1. El telèfon d’emergències 112 ha rebut 113 trucades que han generat 79 expedients
  2. Els incidents més destacats han ocorregut a l’Alta Ribagorça, amb l’evacuació de dos càmpings i d’un campament juvenil, on no ha calgut la intervenció del SEM
  3. En les properes hores es preveu intensitat de precipitació sobretot a les comarques del Pirineu, i s’han afegit les comarques del Baix Penedès, Priorat, Ribera d'Ebre i Alt Camp

Protecció Civil de la Generalitat manté l’alerta del Pla especial d'emergències per inundacions de Catalunya (INUNCAT), per la previsió que en les properes hores continuï plovent amb intensitat a diversos indrets del país. Es pot superar el llindar d’intensitat de més de 20 litres caiguts en mitja hora a les comarques del Pirineu i del Prepirineu, i el Servei Meteorològic de Catalunya ha augmentat la probabilitat de tempestes al Baix Penedès, Priorat, Ribera d'Ebre i Alt Camp.

Per aquest motiu, es demana molta prudència en les activitats properes a rius, rieres i torrents en totes aquestes zones, i sobretot en barrancs, per possible increment sobtat del seu cabal.

Incidències registrades

El 112 ha rebut 113 trucades fins a les 21 hores que han generat 79 expedients. Les comarques amb més trucades son el Segrià i l'Alta Ribagorça. Les incidències més destacades han estat en aquesta darrera comarca, amb el desallotjament de dos càmpings situats al Pont de Suert prop de la Noguera de Tor (afluent de la Noguera Ribagorçana) per indicacions de la Confederació Hidrográfica del Ebro que avisava de l’increment del cabal del riu Noguera de Tort i l’aigua que baixava pels barrancs de la zona. Els Mossos d’Esquadra també han desallotjat dues autocaravanes i un campista per lliure que es trobaven prop del riu.

També s’ha desallotjat un campament juvenil a Llesp amb 27 adults i 40 menors que han estat traslladats al Pont de Suert. Des de Protecció Civil de la Generalitat s’ha activat l’operativa territorial de Lleida que ha donat suport en la recopilació d’informació. Bombers de la Generalitat ha assistit en el desallotjament i l’Ajuntament del Pont de Suert i la Creu Roja n’han gestionat l’acollida. El Sistema d’Emergències Mèdiques no ha hagut de fer cap atenció.

Pel que fa al trànsit, al Pont de Suert s’ha hagut de tallar la carretera L-500 per inundació de la calçada i donar pas alternatiu a la N-230 per inundació a la carretera, segons ha informat el Servei Català de Trànsit.

Per part dels Bombers de la Generalitat, des de les 17 h i fins les 20.30 h s'han rebut 89 avisos relacionats amb la pluja i el vent, la majoria d'ells a la Regió d'Emergències de Lleida (59). D'entre els incidents més destacats –més enllà dels abans mencionats-, han assistit unes persones atrapades a un cotxe dins l'aigua a Seròs, i han apagat un incendi de vegetació relacionat amb la tempesta elèctrica a La Baronia de Rialp. A la ciutat de Lleida s'han rebut desenes d'alertes per caiguda d'arbres i branques i, a Puigcerdà, quatre avisos per inundacions lleus.

Consells d’autoprotecció per a la ciutadania

Tingueu ben presents els consells davant fortes pluges que podeu trobar a interior.gencat.cat/inundacions

  1. Cal evitar els desplaçaments en vehicle i aparcar en rieres o punts subterranis inundables. No s’han de creuar mai rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s’esperen intensitats i acumulacions més importants.
  2. Calcircular preferentment per les rutes principals i les autopistes, moderar la velocitat i mantenir les distàncies de seguretat.
  3. Si us sorprenen precipitacions a la muntanya, dirigiu-vos a punts enlairats que estiguin lluny dels marges de rius i de les lleres de barrancs, rambles o torrents.
  4. Si us sorprenen precipitacions importants quan sou a casa: no baixeu a les zones inundables com ara el soterrani, el garatge, etc.; no deixeu fora objectes o mobles que l'aigua pugui arrossegar; poseu els animals domèstics, els aliments, l'aigua potable, els documents importants, els objectes de valor i, sobre tot, els productes perillosos (com ara verí per a les rates, dissolvents, etc.) en llocs alts i protegits.

Podeu fer seguiment de les incidències i evolució de l’episodi al compte de twitter, facebook i instagram @emergenciescat