1. Prop de 57.500 estudiants han demanat accedir als estudis de grau en alguna de les set universitats públiques catalanes i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya
  2. Un 62,13% dels estudiants amb plaça assignada ha accedit als estudis escollits en primera preferència
  3. Per segon any consecutiu, augmenta el nombre de titulats universitaris que volen cursar un segon grau després de la supressió de la recàrrega en els preus públics
Preinscripció 2024{"name":"2024/07/11/11/28/6ad262c4-7e6b-453b-8577-1ef2fdf34223.JPG","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":2793334}

Un 81,51% dels estudiants preinscrits per accedir als estudis de grau en alguna de les set universitats públiques catalanes i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya ja té plaça assignada (el 82,95% el 2023), dels quals el 62,13% podrà estudiar el grau universitari en el centre que havia triat en primera preferència (62,80% el 2023).

La secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Laura Román Martín, ha destacat que “l’assignació dels estudiants de primer curs de grau universitari és manté estable amb les petites variacions percentuals pròpies d’un procés dinàmic que tot just hem iniciat amb aquesta primera assignació de places”. En aquest sentit, també ha explicat que no hi ha canvis ni en els graus universitaris més sol·licitats ni en les notes de tall. Román sí ha destacat que, per segon any consecutiu, “augmenta el nombre de titulats universitaris que volen cursar un segon grau després de la supressió del recàrrec en els preus públics”. Concretament, aquest col·lectiu creix un 2,26% respecte a 2023, després de fer-ho ja un 1,79% en la preinscripció de l’any passat.

En la línia de les polítiques d’equitat del Govern, a banda de les rebaixes dels preus públics universitaris, la secretària general del CIC ha posat en valor la reserva de places que es realitza per a col·lectius específics per afavorir el seu accés al sistema universitari català.

En el procés d’enguany, s’ha preinscrit un total de 57.401 estudiants (57.263 el 2023). Els alumnes assignats a les diferents universitats són: 11.956 a la Universitat de Barcelona (UB); 9.555 a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); 6.429 a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC); 4.065 a la Universitat Pompeu Fabra (UPF); 3.232 a la Universitat de Lleida (UdL); 3.868 a la Universitat de Girona (UdG); 4.330 a la Universitat Rovira i Virgili (URV); 3.012 a la Universitat de Vic-Central de Catalunya (UVIC-UCC), i 338 a centres mixtos. En aquesta primera assignació de places, l'estudiantat assignat en la segona o següents preferències pot esperar-se a la posterior assignació de places o fer el tràmit d'assignació definitiva i matricular-se en el centre d’estudis.

Augmenten els universitaris que volen estudiar una altra titulació

Pel que fa al perfil dels sol·licitants, un total de 47.851 procedeix de les proves d’accés a la universitat PAU i de Cicles Formatius de Grau Superior (47.677 el 2023). Per segon any consecutiu, el col·lectiu que experimenta el creixement més gran (un 2,26%) és el de titulats universitarisque volen cursar un nou grau. En total, hi ha 1.451 estudiants universitaris (1.419 el 2023) que volen fer una altra titulació. Els estudiants procedents de les proves per a més grans de 25 i 45 anys són 787 (828 el 2023). El nombre d’alumnes universitaris que ha demanat un canvi d’estudi de grau ha estat en aquesta convocatòria de 7.312 (7.339 el 2023).

Centres d’estudis més sol·licitats

Pel que fa als centres d’estudi més sol·licitats en primera preferència, es tornen a situar en els primers llocs els que ofereixen graus de l’àmbit de les Ciències de la Salut, com ara Medicina, Psicologia, Infermeria i Odontologia i, d’altres àmbits, els graus d’Administració i Direcció d’Empreses, Dret i Arquitectura.

Notes de tall més altes

Quant a les notes de tall més altes en els centres d’estudis que ofereixen 40 places o més, enguany el llistat l’encapçala el grau universitari de Medicina (Campus Clínic) que s’imparteix a la UB amb una oferta de 200 places i que té com a nota de tall de 12,946. Pel que fa a les titulacions amb una oferta inferior a les 40 places, l’estudi més sol·licitat és el grau universitari de Física/Matemàtiques que s’imparteix a la UAB amb una oferta de 20 places i que té com a nota de tall 13,438.

La nota de tall depèn directament del nombre de places que ofereix un grau i la demanda d’estudiants. En el cas dels estudis amb una nota de tall 5, s’indica que els graus no han cobert totes les places ofertes en la primera assignació.

Durant el procés de les proves PAU i la preinscripció universitària, hi ha diferents conceptes referents a les diverses qualificacions a tenir en compte pels estudiants:

  1. Nota PAU: Fa referència a les qualificacions de la fase general (obligatòria) de les proves PAU, que és la nota mitjana de les cinc matèries que integren aquesta fase. Les qualificacions de la fase general tenen validesa indefinida
  2. Nota d’accés: Pot ser d'un mínim de 5 i un màxim de 10. És el resultat del càlcul de la nota mitjana de batxillerat (que compta un 60%) i la nota final de la fase general (que compta un 40%, sempre que el resultat obtingut hagi estat igual o superior a 4).
  3. Nota d’admissió: Pot arribar fins a 14 i és la que es té en compte per a la preinscripció universitària. Per arribar fins a 14, es tenen en compte les matèries de la fase específica, concretament les dues matèries que, un cop ponderades, donin millor qualificació. Aquestes dues qualificacions se sumen a la nota d'accés de l’estudiant. Les matèries de la fase específica tenen validesa l'any en què l’estudiant ha fet la prova i les convocatòries de preinscripció durant els dos cursos acadèmics següents.
  4. Nota de tall: És la nota d’admissió de l’últim estudiant assignat pel procés de preinscripció universitària a una titulació concreta quan hi ha més demanda que oferta de places. Un grau té nota de tall quan la demanda és superior a l’oferta. Una titulació o programa formatiu de doble titulació amb poques places d’oferta té una probabilitat alta de tenir nota de tall.

Pel que fa al calendari de matriculació i accés a la universitat, el podeu consultar a Canal Universitats.

La preinscripció universitària és un sistema coordinat de distribució dels estudiants que garanteix la igualtat de condicions en el procés d'ingrés i d'admissió al primer curs dels estudis de grau en les set universitats públiques catalanes (UB, UAB, UPC, UPF, UdL, UdG i URV) i la (UVic-UCC). La resta d’universitats (URL, UIC, UAO i UOC) gestionen directament aquest procés ja que cadascuna estableix el seu propi criteri d'admissió d’estudiants.

Per a més informació estadística sobre la preinscripció universitària 2024, podeu consultar el dossier adjunt. Podeu recuperar la informació referent als resultats de les proves PAU 2024 en el següent enllaç (nota de premsa i dossier adjunt). També podeu consultar el llistat de les notes de tall en aquest enllaç de Canal Universitats.

1  

Fitxers adjunts

Dossier preinscripció 2024

Dossier preinscripció 2024
PDF | 2316016