1. L’Aran és la primera comarca a oferir la prova de detecció del virus del papil·loma humà a les dones d’entre 30 i 65 anys per millorar la prevenció d’aquest tumor
  2. Com a la resta de Catalunya, durant el 2024 el cribratge serà oportunista i a partir de 2025 es passarà de forma progressiva a un cribratge poblacional en què les dones seran convocades amb un SMS

Seguint el desplegament previst pel Departament de Salut, la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran comença aquest mes de juliol a realitzar la prova de detecció del virus del papil·loma humà (VPH) en el cribratge en dones i persones amb coll uterí d’entre 30 i 65 anys. L’objectiu d’aquest programa és millorar la detecció de la infecció abans de la presència de lesions que puguin desenvolupar-se en càncer de coll uterí.

La comarca de l’Aran serà la primera de la regió sanitària a incorporar el cribratge amb la prova per detectar el virus en les dones d’aquesta franja d’edat, mentre que a la resta del territori s’anirà desplegant durant el que resta d’any. Aquesta primera fase del programa consisteix en un cribratge oportunista aprofitant una consulta ordinària a un centre d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR), en dones d’entre 30 i 65 anys. Aquesta primera fase va començar a implementar-se al novembre de l’any passat a la Regió Sanitària Barcelona Ciutat i al febrer d’enguany a la Regió Sanitària Lleida. A la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, aquesta fase arrenca ara i està adreçada a les 2.134 dones i persones amb coll uterí d’aquesta franja d’edat.

La segona fase del programa, la poblacional, es començarà a desplegar a partir de 2025, tot i que ja està funcionant una prova pilot a Catalunya. Aquest cribratge es basa en la recollida de la mostra necessària per a fer la prova de detecció de VPH per part de les mateixes dones i compta amb la col·laboració de les farmàcies. A través d’un SMS es convida la persona a recollir un dispositiu d’automostra a una farmàcia, on s’ha de retornar una vegada la persona s’ha pres la mostra. Aquesta prova també es continuarà fent als ASSIR per part de professionals sanitaris en els casos en què la dona així ho desitgi.

Amb la posada en marxa d’aquest programa de cribratge, Salut queda alineada amb la resta de països europeus per assolir l’estratègia mundial liderada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per a l’eliminació d’aquest tipus de càncer.

1  

Imatges

Hospital de la Vall d'Aran.

Hospital de la Vall d'Aran. 145114