visita a les Gavarres

Foto 5. Visita a les Gavarres 322880

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia