1. La gran majoria de les idees posen el focus en l’àmbit de la gestió i reutilització de l’aigua, amb projectes destacats pel que fa a la modernització del reg o l’impuls de l’aigua regenerada


La Comissió territorial del Penedès s’ha reunit avui a Vilafranca del Penedès per celebrar la darrera sessió de la Taula de l’Aigua. Durant la trobada s’han presentat les conclusions relacionades amb el territori que es portaran davant la Taula Nacional de l’Aigua, unes idees que han sorgit després d’un procés participatiu engegat el passat mes d’octubre.

En total, al Penedès s’han elaborat 36 propostes, la gran majoria de les quals giren al voltant de la gestió i reutilització de l’aigua (24). Algunes de les propostes que s’han recollit en aquest àmbit són, per exemple, la necessitat de portar aigua dessalada fins el Penedès, la constitució d’una comunitat de regants del Penedès, la reutilització d’aigua dels processos d’elaboració del vi o l’aprofitament d’aigües freàtiques per a la indústria.

La sensibilització, formació i conscienciació i la inversió en infraestructures són les altres àrees en què s’han recollit més propostes, amb 4 cadascuna. Algunes de les idees que s’han posat sobre la taula són: establir mecanismes des del món educatiu per tal de conscienciar la ciutadania des de la infància, la creació d’oficines dedicades a detectar fuites i pèrdues d’aigua o ampliar la xarxa ATL a municipis no connectats.

La reunió d’aquest matí l’ha presidit el delegat del Govern al Penedès, David Alquézar, i hi ha assistit les directores dels Serveis Territorials d’Agricultura, Acció Climàtica i Medi rural de Tarragona i Barcelona, Glòria Tibau i Elsa Bonaventura, i la coordinadora de Serveis Territorials d’Empresa i Treball al Penedès, Sofia Moya. També hi ha estat presents representants de diferents administracions i entitats del territori.

Procés

Les 36 propostes del Penedès s’elevaran a la Taula Nacional de l’Aigua juntament amb la resta que s’han presentat a tot el país, en total 656. Les diverses idees s’han recollit a través de vuit comissions territorials (Alt Pirineu i Aran, Barcelona, Catalunya Central, Girona, Lleida, Penedès, Tarragona i Terres de l’Ebre), on s’han recollit 351 propostes, i set comissions sectorials (Agricultura i Ramaderia, Ambiental, Cicle urbà, Industrial, Energia, Turisme i usos recreatius, i Recerca i innovació), amb 305 propostes.

Amb totes aquestes aportacions es redactarà un informe final que es presentarà al plenari de la Taula Nacional de l’Aigua. El ple farà la valoració i priorització de les propostes i es faran arribar al Govern, que serà qui valorarà pla implementació de les mateixes en base a criteris de viabilitat econòmica, tècnica, marc competencial, etc.