1. A bona part del país, amb excepció del litoral central i nord, hi ha previsió de superació del llindar d’intensitat de pluja de més de 20 litres en mitja hora
  2. Es demana molta prudència en la mobilitat i en les activitats en espais naturals, i no acostar-se a rius, rieres i torrents sobretot del Prepirineu i Pirineu

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla especial d'emergències per inundacions de Catalunya (INUNCAT) per l’avís de pluges intenses que començaran aquesta tarda i s’allargaran durant nit i matinada. S'esperen xàfecs intensos que aniran acompanyats de tempesta i localment de fenòmens de temps violent sobretot al Pirineu i Prepirineu occidental i central.

Les pluges afectaran de forma generalitzada a gran part del territori amb excepció del litoral central i nord est. En general es podrà superar el llindar d’intensitat de pluja fixada en més de 20 litres caiguts en 30 minuts. Però, en alguns indrets de les comarques del Pirineu i Prepirineu, es podran registrar valors de 40l/30min, tot i que amb una probabilitat baixa. On s’espera menys precipitació és al litoral central i nord.

A més, es demana evitar les activitats properes a rius, rieres i torrents de les zones de Pirineu i Prepirineu, i sobretot en barrancs, per possible increment sobtat del seu cabal.

Consells d’autoprotecció per a la ciutadania

Tingueu ben presents els consells davant fortes pluges que podeu trobar a interior.gencat.cat/inundacions

  1. Cal evitar els desplaçaments en vehicle i aparcar en rieres o punts subterranis inundables. No s’han de creuar mai rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s’esperen intensitats i acumulacions més importants.
  2. Calcircular preferentment per les rutes principals i les autopistes, moderar la velocitat i mantenir les distàncies de seguretat.
  3. Si us sorprenen precipitacions a la muntanya, dirigiu-vos a punts enlairats que estiguin lluny dels marges de rius i de les lleres de barrancs, rambles o torrents.
  4. Si us sorprenen precipitacions importants quan sou a casa: no baixeu a les zones inundables com ara el soterrani, el garatge, etc.; no deixeu fora objectes o mobles que l'aigua pugui arrossegar; poseu els animals domèstics, els aliments, l'aigua potable, els documents importants, els objectes de valor i, sobre tot, els productes perillosos (com ara verí per a les rates, dissolvents, etc.) en llocs alts i protegits.

Podeu fer seguiment de les incidències i evolució de l’episodi al compte de twitter, facebook i instagram @emergenciescat