Cinc jutjats de Barcelona promocionen la mediació exprés en l’àmbit civil, un programa específic de mediació mercantil i un per a casos de sostracció internacional de menors, de la mà del Deganat de Barcelona
El pilot de mediació exprés en l’àmbit civil de la Ciutat de la Justícia acaba amb un acord en el 44 % dels casos
El Departament de Justícia, Drets i Memòria ha engegat diferents programes de mediació, en col·laboració amb el Deganat de Barcelona i els col·legis d’advocats. Després d’una primera experiència pilot en mediació a la Ciutat de la Justícia, en l’àmbit civil, s’amplia el nombre de jutjats que acullen experiències pilot en mediació intrajudicial.
La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, que ha inaugurat avui la Jornada de presentació del Programa de mediació exprés en l’àmbit judicial, ha destacat que “el projecte que presentem avui és una peça més d'una gran estratègia de país de foment de la mediació i els ADR.” Ubasart ha remarcat també que"més mediació vol dir que descongestionem els jutjats i que aconseguim un sistema de justícia més àgil"
La degana dels jutjats de Barcelona, Cristina Ferrando ha agraït “la implicació de les magistrades que han col·laborat en l’experiència pilot en haver escollit diferents casos que han estat susceptibles d’aplicar-se la mediació exprés.” Per la seva banda, la directora general de Dret i Entitats Jurídiques i Mediació, Imma Barralha posat èmfasi en el fet que “la mediació torna el conflicte a les parts i permet que aquestes puguin dir la seva sortint de les limitacions del procediment”.
Mediació exprés a cinc jutjats de Barcelona, Manresa, Vilanova i, properament, Sant Feliu de Llobregat i Badalona
La llavor és el Programa de mediació exprés que es va dur a terme entre 2022 i 2023, a la Ciutat de la Justícia. Gairebé un 44 % dels casos que es van derivar al servei es van tancar amb un acord satisfactori per a les parts i van evitar el judici.
En aquest cas, es tractava d’un programa gratuït que s’ha desenvolupat gràcies als professionals del Centre de Mediació de Catalunya que treballen a la mateixa Ciutat de la Justícia, vinculats a la Unitat Col·laborativa per a la Mediació i els ADR. El Programa es construeix sobre la base que la mediació també té un àmbit d’actuació una vegada iniciat el procés judicial. En aquest cas, les magistrades vinculades al programa conviden les parts a intentar arribar a un acord hores abans de la vista judicial. La clau és tancar l’acord en una única sessió.
Hi han participat els jutjats de primera instància número 13 i número 37 de Barcelona. En el període comprès entre maig de 2022 i abril de 2023 s’hi han derivat 113 casos, s’han iniciat 103 mediacions i 45 han acabat en acord. L’acord de mediació s’homologa el mateix dia de la vista, en la resolució judicial.
Davant l’èxit de la primera fase del pilot, aquesta experiència s’amplia a cinc jutjats més de l’àmbit civil de Barcelona, de la mà del Deganat de Barcelona. A la resta del territori, la iniciativa es duu a terme a Manresa, mitjançant la col·laboració de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Manresa en l’àmbit familiar, i a Vilanova, tant en l’àmbit civil com familiar amb la col·laboració de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB); a Sant Feliu de Llobregat i a Badalona s’activarà a mitjà termini.
Programa experimental de mediació en l’àmbit mercantil
Ja està en marxa (octubre de 2023) el programa experimental en l’àmbit mercantil. El programa neix a proposta del Deganat de Barcelona, sota la iniciativa del Jutjat Mercantil número 11, i amb la col·laboració de l’ICAB.
En aquest cas, el jutge convida les parts a una sessió prèvia de mediació, en el marc de l’audiència prèvia. Si les parts accepten acollir-se a la mediació, han de tancar un acord en un màxim de tres sessions. Les matèries que són susceptibles de resoldre’s mitjançant la mediació mercantil són els conflictes societaris o d’empreses familiars i els casos d’insolvència, entre d’altres.
El programa també és gratuït per a les parts i els honoraris dels mediadors els assumeix el Centre de Mediació de Catalunya.
Mediació en l’àmbit de la sostracció internacional de menors
Vuit jutjats de família de Barcelona, especialitzats en sostracció de menors, acolliran aquest programa a partir del segon semestre de 2024, a iniciativa i a proposta del Deganat de Barcelona. També és un programa gratuït per a les parts.
L’objectiu és que els pares arribin a un acord de la manera més àgil i flexible, per preservar l’interès superior del menor i el dret fonamental de relacionar-se amb els pares, amb totes les garanties jurídiques, restablir la comunicació entre els progenitors i facilitar un retorn natural del menor a la seva residència habitual, així com un règim de visites dels progenitors amb el menor.