1. L’acord permetrà la rehabilitació i millora d’equipaments municipals per crear allotjaments dotacionals o de lloguer social a Vilalba dels Arcs, la Fatarella, Prat de Comte i Bot
  2. El programa Arrelament vol intervenir en els 16 sistemes urbans catalans que han perdut sostingudament població els darrers 20 anys, impulsant actuacions estratègiques per afavorir l’accés a l’habitatge i a l’activitat econòmica, així com millores en la mobilitat i l’ordenació del paisatge
  3. El sistema urbà de la Terra Alta és el segon on es desplega el programa, així com al d’Organyà (Alt Urgell), després de la prova pilot a les Garrigues Altes, on ja s’han iniciat les obres de rehabilitació i adequació d’habitatges
TER
La consellera Capella durant la visita d'avui a Bot.
{"name":"2024/07/10/17/49/c249f35d-4901-4eb4-b48f-0961b3c156a1.jpg","author":"TER","type":"0","location":"0","weight":228647}

El Departament de Territori juntament amb els alcaldes i alcaldesses dels municipis de la Terra Alta impulsen la rehabilitació i adequació d’edificis municipals per oferir habitatge públic de lloguer, en el marc del programa Arrelament. En una primera fase, s’invertiran aquest any 533.956,17 euros per habilitar tres habitatges dotacionals i un consultori mèdic. La consellera Ester Capella i Farré ha visitat avui a Bot un dels equipaments que es convertirà en habitatge dotacional, acompanyada del secretari de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana, Francesc Sutrias Grau; del director general d’Estratègia Territorial, Joan Masferrer Sala; i d’alcaldes i alcaldesses i representats municipals de les quatre localitats on s’executaran els projectes de la primera fase: Bot, Vilalba dels Arcs, la Fatarella i Prat de Compte.

Capella ha destacat la col·laboració entre Ajuntaments, Consell Comarcal i Govern, “bàsica en aquest projecte que hem de definir plegats per buscar solucions que permetin l’arrelament de la ciutadania”. “En aquest context, la garantia del dret a l’habitatge necessita de polítiques específiques adequades a l’entorn rural i de municipis petits”, ha afegit. Per a la titular de Territori, “l’arrelament de la gent al territori és vital per al país perquè garanteix un futur pròsper i la qualitat de vida a tot el territori català”.

Iniciativa per revertir la despoblació

El programa Arrelament persegueix la fixació de població, l’equitat territorial i la igualtat d’oportunitats en zones que estan patint despoblació. Es tracta d’una iniciativa que posa el focus en els 16 sistemes urbans catalans que han enregistrat una pèrdua sostinguda de població entre els anys 2001 i 2022. Agrupen 121 municipis i actualment sumen 83.636 habitants. La gran majoria són petits municipis, de menys de 1.000 veïns, localitzats en les àrees més rurals del país.

El 2021, el Departament de Territori va posar en marxa una prova pilot en el sistema urbà de les Garrigues Altes per identificar els àmbits d’actuació que resultaven prioritaris a l’hora d’intentar revertir la tendència a la pèrdua poblacional i impulsar accions concretes, a petita escala, per donar-hi resposta. Aquesta prova pilot va esdevenir el programa Arrelament, que ja s’ha estès al sistema urbà d’Organyà, a la comarca de l’Alt Urgell, i a la Terra Alta. En tots els casos, el programa té una durada de tres anys per desenvolupar totes les fases.

Precisament, fa una setmana l’Incasòl va començar les obres de rehabilitació i adequació d’edificis municipals a les Garrigues Altes, i el sistema urbà de la Terra Alta, és el segon en què es desplega el programa. Així mateix, està prevista la seva extensió a les Garrigues Baixes, al Segrià Garriguenc i a la Vall de Ribes.

534.000 euros d’inversió pública en habitatge

Un cop signat aquesta tardor el conveni amb els ajuntaments dels municipis que formen el sistema urbà de la Terra Alta, l’Incasòl podrà contractar els projectes executius, les direccions d’obra i, posteriorment, l’execució de la rehabilitació de quatre edificis públics per aconseguir 12 habitatges dotacionals, un tipus d’habitatge públic amb lloguer social per cobrir les necessitats temporals d’allotjament de col·lectius amb dificultats per accedir-hi.

En concret, es duran a terme els següents treballs amb els projectes complets de:

  1. Vilalba dels Arcs: rehabilitació de la planta baixa del consultori mèdic situat al carrer Eres, 38, i adequació de la planta primera per a dos habitatges de lloguer social.
  2. La Fatarella: reconversió de la Casa del Metge, al carrer Solà, 27, en tres allotjaments dotacionals.
  3. Prat de Comte: reconversió de l’equipament del carrer Bot, 17, en dos habitatges de lloguer social.
  4. Bot: adequació de l’antiga caseta dels mestres, al carrer Caseres, 50, per ubicar cinc allotjaments dotacionals.

En aquesta primera fase es rehabilitaran tres habitatges i un consultori mèdic i s’adequaran els espais comuns per permetre, en fases successives, desenvolupar la resta d’habitatges segons el projecte executiu complert. La inversió per executar aquestes obres, que es preveu finalitzar en el decurs de 2026, és de 533.956,17 euros, aportats a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Habitatge, feina, mobilitat i paisatge: els pilars de l’Arrelament

El sistema urbà de la Terra Alta suma 74.304 hectàrees de superfície i 12 municipis, amb uns 11.400 residents repartits entre Arnes, Batea, Bot, Caseres, Corbera d’Ebre, el Pinell de Brai, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Pobla de Massaluca, Prat de Comte, Vilalba dels Arcs i la capital comarcal, Gandesa. Des de l’any 2010, la tendència ha estat la reducció esglaonada de la seva població.

Per intentar revertir aquesta dinàmica, el programa Arrelament consta sempre de dues fases de desplegament. La primera fase abasta els estudis de diagnòstic en les diverses matèries que són els pilars per a la fixació de població:

  1. Accés a l’habitatge: necessitat de sòl públic, rehabilitació del patrimoni públic, detecció de necessitats actuals d’habitatge i localització de pisos buits.
  2. Activitat econòmica: mancances de sòl o possible rehabilitació d’immobles públics per ubicar-hi noves activitats.
  3. Paisatge urbà: detecció d’actuacions de millora en espais públics i edificis per posar en valor el patrimoni construït.
  4. Ordenació dels espais oberts: diagnosi de la capacitat per acollir activitats i de les necessitats d’ordenació del sòl no urbanitzable.
  5. Revisió del planejament urbanístic: per adequar-lo a les necessitats actuals.
  6. Mobilitat i accessibilitat: estat de les infraestructures, del sistema de transport públic i de la xarxa de telecomunicacions.

En el cas de la Terra Alta, s’ha redactat en paral·lel la diagnosi urbanística dels espais oberts i urbans, que poden servir de base per una millor planificació territorial i urbana. Igualment, es troba en elaboració la redacció d’una anàlisi del mercat residencial, un mapatge de l’inventari d’habitatges i locals als dotze municipis, i la redacció de la Carta del Paisatge de la Terra Alta, amb procés de participació i concertació.

Pel que fa a l’impuls a l’activitat econòmica, a la primera fase també es va encarregar la redacció dels estudis de viabilitat per a la creació de dues zones d’aparcament d’autocaravanes a la Pobla de Massaluca i Caseres; la redacció dels treballs preliminars de canvi d’ús de l’edifici de l’antiga estació de Bot, i l’estudi de la situació socioeconòmica al sistema urbà de Gandesa.

3  

Imatges

Foto 1

Foto 1 228647

Foto 2

Foto 2 139863

TER

TER 123367