1. El Departament de Recerca i Universitats augmenta el pressupost fins als 10 milions d'euros per aquesta nova convocatòria, que enguany passa de 40 a 50 ajuts, una desena més que l'any passat
ICREA Acadèmia{"name":"2024/07/05/12/35/e3186f74-5dda-44a4-af8f-269cf30a03f6.jpg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":1938699}


El Govern manté l'aposta per la recerca d'excel·lència a les universitats de Catalunya amb la convocatòria de 50 nous ajuts ICREA Acadèmia, 10 més que l'any passat. Amb una inversió total de 10 milions d'euros, 2,5 milions més que en l’anterior convocatòria, aquests ajuts volen contribuir a intensificar la tasca de recerca del professorat que desenvolupa la seva feina en alguna universitat pública catalana.

El professorat seleccionat rebrà 40.000 euros anuals cadascun durant un període de 5 anys. Aquests ajuts estan destinats exclusivament al professorat que fa recerca a la universitat i, en especial, al que es troba en fase plenament activa i d’expansió de la seva activitat investigadora. Els ICREA Acadèmia volen garantir la dedicació prioritària a activitats de recerca durant els 5 anys de durada del programa.

A part de l’increment de places, com a novetats de la convocatòria d'enguany s'han incorporat estratègies d’igualtat de gènere incloses en la Llei de la ciència en la selecció dels candidats, en la valoració de l’activitat de recerca i en el procés d’avaluació. També a partir d'ara el programa, que és gestionat per l'Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), tindrà un coordinador científic transversal.

Per optar als ajuts, cal que el personal docent i investigador contractat o funcionari de les universitats de Catalunya estigui en possessió del títol de doctor/a; tingui una vinculació permanent i a temps complet, i estigui impartint docència de manera regular. Les sol·licituds s’han de presentar abans del 22 de juliol, a les 14.00 h, a través de les universitats.

Elevat impacte acadèmic

Aquests 50 nous ajuts se sumaran als 439 professors i professores que ja han rebut un ICREA Acadèmia des del 2008, any que es va crear el programa. Els indicadors al llarg d'aquests anys reflecteixen un elevat impacte acadèmic. En comparació amb la resta de professors del sistema, s’incrementa en més del 60% l'obtenció de fons de recerca competitius i en més del 18% l’índex de citació relativa per revista. Addicionalment, el nombre d’institucions que financen la recerca dels investigadors del programa ICREA Acadèmia ha augmentat en més d’un 30%.