- Des de la Generalitat s’ha implementat un canal ràpid i la possibilitat de sol·licitar bestretes per tal d’impulsar la rehabilitació d’habitatges agilitzant els tràmits administratius
- Els col·legis professionals han col·laborat en la difusió i tramitació d’aquests ajuts finançats amb fons de la UE i estructurats per l’estat espanyol des del Ministeri d’Habitatge
El Govern de la Generalitat ha adjudicat, fins al 30 de juny, 115 MEUR en ajuts Next Generation a la rehabilitació energètica d’habitatges, dels quals 6,8 MEUR s’han abonat a obres ja completades. Pel que fa a aquests 115 MEUR, caldrà sumar-ne 96,5 MEUR reservats a expedients en tràmit o pendents de resoldre en els pròxims mesos.
Unes xifres assolides gràcies a la col·laboració amb els col·legis professionals per la difusió i tramitació dels ajuts Next Generation, finançats amb fons de la UEi gestionats per l’Estat espanyol a través del Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana. De fet, Catalunya va ser una de les primeres comunitats autònomes a posar en marxa aquest sistema de col·laboració al qual participen el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), el Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona (Cateb) i el Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida (CAFBL).
Objectius i diferents programes dels ajuts a la rehabilitació
Des del 2022, i amb la finalitat d’ajudar a la reactivació dels països europeus després de la COVID-19, la UE ha finançat els ajuts Next Generation, destinats a rehabilitar habitatges amb criteris d’eficiència energètica per fomentar i afavorir la renovació energètica. Es tracta d’uns ajuts directes a la rehabilitació d’habitatges que vinculen la idoneïtat i l’import de les subvencions ala realització d’obres de rehabilitació que redueixin la demanda i la despesa energètica dels edificis, amb la mirada posada en la lluita contra el canvi climàtic.
Els ajuts a la rehabilitació estan estructurats en 5 programes:
- Programa 1, destinat a la rehabilitació d’edificis d’habitatges amb criteris d’eficiència energètica, que es trobin dins els àmbits definits com a Entorns Residencials de Rehabilitació Programada (ERRPs) per part dels ajuntaments
- Programa 2, per al finançament i creació de les Oficines de rehabilitació
- Programa 3, per a la rehabilitació d’edificis
- Programa 4, destinat a la rehabilitació d’habitatges i a persones propietàries que volen adoptar mesures per millorar l’eficiència energètica del seu domicili habitual;
- Programa 5, del llibre de l’edifici existent i redacció de projectes de rehabilitació. El primer és l’estudi tècnic que dona informació sobre les característiques de l’edifici i dota la propietat de les instruccions d’ús i manteniment, incloses les actuacions que cal fer per assolir les millores necessàries en eficiència energètica, el segon és el projecte tècnic de rehabilitació d’edificis.
Un canal ràpid que agilitza els tràmits administratius
Les campanyes de difusió sobre els ajuts a la rehabilitació s’han impulsat des de la Generalitat amb la col·laboració de les oficines tècniques de rehabilitació dels col·legis professionals. Aquest treball conjunt ha afavorit l’increment del nombre de sol·licituds, especialment dels programes 3, 4 i 5 en els darrers mesos, malgrat les dificultats administratives d’uns ajuts que provenen de la UE i que s’han estructurat legalment des del Ministeri d’Habitatge.
Revertir aquesta situació inicial s’ha convertit en un dels grans reptes afrontats des de Catalunya. Per aquesta raó, s’ha habilitat una sol·licitud ràpida, amb un mínim de documentació, que es complementa a posteriori. Aquest canvi ha afavorit l’entrada de sol·licituds que no haurien pogut entrar en termini per manca de documentació completa. D’aquesta manera, tenen la possibilitat de complir amb els requisits per ser perceptors de la subvenció.
3,5 MEUR concedits en bestretes
Davant les dificultats de fer front a l’avançament dels pagaments de les obres per part de les comunitats de propietaris, i la possibilitat d’incrementar el nombre de sol·licituds si s’agilitzava la part econòmica dels ajuts, des de la Generalitat s’ha promogut que els programes 1 i 3 puguin demanar bestretes. Així doncs, s’ofereix la possibilitat de cobrar un 50% de l’import de la subvenció a l’inici de l’obra, un 30% més quan l’obra estigui al 80% de l’execució i el 20% de la subvenció restant al final de l’obra. Actualment, ja s’han pagat 2,5 MEUR en bestretes, i hi ha un altre milió d’euros concedit en bestretes que es pagarà en les pròximes setmanes.
Els fons Next Generation EU són una oportunitat única per accelerar la rehabilitació sostenible dels habitatges. A més, ens permet equiparar-nos amb els països europeus més avançats, malgrat el fet que bona part del parc d’edificis de Catalunya tenen un aïllament tèrmic deficient, traduint-se en un augment del cost de la factura de llum i gas que paguen les famílies. Per tant, les intervencions en la façana, coberta i tancaments dels habitatges permeten aconseguir una millora significativa de l’eficiència energètica d’un immoble. Així mateix, l’impuls a la renovació energètica dels fons Next Generation servirà per aplicar la Directiva Europea d’eficiència energètica en els edificis, que ha estat recentment aprovada, i suposarà renovar i equipar els nostres edificis amb sistemes i instal·lacions més eficients, d’altes prestacions i consums de fons energètiques no fòssils ni contaminants.
1