La historiadora, professora i autora feminista Mary Nash ha fet donació de part del seu fons documental personal a l’Institut Català de les Dones. Es tracta d’una col·lecció de més de 2.300 documents, que l’ICD posarà a disposició de la ciutadania a través del seu Centre de Documentació especialitzat en gènere, un dels més grans de l’Estat.

La donació del fons, en procés de catalogació, s’ha escenificat en un acte aquest dijous a la seu del Centre de Documentació Joaquima Alemany i Roca, que pren el nom de qui va ser primera presidenta de l’ICD. Durant l’entrega, la presidenta de l’Institut, Meritxell Benedí Altés, ha ressaltat la trajectòria de Nash, de qui ha dit que “ha ajudat a eixamplar la visió de la història”. Sobre la donació, Benedí ha valorat que “servirà per socialitzar un patrimoni cultural que Nash ha anat treballant durant molts anys, posant-lo a disposició de les noves generacions. Que aquesta feina no es perdi i estigui en una institució pública és una alegria i un orgull”.

Nash ha agraït a l’ICD que incorpori el seu fons al Centre de Documentació, ja que ha expressat que “quan es té una biblioteca molt àmplia, és molt difícil trobar qui pugui acollir aquest fons”, del qual ha indicat que té un gran valor. “Acumular aquest fons ha suposat una inversió molt important durant anys de capital propi i també de feina, perquè són llibres que han estat treballats a fons”.

Historiadora feminista

Mary Nash (Irlanda, 1946) és catedràtica d'Història Contemporània i està especialitzada en l'estudi de la història de la dona i del feminisme a Espanya, un camp d'estudi del qual va ser pionera i que la va portar a ser investida honoris causa el 2010 per la Universitat de Granada. Entre les seves línies d’investigació també estan les representacions culturals de gènere, la diversitat cultural i els processos migratoris actuals.

Catedràtica d’Història Contemporània a la Universitat de Barcelona, entre els seus llibres més destacats es troba Dones en el món (2004), un estudi sobre els moviments de les dones en el món contemporani.

Centre de Documentació

El Centre de Documentació Joaquima Alemany i Roca, situat a l’edifici central de l’ICD, està obert a qualsevol persona interessada i té com a objectiu promoure la investigació sobre les dones. Disposa d’un fons documental obert amb més de 25.000 llibres, 2.600 audiovisuals, 3.800 fulletons i opuscles, 1.500 cartells i 125 enregistraments sonors, a més de subscripcions a revistes especialitzades en paper i en línia.

Amb l'objectiu de potenciar la recerca documental i la investigació, ofereix assessorament i atenció personalitzada a l’alumnat que elabora el seu treball de recerca sobre les dones, així com al professorat que se n'ocupa de la tutoria d'aquests treballs.

És membre de la Xarxa de Biblioteques Especialitzades de la Generalitat de Catalunya i de la Xarxa de Centres de Documentació i Biblioteques de Dones.

2  

Imatges

La directora de l'ICD, Èlia Soriano; la presidenta de l'ICD, Meritxell Benedí, la historiadora Mary Nash i la tècnica del Centre de Documentació Joaquima Alemany i Roca Lara Pasarin

La directora de l'ICD, Èlia Soriano; la presidenta de l'ICD, Meritxell Benedí, la historiadora Mary Nash i la tècnica del Centre de Documentació Joaquima Alemany i Roca Lara Pasarin 2514925

La presidenta de l'ICD, Meritxell Benedí, i la historiadora Mary Nash al Centre de Documentació Joaquima Alemany i Roca

La presidenta de l'ICD, Meritxell Benedí, i la historiadora Mary Nash al Centre de Documentació Joaquima Alemany i Roca 2567075