Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest nit l’alerta del Pla especial d'emergències per inundacions de Catalunya (INUNCAT) per previsió de crescudes sobtades a la conca del riu Ebre.

Segons ha informat la Conferencia Hidrográfica del Ebro (CHE), ha emès una notificació de previsió de crescudes sobtades a la conca de l'Ebre, indicant que es poden produir creixements sobtats importants a barrancs i afluents de petites dimensions (amb un temps de concentració inferior a les 3 hores) a les zones pertanyents a la demarcació hidrogràfica de l'Ebre.

A hores d'ara, cal destacar incidències a Balaguer, on s'han inundat dues residències geriàtriques (residència Santa Maria i residència Sant Domènec) -a la planta soterrada-, tot i que no ha calgut evacuar cap usuari. Bombers de la Generalitat treballant en aquest dos incidents.

Consells d’autoprotecció per a la ciutadania

Tingueu ben presents els consells davant fortes pluges que podeu trobar a interior.gencat.cat/inundacions

  1. Cal evitar els desplaçaments en vehicle i aparcar en rieres o punts subterranis inundables. No s’han de creuar mai rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s’esperen intensitats i acumulacions més importants.
  2. Calcircular preferentment per les rutes principals i les autopistes, moderar la velocitat i mantenir les distàncies de seguretat.
  3. Si us sorprenen precipitacions a la muntanya, dirigiu-vos a punts enlairats que estiguin lluny dels marges de rius i de les lleres de barrancs, rambles o torrents.
  4. Si us sorprenen precipitacions importants quan sou a casa: no baixeu a les zones inundables com ara el soterrani, el garatge, etc.; no deixeu fora objectes o mobles que l'aigua pugui arrossegar; poseu els animals domèstics, els aliments, l'aigua potable, els documents importants, els objectes de valor i, sobre tot, els productes perillosos (com ara verí per a les rates, dissolvents, etc.) en llocs alts i protegits.

Podeu fer seguiment de les incidències i evolució de l’episodi al compte de twitter, facebook i instagram @emergenciescat