- Naya Parra serà la representant de l’Agència a Colòmbia, on intensificarà la política de cooperació al desenvolupament del Govern en matèria de feminisme, pau i drets humans
- La representant treballarà en estreta col·laboració amb la Delegació del Govern als Estats Andins, encapçalada per Antoni Vicens Vicens
La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, acompanyada de la directora general de Cooperació al Desenvolupament, Yoya Alcoceba, i del director de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Vicenç Margalef, s’han reunit aquest matí amb la nova representant de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament a Colòmbia, Naya Parra, la qual ha estat escollida a través d’un concurs públic.
El Govern ha recuperat aquesta figura, una posició amb què l’Agència ja havia comptat entre 2007 i 2017, i que permetrà garantir una relació estreta amb els socis amb qui treballa la cooperació catalana a Colòmbia, així com intensificar la política de cooperació del Govern en matèria de feminisme, pau i drets humans al país andí.
A la reunió, Serret ha traslladat a Parra que “l’aposta per aquesta figura de representant a Colòmbia no és conjuntural, sinó que és ferma i forma part de grans consensos de la cooperació catalana”.
Serret i Parra han debatut sobre els reptes i les oportunitats polítiques, econòmiques i socials del país, i la consellera ha refermat el compromís de l’executiu català amb el procés de pau a Colòmbia. “La figura del representant reflecteix la implicació a llarg termini que té la cooperació catalana amb aquest país”, ha dit Serret.
Parra és politòloga amb gairebé vint anys d’experiència en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament, els drets humans i la construcció de pau tant a Catalunya com a Colòmbia. S’ha especialitzat en la cerca de persones desaparegudes, l’accés a la justícia de les víctimes del conflicte armat, l’accés als drets de la població colombiana migrada i refugiada, i ha donat suport a defensors i defensores de drets humans i col·lectius ètnics indígenes i afrocolombians amenaçats.
Concretament, les funcions que exercirà com a representant de l’Agència a Colòmbia seran les d’identificar, seguir i tancar els projectes que es realitzen sobre terreny; impulsar les relacions institucionals entre l’Agència i altres agents de la cooperació al desenvolupament establerts al país; així com estrènyer els llaços amb les institucions públiques del país, la societat civil, organismes multilaterals, entre d’altres.
En aquest sentit, la representant treballarà amb estreta col·laboració amb la Delegació del Govern als Estats Andins, encapçalada per Antoni Vicens Vicens i, alhora, impulsarà, coordinarà i acompanyarà les visites de delegacions catalanes al país que siguin estratègiques per a l'Agència.
La creació de la figura de representant de l’Agència a Colòmbia ja va ser anunciada pel president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, i la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, durant el viatge institucional a Colòmbia l’any 2023.
Naya Parra s’uneix a l’equip de representants de l’Agència sobre el terreny, integrats també pels representants al Marroc i Moçambic, països prioritaris de la cooperació catalana al desenvolupament.
Colòmbia, país prioritari de la cooperació catalana
Colòmbia va ser un dels primers països prioritaris per a la cooperació al desenvolupament de la Generalitat de Catalunya, i avui dia encara és un dels tres països del sud global on l’Agència de Cooperació al Desenvolupament impulsa més iniciatives.
Aquesta aposta consolidada dona resposta al compromís de la societat catalana envers el país, vehiculat a través d’una gran multiplicitat d’actors. També obeeix a la participació activa de la diàspora i d’organitzacions de persones exiliades i catalanes d'origen colombià, i s'alinea amb el Parlament de Catalunya que, a través de declaracions i altres instruments, ha instat el Govern a mantenir aquest compromís.
Entre 2021 i 2023, el Govern ha finançat 8 programes al país a través de les convocatòries de subvencions de l’Agència, implementades per actors com Acció Internacional per la Pau, la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere o el Col·lectiu Maloka.
També ha impulsat iniciatives directes amb organismes multilaterals – donant suport a l’Oficina de Drets Humans de les Nacions Unides a Colòmbia en la temàtica de defensors i defensores de drets humans- i organismes del govern colombià, com és el cas del Ministeri de les Cultures, les Arts i els Sabers per al projecte "Relats i Veus sobre les cures del territori: Multimèdia sobre llengües indígenes per promoure l'apoderament digital a les comunitats de l'Amazònia colombiana”.
El treball del Govern amb Colòmbia és en xarxa, tal com demostra l’impuls de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, la qual reuneix la majoria d’actors catalans implicats amb el país llatinoamericà i que té el suport de l’Agència. També n’és un exemple el suport i el finançament del Sistema Integral de Veritat, Justícia i Reparació a Colòmbia, o la coordinació mantinguda amb altres agències de cooperació com l’extremenya i la basca, i a Catalunya amb l’Institut Català Internacional per la Pau i l’Ajuntament de Barcelona.
Colòmbia té una rellevància especial en una altra iniciativa destacada de la cooperació catalana: el Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans. Des de 2017, s’han acollit 23 persones defensores en situació de risc, 13 de les quals provinents de Colòmbia.
Finalment, cal subratllar l’impuls d’un instrument específic de cooperació amb la societat civil colombiana, el Fons de Dones, gestionat per l’entitat Fondo Lunaria. Colòmbia ha estat pionera d’aquesta modalitat de cooperació, la qual s’ha estès posteriorment al Marroc, Moçambic i el Senegal.