1. La vicepresidenta Vilagrà ha lliurat aquest guardó, que impulsa la Generalitat de Catalunya des del 2010, que reconeix persones i entitats que fomenten el diàleg interreligiós, la defensa dels drets humans i la pau, i la cohesió social


11è Memorial Cassià Just{"name":"2024/07/18/19/42/c9ff83c0-4b1f-4b59-b723-19ecd83a60ea.jpeg","author":"Nina","type":"0","location":"0","weight":213803}

La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà Pons, ha presidit aquesta tarda l’acte de lliurament de l’11è Memorial Cassià Just a la Institució Bíblica Evangèlica (IBEC) per la seva contribució en el camp humanístic. El jurat del Memorial ha reconegut l’IBEC pel seu treball en favor de la llibertat religiosa i de pensament; el paper de la dona en el context religiós; per una participació rigorosa en el camp humanístic, i finalment, per la seva defensa i promoció de la llengua catalana “en un moment en què el català està reculant al conjunt d’esglésies i comunitats protestants del país”, ha subratllat Vilagrà. Durant la seva intervenció, la vicepresidenta del Govern també ha tingut paraules de reconeixement a la pastora de l’Església Evangèlica de Gràcia, i actual presidenta de l’IBEC, Noemí Cortès Roca, pel seu “lideratge i lluita en favor de la igualtat de gènere en el món protestant”. “Una lluita, ha dit, que va en sintonia amb la transformació feminista que ha impulsat el Govern de la Generalitat”. La vicepresidenta ha volgut destacar la presència de representants de les diverses confessions religioses presents a Catalunya, ja que “és una mostra de la diversitat i bona convivència a través del coneixement, el respecte i el diàleg”. Per Vilagrà, aquest fet és “una clara representació de l’essència del Memorial Cassià Just”. Finalment, ha tingut unes paraules de record a la figura de l’abat Cassià Just, de qui ha dit que era un “referent indiscutible” de diàleg, humanisme, solidaritat amb els més vulnerables i defensor del poble de Catalunya.

Per la seva banda, la pastora protestant Noemí Cortès Roca, en nom de l’entitat guardonada, ha volgut destacar durant el seu discurs d’agraïment que l’IBEC “va néixer del desig de donar les eines al poble evangèlic català per a poder viure la fe en la seva llengua” i que “des dels seus inicis, ha mantingut un caràcter progressista i lluitador”.

La Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya s’ocupa, des de la seva creació, d’editar les escriptures i divulgar reflexions sobre l’evangeli des de la perspectiva protestant en català. Tal com s’ha esmentat en la lectura de l’acta del jurat, la concessió del Memorial és també un reconeixement al protestantisme a Catalunya, confessió que va partir una forta persecució durant el franquisme i que avui és una de les principals minories religioses del país.

En l’acte de lliurament, també hi ha intervingut l’expert en història del protestantisme a Catalunya, Josep-Lluís Carod-Rovira i l’escultor de l’obra, Lau Feliu. L’acte s’ha clos amb peces musicals de referència musical evangèlica.

Jurat del Memorial

El jurat d’aquest onzè Memorial és presidit per la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà Pons, i està integrat pel director general d’Afers Religiosos, Carles Armengol Siscares; el president del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa, Francesc Torralba Roselló; la presidenta de l'Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós i Interconviccional, Montserrat Castellà Olivé, i la periodista especialitzada en espiritualitat i religions del diari El Punt Avui, Mireia Rourera Mascorda.

Memorial Cassià Just

Des del 2010, el Govern de la Generalitat fa entrega del Memorial Cassià Just que reconeix a persones, entitats o institucions que s’han significat per les aportacions a la construcció d’un espai comú de convivència de la pluralitat d’opcions religioses. Home de mentalitat hospitalària i oberta, Cassià Maria Just i Riba va ser abat de Montserrat de 1966 a 1989 i la seva acció va ser destacada en la defensa del patrimoni històric, cultural i religiós.

En les edicions anteriors, el Memorial Cassià Just ha guardonat Elisabeth Attar Lheure (2023), membre de la comunitat Bahá’í i impulsora de diàleg interreligiós i interconviccionalel pare Joan Botam (2022) pel seu compromís al llarg de tota la vida en la defensa de les llibertats civils i dels drets fonamentals; la Federació Internacional de l’Acció dels Cristians per l’Abolició de la Tortura (2020), per la seva lluita per l’abolició de la tortura i la pena de mort; Jean Jacques Pérennès (2016)pel foment del diàleg entre les tradicions cristiana i islàmica en territoris i ambients poc proclius; l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (2017),per la promoció de les entitats locals a través de la Xarxa Catalana d’Entitats de Diàleg Interreligiós; la Comunitat de Taizé (2014), pel seu treball amb els joves a favor de la reconciliació amb perspectiva ecumènica; la Comunitat Filipense de l’Escola Nostra Senyora de Lurdes (2013), per la seva aportació a la pedagogia i a l’espiritualitat; la germana Teresa Losada (2011), per la seva tasca social en favor de les persones immigrades; el cardenal Carlo Maria Martini (2010), pel seu treball en l’intercanvi de persones de diverses sensibilitats.

7  

Imatges

11è Memorial Cassià Just

11è Memorial Cassià Just 339878

11è Memorial Cassià Just

11è Memorial Cassià Just 102717

11è Memorial Cassià Just

11è Memorial Cassià Just 164820

11è Memorial Cassià Just

11è Memorial Cassià Just 199389

11è Memorial Cassià Just

11è Memorial Cassià Just 127026

11è Memorial Cassià Just

11è Memorial Cassià Just 123841

11è Memorial Cassià Just

11è Memorial Cassià Just 219178