L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural omple l’oferta cultural d’estiu dels monuments de la Generalitat amb concerts i festivals de música, jocs d’escapada, tasts gastronòmics i un ampli programa familiar

L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat ha engegat el 6 de juliol les activitats d’estiu als diversos monuments que gestiona a l’Alt Empordà i el Pla de L’Estany: Conjunt monumental de Sant Pere de Rodes, la Canònica de Santa Maria de Vilabertran i l’Estudi Taller Carles Fontserè

A l’Alt Empordà s’han programat una sèrie d’activitats culturals, que configuren un extens i divers programa de dinamització i socialització de la cultura i el patrimoni del Departament de Cultura. Com cada any, el conjunt de propostes està organitzat conjuntament amb els diversos agents públics i privats del territori.

El programa inclou concerts, festivals, exposicions, activitats i visites adreçades a tots els públics, les quals tenen per objectiu fer que, tant el turisme local com internacional, tinguin accés al patrimoni cultural català i coneguin i descobreixin la seva riquesa d’una manera lúdica i diferent. Experiències totes elles que fan viure el patrimoni a través de la programació d’activitats atractives que motiven la seva visita i augmenten la satisfacció de les persones visitants.

Per a tots els detalls, preus i horaris de cadascuna de les activitats, incloses les visites guiades, visiteu el web: www.patrimoni.gencat.cat/monuments


Interpretació del patrimoni: visites, activitats i passejades

Pel que fa a les visites que permeten conèixer el patrimoni, n’hi ha de diversos tipus, amb un format més clàssic o altres de teatralitzades i fins i tot algunes que són un joc en si mateix.

La interpretació del patrimoni de manera atractiva és un dels grans objectius de la programació. Una de les activitats de la temporada és “Frederica Dalmau, la primera “influencer” de la història”que es durà a terme cada dimarts dels mesos de juliol i agost a partir del dia 16 a Sant Pere de Rodes. Frederica Dalmau, visitarà el monestir darrera l’objectiu de la seva càmera. Un recorregut carregat de bellesa, història i una bona dosis d’humor per a famílies amb mainada de 4 a 12 anys.

Els dijous al monestir de Sant Pere de Rodes el protagonisme és pel vi. Un tast a cegues de tres vins de cellers empordanesos, dels que s’hauran d’endevinar algunes característiques. Un tast guiat per tres personatges històrics (un noble del segle X, un monjo del segle XIV i un pagès del segle XIX) que explicaran el seu context històric en relació amb algun aspecte de la vinya. Una visita teatralitzada que farà que coneguem una part d’aquestes èpoques i la importància de la vinya en cada context tot tastant tres vins dels antics dominis del monestir.

Els mesos de juliol, agost i setembre també continua una de les activitats ja clàssiques dels darrers anys, les visites guiades. Un recorregut pels espais més emblemàtics del monestir descobrint la història i arquitectura d'aquesta joia del romànic català.

A Vilabertran, els dimecres 24 i 31 de juliol i el 7 i d’agost s’ha programat l’activitat de Scape Room per a famílies, amb canalla de 4 a 12 anys basada en la recerca de l’amulet màgic de Blanca d’Anjou perdut de camí a la Canònica de Vilabertran, lloc on es casarà amb Jaume II. Aquesta aliança posarà fi al conflicte de Sicília. Però sense aquest amulet Blanca se sent insegura i no es vol casar. L’objectiu serà col·laborar en la recerca de l’amulet tot resolent enigmes i misteris. 

En el marc de les visites guiades als espais medievals de l'Empordà que organitzen els Consells Comarcals de l'Alt i Baix Empordà el 10 d’agost estan previstes visites guiades a Santa Creu, Sant Pere de Rodes i a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran. El monestir de Sant Pere de Rodes ofereix la visita "Entre el poble i el monestir" que ens descobrirà el passat medieval de la muntanya de Verdera tot visitant l'antic poble de Santa Creu, l'església de Santa Helena i el monestir de Sant Pere de Rodes. A Vilabertran, recorrereu els espais més emblemàtics de la Canònica de Santa Maria, descobrint la història i arquitectura d’aquesta joia del romànic català i visitant espais que romanen tancats al públic.


Interpretació del patrimoni: “La taula parada"

Fins el 7 de juliol, a més, també serà possible visitar l’experiència “La taula parada. El gust per la història”. Una oportunitat de descobrir com era una taula parada a principi del segle XX, quan l’estiu de l’any 1300 Dalmau de Fortià era abat de la canònica de Santa Maria de Vilabertran. A l’abadia hi vivien 12 canonges, a més d’una dotzena de persones de servei, entre els quals trobem un cuiner, un forner i un hortolà, i 25 treballadors del camp. Al refetor, però, només hi podien menjar els canonges i, excepcionalment, s’hi convidava algun dels pelegrins que, dirigint-se a Jerusalem, Roma o Compostela, s’allotjaven a l’hospital de l’abadia.

