. Utilitzava com a remitent el nom d'un conegut assassí en sèrie nord-americà, Richard Trenton Chase, amb l'àlies del "Vampir de Sacramento", condemnat a pena de mort l'any 1980, per l'assassinat de 6 persones entre desembre de 1977 i gener del 1978.

· El detingut construïa paquets postals utilitzant peces metàl·liques compactades, dissolvents per simular olors, repintava i encintava els embalatges, per tal de simular artefactes explosius, i com a remitent, utilitzava el nom d'un assassí en sèrie nord-americà

·Els investigadors van acreditar almenys sis enviaments a museus de Barcelona, que es van concentrar entre els dies 25 i 30 de gener de 2024


Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d'Esquadra de la DIC han detingut a Madrid un home de 60 anys a qui se li atribueix un delicte continuat de desordres públics per l'enviament d'almenys 6 paquets sospitosos de ser artefactes explosius a tres museus de Barcelona. La detenció s'ha realitzat en col·laboració amb agents de la Policia Nacional.


Els investigadors van acreditar almenys sis enviaments a museus de la capital catalana. Els enviaments d'aquests paquets es van concentrar entre els dies 25 i 30 de gener de 2024, i anaven adreçats a càrrecs directius de les entitats. Aquests enviaments van suposar l'activació del servei de TEDAX dels Mossos d'Esquadra, per tal de verificar l'existència d'algun tipus d'artefacte explosiu a l'interior dels paquets postals, fet que va implicar la paralització de la normal activitat dels centres museístics.


Un cop identificat, es van establir els mecanismes de col·laboració entre cossos policials i agents de la Policia Nacional van aconseguir ubicar-lo, i interceptar un altre paquet de similars característiques adreçat a una adreça ubicada a Alemanya, corresponent amb la seu d'una organització juvenil de caràcter nacionalista d'extrema dreta.


El dia 18 de juny, en un dispositiu on també van participar agents de la Policia Nacional, els investigadors van detenir-lo al seu domicili a Madrid, on van practicar una entrada i perquisició. Al domicili, els investigadors van intervenir documentació diversa i material elaborat pel mateix detingut, similar al que contenien els paquets postals rebuts als museus barcelonins.


El detingut va passar a disposició del jutjat instructor de la causa el dia 20 de juny de 2024.


Outsider art i assassins en sèrie


El detingut, incloïa en els enviaments postals, reivindicacions de caràcter artístic, basades en l'estil conegut com a Outsider art. Aquesta representació artística, segons els manuscrits del mateix detingut "és la que es produeix for a dels corrents dominants de l'art occidental contemporani. Els seus actors són autodidactes, visionaris sense formació acadèmica, solitaris i excèntrics, artistes populars pacients psiquiàtrics, criminals i altres figures marginals que se situen més enllà dels encotillats límits de la societat i el mercat de l'art".


Paral·lelament, el detingut utilitzava com a remitent el nom d'un conegut assassí en sèrie nord-americà: Richard Trenton Chase, amb l'àlies del "Vampir de Sacramento", condemnat a pena de mort l'any 1980, per assassinat de 6 persones entre desembre de 1977 i gener del 1978.



Oficina de Comunicació

Sabadell, 6 de juliol de 2024