El servei, impulsat per la Generalitat i adjudicat a CaixaBanc, portarà l’atenció personalitzada a 78 municipis

Els usuaris d’aquesta xarxa itinerant gaudiran de les mateixes prestacions que les que reben quan visiten una sucursal bancària tradicional

Quedarà garantit el pas de la banca mòbil un dia al mes a cada municipi, durant un mínim de 30 minuts en el cas dels de fins a 250 habitants i d’una hora en els de més d’aquesta població

Presentació vehicles banca mòbil
Moment de la presentació dels vehicles que s’utilitzaran per arribar als municipis als quals s’ha ofert el servei de banca mòbil, encapçalada per la consellera Mas Guix
{"name":"2024/07/18/15/58/adb1e880-9e4e-4879-83f6-9a350253ef0a.jpg","author":"Economia i Hisenda","type":"0","location":"0","weight":610535}


El nou servei de Banca Mòbil de Catalunya, que ha impulsat la Generalitat, començarà a funcionar a la vegueria de Lleida el mes de desembre d’enguany, dut a terme per Caixabanc. Les oficines bancàries mòbils operaran a 78 municipis de la vegueria que ara no disposen d’oficines fixes i permetran tenir accés a caixers automàtics i a qualsevol de les altres prestacions que poden obtenir en una oficina bancària.

Els 78 municipis de la vegueria, que sumen una població de més de 29.500 habitants, són els següents:

  1. Garrigues (14): L’Albagés, Bellaguarda, Bovera, El Cogul, La Floresta, Fulleda, Granyena de les Garrigues, els Omellons, la Pobla de Cérvoles, Puiggròs, el Soleràs, Tarrés, els Torms i elVilosell.
  2. Noguera (18): Algerri, Alòs de Balaguer, la Sentiu de Sió, les Avellanes i Santa Linya, la Baronia de Rialb, Bellmunt d'Urgell, Cabanabona, Castelló de Farfanya, Cubells, Foradada, Ivars de Noguera, Oliola, Os de Balaguer, Preixens, Tiurana, Torrelameu, Vilanova de l'Aguda i Vilanova de Meià.
  3. Pla d’Urgell (6): Castellnou de Seana, Fondarella, el Poal, Sidamon, Vilanova de Bellpuig i Vila-sana.
  4. Segarra (17): Estaràs, Granyanella, Granyena de Segarra, Ivorra, Massoteres, Montoliu de Segarra, Montornès de Segarra, les Oluges, els Plans de Sió, Ribera d’Ondara, Sanaüja, Sant Guim de Freixenet, Sant Guim de la Plana, Sant Ramon, Talavera, Tarroja de Segarra i Torrefeta i Florejacs.
  5. Segrià (12): Alamús, Alcanó, Alfés, Aspa, Massalcoreig, Montoliu de Lleida, la Portella, Puigverd de Lleida, Sarroca de Lleida, Sudanell, Sunyer i Torre-serona.
  6. Urgell (11): Ciutadilla, Guimerà, Maldà, Nalec, els Omells de na Gaia, Ossó de Sió, Preixana, Puigverd d'Agramunt, Sant Martí de Riucorb, Vallbona de les Monges i Vilagrassa.

Els usuaris d’aquesta xarxa itinerant podran retirar i ingressar diners en efectiu, obrir comptes, domiciliar i pagar els rebuts, consultar els moviments i el saldo, i obtenir extractes, entre d’altres. A més, també rebran atenció personalitzada sobre crèdits, préstecs hipotecaris, productes financers i tramitació de queixes i reclamacions.

Quedarà garantit el pas de la banca mòbil un dia al mes a cada municipi. En el cas dels municipis de fins a 250 habitants, s’hi hauran d’estar un mínim de 30 minuts i als de més de 250 habitants no podran baixar d’una hora. Els ajuntaments determinaran la ubicació on estacionarà el vehicle, faran difusió del servei entre els seus veïns i veïnes, recolliran les incidències que es produeixin i, anualment, valoraran la qualitat del servei.

El servei s’estrenarà a partir del mes de setembre a les comarques gironines i es desplegarà esglaonadament per tot el país fins al desembre. D’aquesta manera, el Govern garanteix que quan totes les oficines bancàries mòbils entrin en funcionament, el 100% de la ciutadania de Catalunya tindrà garantit l’accés als serveis financers que es poden trobar en una oficina bancària.

El calendari d’entrada en funcionament s’ha donat a conèixer avui durant la presentació dels vehicles que s’utilitzaran per arribar als 503 municipis als quals s’ha ofert el servei (en algunes altres vegueries, també a través de Caixa Enginyers), que equivalen a més de la meitat dels que hi ha a Catalunya. A l’acte, que ha tingut lloc al davant del Districte Administratiu de la Generalitat, a Barcelona, ha comptat amb la participació de la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, el director general de Caixa Enginyers, Joan Cavallé, i la directora d’Institucions de CaixaBank a la delegació territorial de Barcelona, Patricia Trillo.

Una pàgina web al servei de les persones usuàries de la banca mòbil

El Departament d’Economia i Hisenda també ha creat la web bancamobil.gencat.cat, en la qual les persones usuàries podran trobar informació sobre les prestacions que ofereix la banca mòbil, quina entitat prestarà el servei al seu municipi, quins dies passarà, a quines hores, quan temps s’hi estarà, on estacionarà, etc. Serà un portal actiu que també comunicarà incidents que es prevegin amb antelació i la seva reprogramació.

Pla per portar serveis financers a tots els municipis de Catalunya

En 14 anys, Catalunya ha perdut 5.961 oficines bancàries. Segons dades del Banc d’Espanya, ha passat de tenir 8.155 oficines el 2008 a 2.194 el 2022. Es tracta d’una tendència generalitzada a tota Europa que, en el cas de Catalunya, ha estat més intensa: mentre que el nombre d’oficines ha caigut un 41% a la Unió Europea i un 58% a l’Estat, a Catalunya el descens ha estat del 73%.

Davant d’aquesta evidència, el passat mes de juliol el Govern va aprovar un pla per portar caixers automàtics i serveis financers als municipis de Catalunya que no tenien cap oficina bancària en el seu terme. Es van rebre dues ofertes, CaixaBank pels 5 lots en què es dividia el concurs i Caixa Enginyers per 3, i les dues entitats han resultat adjudicatàries de tots els lots als quals s’han presentat.