1. El titular de Drets Socials ha posat sobre la taula la necessitat de donar compliment a la previsió contemplada a l’Estatut d’Autonomia aprovat el 2006, en matèria de gestió econòmica de la seguretat social.
  2. Campuzano també ha alertat del risc d’invasió competencial per part de l’Estat per la via de l’article 149.1.1. de la Constitució, agreujat per la manca de finançament adequat per poder garantir els drets de la ciutadania.
  3. El conseller també ha exigit al govern de l’Estat que es concreti l’abans possible el conveni per gestionar l’Ingrés Mínim Vital des de Catalunya.

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, ha reclamat aquest matí el traspàs de la gestió de les pensions contributives de la Seguretat Social a la Generalitat de Catalunya. Ho fa fet en la presentació del nou número de la Revista d’Estudis Autonòmics i Federals (REAF), dedicat a la tensió en la distribució de competències entre l’Estat i les comunitats autònomes i el seu impacte en àrees social clau, editada per l’Institut d’Estudis de l’Autogovern de la Generalitat de Catalunya (IEA).

Conseller Carles Campuzano{"name":"2024/07/19/15/15/ce4abe9c-aae5-4a0b-b0de-6e3893e88edb.jpeg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":794141}

Campuzano ha recordat la necessitat de donar compliment a una previsió ja contemplada a l’Estatut d’Autonomia aprovat el 2006, en matèria de gestió econòmica de la seguretat social. “En aquesta legislatura hem tancat un conveni per gestionar l’Ingrés Mínim Vital des de Catalunya i, des del 91, gestionem una part de les pensions no contributives, però cal anar més enllà i avançar en l’assumpció de la gestió de la seguretat social des de Catalunya. El pròxim pas hauria de ser assolir la gestió de les pensions contributives. No existeix cap raó constitucional perquè Catalunya no ho faci”, ha insistit Campuzano. En aquest sentit, el titular de Drets Socials ha recordat que un dels grans reptes que afronta la Generalitat és el de la transició demogràfica: “Som un dels països amb major esperança de vida del món i comptem amb unes taxes de natalitat molt baixes. Calen nous instruments i eines i més capacitat i poder de decidir per garantir els drets de la ciutadania”.

La jornada, organitzada per l’IEA, ha comptat amb la participació del director de la institució, el Dr. Joan Ridao i Martín, i de la coordinadora del monogràfic, la Dra. María Jesús García Morales, que han presentat aquest nou volum de la REAF. Segons l’informe, el desenvolupament competencial de l’Estat de les autonomies està vivint un retrocés. Això, apunta, es deu a l’ús del govern central de l'article 149.1.1. de la Constitució Espanyola per intervenir en àrees de gran impacte social i que són competència de les comunitats autònomes. En aquesta línia, Campuzano ha alertat del risc que això suposa, agreujat per la manca de finançament adequat que pateixen Catalunya i la resta d’autonomies per poder garantir els drets de la ciutadania. “En els darrers 25 anys, l’Estat, per la via del 149.1.1, ha optat per expandir-se en àmbits que, a principis dels anys 2000, eren competència i responsabilitat de les autonomies, buidant la competència autonòmica, convertint-la en una simple gestora i generant frustració i ineficàcia”, ha explicat Campuzano. Per la seva banda, el director de l’IEA, conscient de l’actual context de negociació sobre el model de finançament entre l’executiu central i el català, també ha reclamat que s’abordi el desequilibri vertical existent, basat en l’assignació de nous compromisos de despesa social a les autonomies, que conseqüentment afecten el seu finançament.

Presentació del presentació del nou número de la Revista d’Estudis Autonòmics i Federals (REAF).{"name":"2024/07/19/15/17/b52f377e-470a-443d-bbb9-aa661a23c7a0.jpeg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":1747953}

Finalment, el conseller ha exigit al govern de l’Estat que es concreti l’abans possible el conveni per gestionar l’Ingrés Mínim Vital des de Catalunya. Campuzano ha reiterat els avantatges del traspàs de la gestió de l’IMV, “una finestreta única facilita les gestions a la ciutadania a l’hora de tramitar les dues prestacions i ajuda a evitar que les persones més vulnerables hagin de passar per un infern burocràtic entre les dues administracions”. Recentment, el Departament ha adreçat una carta a la ministra Saiz perquè faci efectiu el compromís de traspassar la gestió de l’IMV a la Generalitat i ha assenyalat que a juny de 2024 només 12.529 perceptors de l’RGC complementaven aquesta prestació amb l’IMV.

4  

Imatges

Presentació del nou número de la Revista d¿Estudis Autonòmics i Federals (REAF).

Presentació del nou número de la Revista d¿Estudis Autonòmics i Federals (REAF). 759681

Presentació del nou número de la Revista d¿Estudis Autonòmics i Federals (REAF).

Presentació del nou número de la Revista d¿Estudis Autonòmics i Federals (REAF). 1810850

Presentació del nou número de la Revista d¿Estudis Autonòmics i Federals (REAF).

Presentació del nou número de la Revista d¿Estudis Autonòmics i Federals (REAF). 794141

Presentació del nou número de la Revista d¿Estudis Autonòmics i Federals (REAF).

Presentació del nou número de la Revista d¿Estudis Autonòmics i Federals (REAF). 1747953