La Direcció General de Protecció Civil del Departament d’Interior ha publicat aquesta setmana un visor amb tots els refugis climàtics disponibles a Catalunya en cas d’onada de calor. Es tracta d’un mapa interactiu amb un cercador per consultar els espais públics on els ciutadans que no puguin aconseguir confort climàtic a casa poden refugiar-se en situacions meteorològiques extremes, com per exemple biblioteques, piscines o centres cívics.

Actualment, les dades comprenen més d’un miler de refugis climàtics de tot Catalunya. La llista de refugis climàtics s’anirà actualitzant a mesura que es rebi informació dels diferents municipis. Aquests refugis estan pensants especialment per a persones vulnerables, com per exemple nadons, persones grans, malalts crònics i persones amb menys recursos.

El refugi climàtic pot ser un espai exterior, com per exemple una arbreda o un parc amb molts arbres, o un espai interior. Si es tracta d’un espai interior, es recomana que s’hi mantingui una temperatura de 27 °C durant l’estiu i de 19 °C durant l’hivern. També es recomana que sigui el màxim d’accessible possible i que disposi de bancs o cadires per seure, d’aigua gratuïta per beure i que ofereixi seguretat als usuaris.

En el cas de biblioteques, piscines o centres cívics, compatibilitzen el seu ús habitual amb la funció de refugi climàtic, per la qual cosa no són instal·lacions assistencials. Quant a les piscines, en situació de sequera, pel que fa a considerar-les com a refugis climàtics a efectes de reomplir-les cal tenir en compte el que preveu el Decret Llei 4/2024 (més informació).

Al mapa es pot cercar per tipologies (piscines, biblioteques, poliesportius...) per municipi o per comarca. També hi ha informació sobre l’horari i altres serveis.

El mapa de la pàgina s'ha fet amb InstaMaps, una eina de l'Institut Cartogràfic de Catalunya. Proporciona un codi d'inserció per poder incloure el mapa a qualsevol web.

Podeu consultar el mapa de refugis climàtics agen.cat/refugisclimatics

3  

Imatges

Refugi climàtic (1)

Refugi climàtic (1) 9520921

Refugi climàtic (2)

Refugi climàtic (2) 7300225

Refugi climàtic (3)

Refugi climàtic (3) 7790563