1. El titular d’Empresa i Treball, acompanyat del director general d’Indústria, impartiran una ponència en el marc del China Automotive Forum en què donaran a conèixer els actius i oportunitats que ofereix Catalunya com a destinació per a la implantació de projectes productius
  2. El viatge, que també inclou reunions amb multinacionals com Chery, s’emmarca dins de les actuacions impulsades per ACCIÓ en el marc del China Desk, una oficina que treballa per potenciar la captació de plantes de producció, seus centrals i centres tecnològics d’empreses xineses a Catalunya
  3. La Xina és el tercer país no europeu més important en nombre de filials a Catalunya, només precedit pels Estats Units i el Japó, amb 200 companyies


El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, encapçala aquesta setmana un viatge institucional a la Xina per participar al China Automotive Forum, la principal trobada del sector de l’automoció d’aquest país. L’objectiu d’aquest viatge és posicionar Catalunya com un dels països més atractius d’Europa a l’hora de captar projectes d’inversió estrangera productiva i, en concret, de la indústria de l’automoció. El director general d’Indústria, Oriol Alcoba i Malaspina, també participarà en aquest viatge.

En concret, aquest dissabte, durant el China Automotive Forum, el titular d’Empresa i Treball i el director general d’Indústria participaran en un dels esdeveniments que s’organitzen en el marc del fòrum, un espai de debat que se centrarà en la promoció del desenvolupament sostenible de tota la cadena de valor de la indústria de l’automoció. L’esdeveniment comptarà amb intervencions de representants de l’Associació xinesa de productors d’automòbils, de la Cambra de comerç xinesa, a banda de multinacionals com GWM International, Chery o China Telecom International, entre d’altres. La ponència del Govern se centrarà en donar a conèixer els actius i oportunitats que ofereix Catalunya com a pol industrial i, especialment, com a potència de l’automoció, amb l’objectiu d’enfortir les relacions comercials entre ambdós territoris i, en particular, el posicionament del país com a destinació de projectes productius.

Trobades de treball amb multinacionals i entitats

D’altra banda, en el marc del viatge, la delegació que encapçala el conseller també visitarà el centre d’R+D de la multinacional Chery a Shanghai, juntament amb representants de l’Ajuntament de Barcelona. El titular d’Empresa i Treball també visitarà el parc tecnològic Zhangjiang High Tech, especialitzat en l’àmbit dels semiconductors, a banda de reunir-se amb altres companyies xineses del sector i d’altres indústries tecnològiques.

El viatge institucional s’emmarca dins de les iniciatives impulsades per ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- mitjançant el China Desk. Aquesta oficina, llançada aquest 2024, treballa per incrementar la captació de projectes d’inversió de plantes de producció, seus centrals o centres tecnològics d’empreses xineses dels sectors de la mobilitat i la salut, principalment.

Aquesta legislatura, Torrent ja ha viatjat a la Xina en diferents ocasions recentment, des d’on va anunciar la captació de projectes d’inversió com els de la multinacional xinesa Wanhua, una de les més grans del món de la indústria química, que obrirà un centre d'innovació a Catalunya amb el suport d’ACCIÓ. Així, a finals del 2023 també es va anunciar que l’empresa xinesa del sector tèxtil Shanghai Jingqingrong Garment obrirà a Catalunya la seva primera planta de producció a l’estranger, després de mantenir una trobada amb una delegació del Govern.

La Xina, mercat estratègic

Actualment hi ha més de 200 filials d’empreses xineses establertes a Catalunya, amb un creixement exponencial dels darrers anys que ha portat la Xina a ser el tercer país no europeu més important en nombre de filials a Catalunya, només precedit pels Estats Units i el Japó.

Amb 27 milions de vehicles produïts el 2022, la Xina és el primer país productor d’automòbils del món, molt per sobre dels Estats Units (10 milions), el Japó (7,8 milions) o l’Índia (5,5 milions). Es tracta d’un país estratègic per al Govern, un dels inversors més grans a escala global però un dels països menys establerts a Europa en l’àmbit de la manufactura.

Pel que fa al China Auto Forum, el principal esdeveniment de la indústria de l’automoció del país reuneix anualment més de mil assistents, entre prop de 200 ponents d’alt nivell i la participació d’unes 500 empreses. Organitzat per l’Associació de productors xinesos del sector de l’automoció (CAAM), té el suport de l’Organització internacional de productors de vehicles de motor (OICA) i del Fòrum Econòmic Mundial (WEF). Compta amb una agenda de conferències i ponències que se centren en diferents aspectes clau de la indústria de l’automoció.