Aquest també és un projecte que va més enllà de Vilabertran i té lloc arreu de l’any en diversos monuments de Catalunya. Escenaris de vida que ens parlen de receptaris històrics, de paraments i de gustos i costums de l’època, però també dels rituals de la quotidianitat, de la distribució de l’espai i de les relacions de poder. Una taula parada que remet a olors, gustos i colors, i deixa sentir converses públiques i secrets privats.


Festivals i concerts

La música és un altre dels elements essencials de la programació d’aquest estiu. L’Agència organitza i col·labora amb diverses iniciatives per portar la música als monuments, convertits en escenaris excepcionals.

Els dies 6 juliol i 9 i d'agost gaudirem de la Música Medieval a Sant Pere de Rodes i el 18 d’agost a Santa Helena. També, a la canònica de Santa Maria de Vilabertran tindran lloc dues de les grans cites del programa: el 20 de juliol la representació de la Litúrgia de les hores amb el cant de vespres a l’església i el 2 d’agost una conferència i posterior concert relatius als escriptoris medievals. Una proposta musical d’Antoni Madueño destinada a potenciar la música medieval en les seves vessants artístiques i de recerca en el marc del monestir romànic, per tal d’enriquir l’experiència sensorial i intel·lectual dels visitants.

Del 13 de juliol al 24 d’agost es celebrarà el 24è Festival de música de Sant Pere de Rodes. Fundat l’any 2000 pels Artistes Steinway Carles Lama i Sofia Cabruja, el Festival de Música de Sant Pere de Rodes és un dels festivals amb més encant de la Costa Brava. Des dels seus orígens ha estat dedicat al piano i a la música de cambra i ha vist desfilar importants artistes tant nacionals com internacionals. El 13 de juliol, donarà el tret de sortida del festival una obra nova del compositor Andreu Diport. La peça és una obra coral i es titula "Les Dues Torres".

Del 10 al 31 d’agost a la Canònica de Vilabertran, la Schubertíada arriba aquest any a la seva 32a edició. Com en d’altres edicions, hi haurà aquells artistes que ja fan sentir el públic com a casa: Matthias Goerne, Andrè Schuen, el Quartet Casals, entre d’altres, i joves talents del programa Lied the Future, com Katja Maderer i els debutants d’enguany, entre ells Gabriel Robinson o Beth Taylor. A més, com en l’anterior edició es programen tres conferències prèvies al concert.


Exposicions

Altres activitats que conformen la programació són les exposicions temporals com la de Sant Pere de Rodes, “L’objectiu immortal. Fotografies i fotògrafs S.XIX-XXI”. Un homenatge a les persones que, durant més d’un segle, s’han enfilat a la muntanya amb la intenció de documentar, amb imatges, l’estat d’un edifici fascinant que, en la seva ruïna, en la seva recuperació i en la seva renovada esplendor, sempre canvia. És una tria de fotografies dels grans divulgadors de paisatges del país, majoritàriament locals, algunes d’elles inèdites.

A la Canònica de Santa de Santa Maria de Vilabertran, del 12 de juliol al 8 de setembre, “Resseguir el trau”, l’exposició de Marcel Dalmau i Pep Aymerich, mostra dues intenses recerques metodològiques i experiencials, dues vies per trobar una sintaxi i un espai propi a través de la pintura com a mitjà. La mà intervé en el procés i no es dissimula. El traç és el que queda de l’artista, de la seva creació de pigments, de la meticulositat, de la manera de posar distància al quadre, de mirar-lo, d’allunyar-se’n, de tornar-hi, d’estar-se davant d’aquell arc, d’aquella fosca. La pintura brega amb la mel, el foc i la fi del temps (Aymerich) o amb ella mateixa i amb la pell del món (Dalmau).

Pel que fa a l’Estudi Taller Carles Fontserè de Porqueres (Pla de l’Estany), el programa d’estiu contempla pels dies 13 de juliol i 14 de setembre dues visites guiades a l’estudi que és el resultat de la darrera etapa de la vida de Fontserè, un artista polièdric i únic de la seva generació. L’espai ofereix una mostra d’alguns dels quadres de l’artista, objectes personals, llibres i fotografies que permeten a qui el visita conèixer part de l’univers creatiu de Fontserè. La visita ofereix un recorregut per la vida i l’obra de l’artista amb la voluntat d’acostar al públic la figura d’un dels artistes clau de la segona meitat del segle XX. 

A més, el diumenge 14 de juliol, la quarta edició del Festival Z tanca amb una excursió escènica a la vila de Porqueres que inclou un pícnic musical, la visita a l’Estudi Taller i el gaudi de les dues peces de teatre breu S’Albufera de Maya Triay i Mariona Jaume i SOT de Daniela Brown i Eduard Paredes.

—————


Més informació sobre el programa Viu el patrimoni, en el link:

https://patrimoni.gencat.cat/ca/monuments

https://www.festivalz.org/escenes-fora-de-lloc/