. Els Mossos d’Esquadra i el Servei de Vigilància Duanera de l’Agència Tributària han dut a terme aquesta investigació internacional sobre un entramat que introduïa a Catalunya grans quantitats de cocaïna en bidons plens de melmelada

. S’han detingut 40 persones, entre les quals hi ha els principals líders de la xarxa, i en total s’han intervingut més de 100 quilos de cocaïna d’un valor al mercat il·lícit de més de 6 milions d’euros

. Els investigadors han treballat sobre una organització criminal instal·lada a Barcelona que gestionava una xarxa de pisos on es venia i distribuïa la droga, i que disposava de ramificacions internacionals a Colòmbia des d’on importaven els carregaments de cocaïna ocults en melmelada

. L’octubre de l’any 2022, diferents dotacions policials van tractar d’aturar un vehicle d’aquest grup que feia un transport de cocaïna. Durant la fugida pels carrers de Barcelona van llençar per les finestres fins a 47 quilos de droga embalada en diferents paquets

. L’organització disposava de persones que portaven la droga a domicili. S’anomenen “riders” i treballen per encàrrec directa del comprador o per ordres dels caps de l’organització, desplaçant-se al punt acordat per lliurar la droga

. Els principals investigats no només es dedicaven a aconseguir substàncies estupefaents per a la seva distribució i venda final. A la seva carrera delictiva s’hi sumaven també robatoris amb força a joieries i narcoassalts

. Els investigadors de l’Àrea Central de Delictes Econòmics de la DIC han executat mesures de caràcter econòmic i patrimonial sobre alguns dels investigats per blanqueig de capitals. S’han adoptat mesures cautelars sobre 20 immobles, 36 comptes bancaris i 16 vehicles

Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal conjuntament amb el Servei de Vigilància Duanera de l’Agència Tributària han desmantellat una organització criminal internacional especialitzada en tràfic de cocaïna que s’importava des de Medellín (Colòmbia) fins a Barcelona. La investigació tutelada pel Jutjat d’Instrucció número 24de Barcelona ha suposat la detenció de 40 persones, entre les quals hi ha els principals líders de l’entramat criminal i la intervenció de més de 100 quilograms de cocaïna d’un valor al mercat il·lícit de més de 6 milions d’euros. De tota la droga intervinguda, destaca el darrer comís que es va intervenir a Colòmbia el passat 8 de juliol amb la col·laboració de la Fiscalia Especialitzada Contra el Narcotràfic i la Policia d’Antinarcòtics de Colòmbia. Aquell dia es va interceptar a prop de Medellín un carregament de 40 quilos de cocaïna que havia de ser transportat fins a Barcelona per ser distribuïda pels narcotraficants en els diferents punts de venda que l’organització controlava a la ciutat.

El punt d’inici de la investigació va ser a finals de maig de l’any 2022 a Sabadell. En hores intempestives, un grup de persones va accedir a l’interior d’una nau d’una empresa especialitzada en logística i transport i va forçar quatre bidons que contenien melmelada. Inicialment només es van observar danys en els bidons i es va descartar l’opció del robatori a l’empresa, però immediatament quan es van comprovar les manipulacions que havien realitzat dins dels barrils metàl·lics, i que aquests procedien de Medellín (Colòmbia), es va sospitar que dins de la melmelada hi podria haver cocaïna amagada.

Aquest va ser el començament d’una llarga i complexa investigació centrada sobre un entramat criminal que tenia com a finalitat la introducció a Catalunya de grans quantitats de cocaïna amb aquest sistema de transport.

Un entramat criminal instal·lat a Barcelona amb connexions internacionals

Aquesta investigació duta a terme per l’Àrea Central de Crim Organitzat de la DIC i el Servei de Vigilància Duanera de l’Agència Tributària va confluir amb una altra que la DIC Barcelona va encetar el juliol del 2022 sobre diferents punts de venda situats al barri de la Barceloneta. Les persones que els controlaven i dirigien es proveïen de cocaïna de diferents subministradors, i també havien invertit en una futura importació, des de Sud Amèrica, d’aquesta droga per abastir els seus punts de distribució. La particularitat d’aquestes dues investigacions, en la seva fase primigènia, va ser que es va arribar a identificar per vies diferents la persona responsable de planificar, gestionar i executar la importació, conegut com “el Barbes”.

Així arran de les primeres gestions efectuades sobre la importació internacional descoberta a Sabadell també es van detectar altres tres enviaments similars de melmelada procedents de Colòmbia, efectuats pels mateixos investigats, i pels quals s’havien utilitzat diferents empreses amb l’objectiu d’emmascarar la identitat real de les persones que hi havia al darrera. L’anàlisi d’aquests enviaments va permetre descobrir que la importació més antiga datava de l’any 2019 d’un sol bidó, posteriorment l’any 2020 amb dos, al 2021 amb tres, i finalment la quarta descoberta a Sabadell de quatre bidons.

L’any 2023 van intentar fer-ho novament, però en aquest cas la detenció a l’abril d’aquell any a Barcelona d’un dels gestors de les importacions quan estava realitzant una transacció de cocaïna va comportar que l’entramat delictiu aturés la nova remesa de droga. Mesos després van començar de zero, ara amb noves empreses en origen i destinació, en aquest cas a Colòmbia i a Portugal.

Novament van sorgir complicacions al mes de febrer d’enguany, quan ja tenien bidons a punt de ser embarcats cap a Europa, i en creure que no superarien els controls duaners a Sud Amèrica els investigats van decidir renunciar a l’enviament i van retirar-lo fins a una bodega de Sabaneta (Medellín). Els exportadors en van recuperar una part, i la resta va quedar en aquell punt fins el passat 8 de juliol d’enguany.

