- Amb la signatura del conveni, la Xarxa Pública de Serveis d’Atenció Integral LGBTI+ de Catalunya s’amplia a 117 punts repartits per tot el territori.
- La Xarxa SAI LGBTI+ és un servei de proximitat que, entre d’altres, assessora i atén a persones que pateixin o estiguin en risc de patir discriminació o violència per orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere amb l’objectiu de prevenir les violències LGBTI+.
La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha signat avui un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Montcada i Reixac per sumar el punt d’informació LGBTI+ municipal a la Xarxa Pública de Serveis d’Atenció Integral LGBTI+. Aquesta nova oficina se sumarà als 116 punts SAI que ja hi havia repartits per tot el país, ampliant el nombre d'espais que donen informació i atenció a les persones LGBTI+ i coordinen les polítiques LGBTI+ a nivell local.
La consellera ha destacat, a l'acte de signatura, que "els SAI són fonamentals per atendre les necessitats immediates de les persones LGBTI+ i per promoure canvis estructurals tant a les administracions públiques catalanes com a la societat." Verge ha afegit que "per un municipi com Montcada, disposar d’un SAI vol dir facilitar un servei d’atenció a les persones LGBTI+ per tal de donar una resposta ràpida i eficaç davant qualsevol necessitat."
Amb aquest nou SAI, els veïns i veïnes del municipi tindran accés, sense necessitat de desplaçar-se a cap altre municipi, a serveis d’informació i atenció especialitzats, i que inclou acompanyament a d’altres serveis com el servei Trànsit, la inserció laboral o la renda garantida; suport per realitzar determinades gestions administratives, com la tramitació de la targeta sanitària amb el nom sentit en el cas de les persones trans; i l'acompanyament a les víctimes d'agressió o discriminació motivada per LGBTIfòbia, amb assessorament jurídic, atenció psicològica i psicosocial, així com suport en la tramitació de la denúncia i accés, si cal, als mecanismes de reparació.
Així mateix, el personal del SAI acompanyarà l’Ajuntament en el disseny, la implementació i l’avaluació de les polítiques locals LGBTI+ i impulsarà accions de formació i sensibilització per a tota la població per prevenir la discriminació per motius d'orientació sexual i identitat de gènere.
En el cas de Montcada i Reixac, el municipi ja comptava amb un punt LGBTI+, que fins ara gestionava una entitat i oferia menys serveis. Amb la signatura del conveni, s'ha incorporat a la xarxa SAI i el servei es presta actualment a través de personal propi. Aquest nou acord s'engloba dins de l'adhesió de l’Ajuntament de Montcada i Reixac a l’Acord Marc 2022-25 del Departament d’Igualtat i Feminismes per a la coordinació, la cooperació i el finançament als ens locals per al desplegament de les polítiques i els serveis de promoció de la igualtat i els feminismes. A través de l’Acord Marc i amb l’adhesió a la Xarxa SAI, el Departament finança el 70% del salari d’una persona tècnica especialitzada a temps complet.
A la comarca del Vallès Occidental, el departament d’Igualtat i Feminismes co-finança dotze SAIs amb 1,38M€ de finançament pel període 2022-2025 (a les localitats de Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa i Consell Comarcal del Vallès Occidental). Així, s’ha multiplicat per set l’import que la Generalitat destina al finançament de la Xarxa SAI a la comarca.
Xarxa premiada per la Comissió Europea
Creada l’any 2017 i coordinada pel Departament d’Igualtat i Feminismes des de la creació del departament el 2021, la Xarxa SAI agrupa els serveis de proximitat que treballen per la promoció dels drets de les persones gais, lesbianes, bisexuals, trans* i intersexuals de Catalunya. El 2023, la Xarxa va comptar amb un pressupost de 3,7 milions d’euros, una xifra que va multiplicar per sis la destinada el 2021, abans de la creació del Departament d’Igualtat i Feminismes.
La Xarxa SAI va ser reconeguda l'any passat amb el Premi Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat de la Comissió Europea, per ser una iniciativa inèdita a Europa i per les seves polítiques pioneres en la defensa dels drets LGBTI+.
En qualsevol dels 117 serveis que conformen la Xarxa SAI LGBTI+, les persones LGBTI+ i els seus entorns poden accedir a informació i assessorament sobre recursos i serveis disponibles. Els Serveis d'Atenció Integral també ofereixen ajuda per a la realització d’alguns tràmits (per exemple, el canvi de nom a les targetes sanitàries per a les persones trans*), i gestionen i deriven incidències i denúncies per discriminació per orientació sexual o identitat de gènere, per via administrativa, laboral o penal.
La Xarxa SAI LGBTI+ ofereix també un servei d’atenció psicològica tant a persones LGBTI+ , com a familiars o professionals que treballen en aquest àmbit. A més, des del passat mes de maig, els SAI ofereixen un servei d'assessorament legal especialitzat i gratuït per a víctimes de delictes d'LGBTI-fòbia, que dona assessorament jurídic per a la interposició de denúncies penals, la formalització de mesures cautelars com les ordres d’allunyament i la sol·licitud de justícia gratuïta, entre altres.
Però més enllà de la prestació directa de serveis, la Xarxa SAI LGBTI+ té la missió d’impulsar i acompanyar el desplegament de polítiques públiques LGBTI+ d’ajuntaments i consells comarcals. Això vol dir que les polítiques que es desenvolupen arreu de Catalunya des de les administracions de proximitat per garantir els drets de les persones LGBTI+ compten amb personal especialitzat. D’altra banda, per ajudar en la formació i capacitació de professionals especialitzats, el Departament d’Igualtat i Feminismes impulsa un Postgrau de Polítiques LGBTI+ a la gestió pública, que enguany ja ha arribat a la segona edició. El Postgrau es fa en col·laboració amb la Universitat de Lleida i l’Escola d’Administració Pública de Catalunya. Es tracta de la primera titulació universitària de l’Estat espanyol especialitzada en polítiques públiques LGBTI+.