L’inici de la temporada del Tren dels Llacs Panoràmic arriba en un moment idoni, ja que actualment els embassaments de la conca de l’Ebre estan al voltant del 90% de la seva capacitat. L’espectacularitat del trajecte està garantida.

El Tren Panoràmic farà quatre circulacions: els dies 20 i 27 de juliol i 3 i 10 d’agost. El Tren Històric reprendrà el servei tots els dissabtes des del 17 d'agost fins al 26 d’octubre.

Aquesta temporada, com a novetat, s'ha finalitzat l'adequació del tram Cellers - Llimiana a Salàs de Pallars de la ruta cicloturística dels Llacs.

El dissabte 20 de juliol el Tren dels Llacs Panoràmic enceta una nova temporada d’estiu. Aquest transport turístic gestionat per FGC funciona durant les setmanes centrals de l’estiu i viatja a través de la històrica línia ferroviària de Lleida - La Pobla de Segur. Al llarg del recorregut ofereix un trajecte fotogènic on conèixer còmodament un paisatge únic amb grans extensions d’aigua. Els viatgers gaudeixen d’unes panoràmiques de les serres del Monroig i el Montsec gràcies a les seves finestres de gran tamany. Unes vistes que, a més, aquesta temporada lluiran encara més, ja que segons la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, a data del 4 de juliol, els embassaments de Sant Llorenç, Camarasa, Terradets i Sant Antoni estan al voltant del 90% de la seva capacitat.

El recorregut

El Tren dels Llacs circula entre muntanyes, ponts, túnels i pel mig de profunds congostos. Un recorregut històric i panoràmic pel cor de Catalunya des de la Plana fins al Prepirineu de Lleida, on els viatgers queden impactats per la naturalesa canviant durant el trajecte. Un espectacle que es pot observar sense baixar del vagó. Hi ha dues opcions per fer aquest recorregut singular: amb el Tren Històric o amb el Tren Panoràmic,que destaca per les seves finestres de grans dimensions.

El viatge transcorre per la vora dels rius Segre i Noguera Pallaresa, des de Lleida fins a La Pobla de Segur. Travessa les comarques del Segrià, la Noguera, la zona de muntanya del Montsec fins a arribar al cor del Pallars Jussà. Un cop deixa enrere el riu Segre, entra a formar part de la conca del riu Noguera Pallaresa que permet a les persones usuàries observar els embassaments i el Montsec acabant el recorregut a La Pobla de Segur. El Tren dels Llacs travessa quatre llacs, 40 túnels i 75 ponts al llarg de 89 quilòmetres de trajecte.

Els Trens Panoràmics, unitats GTW de la sèrie 331, ofereixen un gran confort i una accessibilitat total així com espais reservats per a persones amb mobilitat reduïda i bicicletes, i endolls a la disposició dels clients. A més, regularment s'informa el viatger de les parades i altres informacions amb equips de megafonia i intèrfons. Disposen de 90 seients distribuïts en dos cotxes climatitzats. L’experiència s’arrodoneix gràcies a un servei de guiatge que explica la història del territori i els diferents punts per on circula el tren. Durant la temporada 2024, el Tren Panoràmic farà quatre circulacions: el 20 i 27 de juliol i el 3 i el 10 d’agost.

La ruta cicloturista

Com a novetat, aquesta temporada el Departament de Territori ha finalitzat l'adequació del tram Cellers - Llimiana a Salàs de Pallars que, afegit al tram preexistent de La Pobla de Segur a Salàs i al futur de Sant Llorenç de Montgai a Lleida conformaran la Ruta Cicloturista dels Llacs.

La ruta transcorre per les comarques del Segrià, la Noguera i el Pallars Jussà, de forma paral·lela i complementària a la línia d’FGC Lleida - La Pobla de Segur, en un entorn d’alt valor paisatgístic. L’objectiu principal d’aquesta via verda és promoure l'ús de la bicicleta de forma segura com a element turístic, esportiu i d'oci. Alhora es fomenta la intermodalitat, ja que permet combinar l’ús de la bicicleta amb el tren per completar el recorregut.

El Departament de Territori està desenvolupant una xarxa catalana de rutes cicloturístiques de llarg recorregut, una de les línies d’actuació de l’Estratègia Catalana de la Bicicleta 2025.

Propostes per arrodonir l’experiència

A La Pobla de Segur, punt d’arribada d’aquest transport turístic, es presenten diverses opcions com, per exemple, visitar l’Espai Raier, el Molí de l’Oli i la Casa Mauri, la Fàbrica de licors Portet o fer un tomb pels entranyables carrers de la vila abans de tornar a agafar el tren de tornada. Una altra parada obligatòria de la ruta és el municipi de Salàs, on destaquen les seves antigues botigues museu, el Museu Salàs de Pallars o la Torre de Barta.

Al territori també és recomanable descobrir el Museu Hidroelèctric i la central de Capdella o el Museu de la Sal a Gerri de la Sal, on encara es pot veure com era antigament el sistema d’extracció.

Els bitllets per al Tren dels Llacs es poden adquirir anticipadament a través de la botiga online que els usuaris interessats trobaran al portal web turistren.cat, el lloc web que aglutina tota la oferta de transports turístics de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya

Més informació sobre el Tren dels Llacs.

Selecció de fotografies de recurs en el següent enllaç.