Aquell dia, en el marc de la investigació, i amb col·laboració de la Policia Nacional i els seus enllaços a Colòmbia, la Policia Antinarcòtics d’aquest país, donant compliment a les directrius de la seva Fiscalia i a la Comissió Rogatòria Internacional enviada des del Jutjat d’Instrucció número 24de Barcelona, va procedir a l’obertura d’aquests bidons. Al seu interior hi van localitzar 40 kg de cocaïna, 10 a cada bidó.

Paquets de droga llençats des d’un cotxe durant una persecució policial

La part de la investigació que es va iniciar a Barcelona es dirigia sobre una organització criminal formada principalment per un clan familiar local que tenia i controlava diversos pisos com a punts de venda, principalment al barri de la Barceloneta però també en d’altres districtes com Horta-Guinardó. Els líders de l’entramat eren dos germans, un home i una dona, i les seves respectives parelles, que mantenien contacte amb Colòmbia. Entre els altres components hi havia ex-parelles, germans i fills.

A més a més, l’organització tenia una sèrie de treballadors, la tasca dels quals era la de vendre droga “ a domicili”, el que en l’argot es coneixen com a “riders”. Aquests reben l’encàrrec directament del comprador o per ordres dels caps de la organització, i es desplacen al punt acordat per lliurar la droga.

En el marc de la investigació, l’octubre de l’any 2022, es va dur a terme una actuació policial on un dels caps de l’organització, juntament amb la seva parella, van ser detectats mentre estaven realitzant un transport de cocaïna. Diferents dotacions policials uniformades van tractar d’aturar-los, protagonitzant una fugida pels carrers de Barcelona i llençant paquets de droga per les finestres del vehicle.

Finalment van ser detinguts i es van intervenir 47 kg de cocaïna. L’home detingut, que era un dels caps de la organització, es troba actualment en un centre penitenciari, mentre que la seva parella que en aquell moment era menor d’edat, va quedar en llibertat.

Tràfic de drogues, robatoris amb força a joieries i narcoassalts

Les gestions d’investigació van permetre descobrir que els principals investigats no només es dedicaven a aconseguir substàncies estupefaents per a la seva distribució i venda final. També cometien robatoris amb força a joieries i narcoassalts, és a dir, robatoris violents a altres traficants fent-se passar per policies i enduent-se la seva mercaderia.

L’encarregat principal de gestionar i diversificar l’activitat delinqüencial era un dels caps de l’organització, el qual el juliol de l’any passat va ser aturat, juntament amb la seva parella també responsable de l’organització, quan transportava 10kg, aproximadament, de cocaïna a un dels domicilis que disposaven a Riells i Viabrea i que feien servir com a amagatall. Aquest domicili servia per dipositar les grans remeses de droga i des d’aquí l’anaven extraient per aprovisionar els diferents punts de venda. Per aquest fet va ser condemnat a més de sis anys de presó que ja està complint.

Durant la investigació es van anar localitzant els diferents punts de venda que gestionava l’entramat criminal, així com les identitats de les persones que s’encarregaven de la venda final. Però, a la vegada, es van poder anar identificant els subministradors de la droga de la pròpia organització i en aquest punt van identificar dues persones que tenien contacte directe amb una font a Colòmbia.

Un desplegament policial de 250 efectius per neutralitzar l’organització criminal

El passat dimecres 3 de juliol, en coordinació amb el Jutjat i la Fiscalia, i amb un desplegament de més de 250 efectius policials, es va realitzar un dispositiu per practicar 20 entrades i registres a Barcelona, Riells i Viabrea, Vacarisses i Salamanca, i alhora detenir els implicats en la trama.

Com a resultat de l’operatiu policial es van detenir 38 persones i es van intervenir diferents substàncies estupefaents molt fragmentades i en disposició de ser subministrades des dels punts de venda desmantellats, així com d'altres fragments en roca.

La droga intervinguda va ser cocaïna (uns quatre kilograms en pes brut), marihuana (uns 9 kg en brut), haixix (3kg aprox.), ketamina (178,7g), metamfetamina (128g), cristall (174g) i heroïna (9g). Precisament pel tractament, adulteració i preparació de la cocaïna s'ha localitzat, en un dels immobles escorcollats, un petit amagatall amb productes químics i estris per al tall i manufacturació de la droga esmentada.


També es van intervenir 161.900 euros en efectiu recollits entre tots els registres, 1 lingot d'or de 20g purs, 6 armes de foc (3 pistoles, un revòlver i dues escopetes -una d'aquestes retallada) així com abundant munició, i es van retirar 5 vehicles i 2 motocicletes dels investigats. A més es va localitzar documentació informàtica relativa a les importacions de cocaïna realitzades pel entramat desarticulat.

Investigació econòmica

Els investigadors l’Àrea Central de Delictes Econòmics de la DIC van identificar nombroses operacions patrimonials fetes pels investigats, principalment adquisicions d’immobles i vehicles al llarg dels sis darrers anys. Fruit d’aquesta investigació centrada en el blanqueig de capitals provinents d’un delicte contra la salut pública, es van detenir dos dels principals investigats i familiars i 5 persones més per la seva participació en diverses operacions de blanqueig de capitals.

L’import total de les operacions de blanqueig de capitals superen l’1,3 milions d’euros, en les que s’ha identificat un importat volum de diners en efectiu utilitzat per formalitzar operacions de compra venda de béns mobles i immobles.

En el transcurs del dispositiu, els investigadors van executar mesures de caràcter econòmic i patrimonial sobre alguns dels investigats. La investigació econòmica va permetre el bloqueig i l’adopció de mesures cautelars sobre 20 immobles, 36 comptes bancaris i 16 vehicles.


Oficina de Comunicació

Sabadell, 19 de juliol 2024