1. El sector TIC català tanca el 2023 amb una contribució al PIB del 9% i una facturació de 26.446 milions d’euros, un 12,5% superior a la de l’any anterior
  2. El nombre de treballadors també ha crescut, un 8,6%, i ha arribat als 135.200 professionals, que representen el 4% de la població ocupada
  3. Segons el ‘Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2024’, el desequilibri entre oferta i demanda de talent és el principal repte del sector per continuar creixent


El sector TIC català ha tancat el 2023 amb una aportació al PIB del 9%, segons el Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2024, elaborat pel Cercle Tecnològic amb suport de la Generalitat de Catalunya -mitjançant la Secretaria de Polítiques Digitals- i de l’Ajuntament de Barcelona. El creixement en termes de facturació (+12,5%) ja situa el sector TIC per davant de la indústria química, l’automoció i la construcció a Catalunya. Es tracta de l’increment de facturació més elevat dels darrers cinc anys.

Aquesta vitalitat també s’ha replicat en el nombre d’empreses, que han augmentat un 0,2% fins a arribar a les 17.854 companyies. L’increment contrasta amb la disminució del 0,7% registrat a Espanya en el mateix període. Segons les dades més recents recollides a l’informe, el 20% de les 72.521 empreses TIC establertes al territori espanyol tenen la seu social a Catalunya.

El nombre de treballadors també ha anat a l’alça i ha arribat als 135.200 de professionals, un 8,59% més que el 2022. La força laboral del sector TIC constitueix el 4% de la població ocupada, per sobre del 3,5% que representa a Espanya.

Desequilibri entre oferta i demanda de talent, el gran repte

Tot i haver tancat el 2023 amb una aportació al PIB català del 9%, el Baròmetre del sector tecnològic 2024 indica que aquesta s’hauria pogut enlairar fins al 9,56% si s’haguessin cobert tots els llocs de feina creats per l’ecosistema. La indústria ha tingut una mitjana de 9.231 vacants sense ocupar i que haurien pogut sumar 1.805 milions d’euros més als 26.446 milions d’euros de facturació generats, segons l’estudi.

El 80% de les empreses enquestades al Baròmetre del sector tecnològic 2024 espera augmentar les vendes i el 60,3% creu que farà noves contractacions. Catalunya és el segon territori de l’Estat espanyol amb més demanda de nous professionals.

IA i sostenibilitat, en el punt de mira del negoci TIC

La tecnologia que aspira a provocar més canvis és la intel·ligència artificial (IA). El 33,3% dels enquestats la posiciona en primer lloc com a àrea que demandarà més professionals els pròxims anys, i és també la que s’espera que tingui un impacte més elevat en la facturació.

La sostenibilitat és una altra de les tendències que ha arrelat a la indústria tecnològica. Així ho confirma el 95% dels participants a l’estudi del Cercle Tecnològic, que assegura que les mesures per reduir la petjada ecològica que provoquen les TIC és una prioritat a la seva empresa. Principalment, estan actuant per incidir en l’estalvi energètic i en una gestió més eficient dels residus, però també en mantenir el teletreball (amb la seva pertinent reducció de desplaçaments) com a contribuïdor de l’estalvi energètic.

Malgrat que es mostra una preocupació creixent, l’estudi conclou que encara cal més consciència col·lectiva sobre el consum energètic que suposa la potència de computació i emmagatzematge de dades que demanen la intel·ligència artificial i les dades massives.

Metodologia d’estudi

La 16a edició del Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya ha comptat amb la participació de 1.537 professionals, un 21% més que en l’informe del 2023. D’aquests, 106 formen part del departament de Recursos Humans i 698 d’àrees tècniques i de càrrecs directius d’un total de 804 empreses. Les 733 persones participants restants representen empreses no tecnològiques: 366 en empreses amb departament TIC i 367 en empreses sense departament TIC.

En aquesta edició s’ha introduït el sistema SmartDelphi, una eina en línia basada en el mètode Delphi que permet recollir i sintetitzar les opinions de diferents grups d'experts de manera asíncrona sobre cinc qüestions vinculades amb el sector TIC català. Amb aquesta metodologia, han intervingut un total de 35 experts, repartits en cinc taules temàtiques: talent, transferència de coneixement, línies de coneixement, impacte de la tecnologia en l’economia i impacte d ela tecnologia en la societat.

1  

Imatges

La directora general de Societat Digital, Liliana Arroyo i Moliner, acompanyada del president del Cercle Tecnològic, Joan Ramon Barrera, i  la directora executiva de sectors estratègics i talent de Barcelona Activa, Sara Díaz Roig, en la presentació.

La directora general de Societat Digital, Liliana Arroyo i Moliner, acompanyada del president del Cercle Tecnològic, Joan Ramon Barrera, i la directora executiva de sectors estratègics i talent de Barcelona Activa, Sara Díaz Roig, en la presentació. 5012643