- La consellera Garriga presenta la feina realitzada per la Taula del Videojoc, un espai de diàleg i treball d’agents públics i privats al voltant de l’ecosistema
- També s’ha donat a conèixer el Llibre Blanc del Videojoc a Catalunya 2023, el Catàleg d’Empreses de Videojocs a Catalunya 2024 i d’altres publicacions d’interès pel sector
- Catalunya compta amb 239 estudis desenvolupadors i una facturació anual de 709 milions d'euros
- 4.600 professionals treballen a la indústria del videojoc amb una presència femenina del 27% a les plantilles
- El 64% de videojocs fets a Catalunya disposen d’una versió en llengua catalana
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha participat avui en l’esdeveniment ‘Passem Pantalla 2024’, organitzat per la Direcció General d'Innovació i Cultura Digital del Departament de Culturaen què s’han presentat el Llibre Blanc del Videojoc a Catalunya 2023, el Catàleg d’Empreses del Videojoc a Catalunya 2024, la graella de 60 actuacions consensuades per la Taula del Videojoc per accelerar la indústria durant el proper exercici, la versió anglesa del portal web videojocscatalans.cat i d’altres documents d’interès per al desenvolupament de l’ecosistema: elLlibre Blanc d’accessibilitat per al desenvolupament de videojocs i la Guia d’Aplicació de Bones Pràctiques de Gamificació.
L’acte, que s’ha celebrat al Recinte Modernista de Sant Pau a Barcelona, ha centrat el seu discurs en destacar l'impacte creixent dels videojocs fora del circuit de gamers i desenvolupadors, la presència dels videojocs als mitjans de comunicació i principalment en el reconeixement públic de representants de la indústria en àmbits externs al videojoc.
Passem Pantalla 2024 també ha posat en relleu la consolidació de l’ecosistema del videojoc a Catalunya, l’augment de la presència femenina a la indústria iel gran augment del català en els videojocs. Tot plegat ha estat possible gràcies a la bona entesa i coordinació entre el sector públic i els agents privats a través d’espais de diàleg com la Taula del Videojoc que enguany s’ha ampliat amb més agents de l’ecosistema, de manera que actualment acull 74 persones.
La consellera Garriga ha destacat “la satisfacció per la feina feta” per la Taula del Videojoc per consolidar la comunitat del videojoc a Catalunya i per provocar un salt qualitatiu en la seva consideració social. Així, Garriga ha ressaltat que “els videojocs ja s’associen a la cultura i a valors positius com els de la innovació” i que ja ningú qüestiona que “el videojoc és cultura”. “L’aliança amb el Govern i amb la resta d’actors que configuren l’univers dels videojocs ha servit per pujar el nivell i ser cada cop més ambiciosos”, ha afegit.
La consellera també ha apuntat que el sector del videojoc té “moltes raons per l’optimisme i la satisfacció” i ha posat com a exemples la qualitat dels videojocs desenvolupats a Catalunya, així com l’evolució positiva en la inclusió de la versió catalana en el desenvolupament de videojocs; en el nombre i la solidesa de les empreses del país, així com en el nombre de treballadors i en el percentatge de dones dins les plantilles.
També han participat en la presentació la Directora General d’Innovació i Cultura Digital, Marisol López; la comunicadora i creadora de contingut de videojocs, Susanna Pérez; l’escriptora i periodista, Eva Comas; el CEO i fundador de Digital LegendsEntertainment i Premi Muncunill a la Innovació d’Honor 2024 de l’Ajuntament de Terrassa, Xavi Carrillo-Costa, i l’il·lustrador i creador de videojocs, i Premi Nacional de Cultura 2024, Conrad Roset. L’acte ha estat conduït per Patrick Urbano, director, guionista i presentador de 3Cat.
La Taula del Videojoc
La Taula del Vídeojoc és l’espai de concertació entre el sector i la Generalitat de Catalunya. Es va crear arran d’una resolució del Parlament de Catalunya l’any 2017 que instava al Govern (en el marc del Pla Nacional per la Indústria) a posar en marxa una taula de coordinació entre la Generalitat i la indústria del Videojoc amb l’objectiu d’analitzar les necessitats del sector i coordinar propostes i iniciatives per situar el sector del videojoc com un pol estratègic de país.
Al setembre del 2023 es va engegar un nova etapa de la Taula del Videojoc que, amb l’objectiu d’enriquir el debati accelerar el seu impacte, ha incorporat nous membres i entitats que s’ha incoporat als processos de diàleg desenvolupats en reunions plenàries i bilaterals per grups de treball. Avui dia la Taula reuneix prop de 48 organitzacions implicades entre les quals podem trobar entitats, associacions, universitats, incubadores i 7 departaments de la Generalitat de Catalunya implicats en polítiques relacionades amb el sector. D’aquesta manera, la Taula del Videojoc ha consensuat una graella de 60 noves actuacions a realitzar durant els propers 12 mesos i que es divideixen en 5 àmbits d’acció: impacte social, professionalització, internacionalització, finançament i eSports.
Algunes de les actuacions previstes més destacades son:
·En l’àmbit de l’Impacte Social i amb l’objectiu d’incorporar el coneixement i la integració dels valors positius de la societat en el món del videojoc: l’elaboració d’un codi ètic de la indústria o la creació de recursos per assessorar les famílies, biblioteques i centres educatiusen la tria dels millors videojocs per infants i joves
·En l’eix de la professionalització i el suport al talent emergent la Taula preveu realitzar accions adreçades a la presència de projectes sorgits dels centres formatius als programes d’incubació de videojocs, i la generacio d’espais on alumnes i talent jove entren en contacte amb empreses per la seva incorporació al mercat laboral. Per això, el Departament de Cultura tornarà a organitzar una fira d’ocupació en el marc de l’IndieDevDay.Altres iniciatives estan adreçades a enfortir projectes i professionals com la generació d’espais de trobada entre els esdeveniments de videojocs que s’organitzen a Catalunya. Sense oblidar però, la realització d’accions encaminades a incorporar l’emprenedoria als programes formatius de videojocs o a la formació continuada per a professionals.
·En l’àmbit internacional cal destacar que s’executarà el Pla d’Internacionalització del Videojoc Català. Aquest pla contempla accions com la presència en fires sectorials internacionals, formacions en internacionalització i la generació d’informes sobre mercats estratègics. Una altra acció d’aquest Pla és l’estrena de la versió anglesa del portal web videojocscatalans.cat, que vol ser un aparador que mostri la realitat del sector del videojoc català al mónialhora una eina per atraure empreses estrangeres.
·En relació al finançament, es vol afavorir l’accés de les empreses catalanes a les oportunitats de finançament públic europeu, acompanyar l en la cerca de finançament privat i millorar els avantatges fiscals.
·La incorporació dels eSports com a nou àmbit de treball de la Taula del Videojoc ha de permetre l’elaboració d’un Pla estratègic per als eSports a Catalunya durant el proper curs.
Radiografia del sector
Segons dades del Llibre Blanc del Videojoc a Catalunya 2023, el videojoc català continua la seva línia ascendent de consolidació com a ecosistema estratègic del país. Aquest document, que mostra l’estat del sector i la seva evolució, explica que el nombre d’empreses i estudis de desenvolupament a Catalunya continua creixent i arriba a les 239, un 22% més que l’any anterior. Amb aquesta xifra, Catalunya concentra el 30% de les empreses del sector a l’Estat, un 4% més que en l’exercici previ.La distribució territorial d’aquests 239 estudis catalans segueix concentrada majoritàriament a Barcelona.
A nivell econòmic, durant l’exercici 2022 la indústria catalana va assolir una facturació de 709 milions d’euros (un augment del 7,5% respecte l’exercici anterior) i concentrael 52% de la facturació total de l’Estat. Segons dades d’ACCIÓ, també destaquem que durant el 2023 van instal·lar-se o créixer a Catalunya sis projectes internacionals de videojocs que han representat una inversió estrangera de 57,3 milions d’euros i han generat 438 llocs de treball.
Pel que fa al nombre de professionals, treballen al sector 4.619 persones el que representa un augment del 8,7% respecte a l’any anterior i el Principat concentra el 50% del personal de les empreses de videojocs de l’Estat.Continua augmentant la presència de les dones a les plantilles de la indústria del videojoc català fins a representar un 27% del total del personal (un 2% més que l’any anterior). Aquesta dada millora la sèrie històrica des del 2016, quan la presència femenina a les plantilles representava només un 18% del personal empleat.Una característica del sector que es confirma de nou és la de la joventut de les plantilles. Un 90% del personal que treballa en videojocs té menys de 45 anys i la meitat aproximadament en té menys de 30.
En relació a la formació, el del videojoc és un sector molt qualificat. Així ho demostra que un 99% dels professionals del sector han cursat estudis superiors, tant universitaris com graus superiors de FP. Durant el curs acadèmic que s’acaba de tancar, les universitats catalanes de videojocs han format 1.331 alumnes dels quals un 16% eren dones.
Quant al català als videojocs, cal celebrarel salt endavantde la presència de la llengua catalana en els videojocs. Si l’any 2018 el 48% dels videojocs desenvolupats aquí disposaven de versió en català, l’any 2022 aquest percentatge s’enfila fins al 64%. Normalitzar el consum de videojocs i d’altres plataformes en llengua catalana és una prioritat pel Departament de Cultura i d’aquesta manera ho impulsen algunes línies d’ajuda específiques per aquest objecte.
Altres publicacions
En el marc de l’acte celebrat avui al Recinte Modernista de Sant Pau, el Departament de Cultura ha presentat altres publicacions i recursos realitzats durant l’últim any i que pretenen ampliar el corpus de coneixement sobre el sector, encara molt reduït.
La primera publicació presentada ha estat el catàleg de l’exposició Nova Pantalla. El Videojoc a CatalunyaUna exposició, comissariada per Albert García, Marc Angrill i Joan B. Galí, que va posicionar la creació catalana de videojocs en les més de 130.000 persones que la van visitar al Palau Robert i que des de l’any passat estem fent girar per Catalunya. En aquests moments es pot veure a la Seu d’Urgell, després d’haver passat per Girona, Amposta, l’Hospitalet, Terrassa i Mataró i abans de viatjar a Reus i Vic, i algun altre espai encara no confirmat.
La segona edició és la versió catalana del Llibre Blanc d’accessibilitat per al desenvolupament de videojocs, elaborada per AEVI i la Fundació ONCE. Un llibre que vol d’ajudar als professionals del sector a crear videojocs per a tothom, sense barreres i de manera inclusiva.
La tercera publicació presentada ha estatla Guia d’aplicació de bones pràctiques de gamificació, elaborada pels acadèmicsOscar Garcia Pañella(ENTI – UB) i Joan Arnedo (UOC), que te com a objectiu facilitar una metodologiaque permeti aplicar de manera senzilla la gamificaciópròpia dels videojocs a d’altres sectors com l’educatiu, la gestió de recursos humans o la salut.
Podeu ampliar la informació aquí: https://culturadigital.blog.gencat.cat/taula-del-videojoc/