- Des de divendres, l'ACA i el CBT, amb la col·laboració de diverses ADF de la zona, han dut a terme actuacions destinades a reduir i controlar l'impacte en el medi de l'incendi en una indústria de Polinyà
- Es van activar mesures preventives que van minimitzar els danys en el riu, com l'emmagatzematge en dipòsits del vessament tòxic que va arribar a la depuradora
- L'ACA ha fet diverses inspeccions, ha pres mostres de l'aigua per veure l'evolució de la qualitat i ha iniciat un expedient informatiu a l’empresa per avaluar els fets i determinar, si s’escau, alguna responsabilitat ambiental
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), en coordinació amb el Consorci Besòs Tordera (CBT), els Agents Rurals i el cos de Bombers de la Generalitat, ha dut a terme diferents actuacions arran de l'incendi de divendres a Polinyà, en diverses naus industrials d'una mateixa empresa encarregada de l’emmagatzematge i distribució de productes químics, els quals no són abocats a la xarxa de clavegueram. En els propers dies, l'Agència disposarà dels resultats dels controls efectuats (un total de 4 mostrejos en 3 dies) i aplicarà un Programa de seguiment específic per analitzar l'evolució de la qualitat i veure el possible impacte del vessament pel que fa a la qualitat de l'aigua i a la vida dels peixos i macroinvertebrats. Paral·lelament, l’ACA ha iniciat un expedient informatiu a l’empresa per valorar, si s’escau, possibles accions per determinar alguna responsabilitat de caràcter ambiental.
Des de l'inici de les tasques d'inspecció, l'aigua emprada en l'extinció de l'incendi anava a parar tant a la xarxa de clavegueram com en un dipòsit de retenció d'aigua de la mateixa empresa. Arran de la quantitat d'aigua emprada en les tasques d'extinció, a més de buidar el dipòsit amb set camions cisterna per poder retenir el màxim d’aigua possible, se’n va utilitzar un altre d'una empresa veïna per a evitar l'arribada d'aigua al medi. Una part del recurs, no obstant, es va evacuar per la xarxa de pluvials, quedant entollada en un punt de la riera de Polinyà (que baixava seca), i sense que l'aigua arribés riu avall.
Inicialment es va contemplar la possibilitat d'habilitar una mota a Polinyà, amb l'objectiu de retenir l'aigua i extreure l'aigua amb camions, però es va descartar aquesta possibilitat al comprovar que a prop de la zona on quedava l'aigua retinguda estava el col·lector d'aigües residuals en alta. Això va comportar que es fes una connexió temporal per aportar l'aigua al col·lector, el qual de fetja estava recollint tots els productes derivats del sinistre a través de la xarxa de clavegueram, i que aquesta arribés a la depuradora.
Afectacions a la depuradora de la Llagosta
Tota l'aigua resultant de l'incendi va arribar a la depuradora de la Llagosta. La planta, que disposa d'un dipòsit de retenció, va interceptar 9.000 m3 del vessament, evitant així la seva arribada directa al riu Besòs. Tot i que la planta no ha vist interrompuda la seva activitat en cap moment, sí que ha afectat el seu normal funcionament, per la qual cosa s’ha alterat la qualitat de l’aigua depurada lliurada al riu Besòs. L’entrada d’una part del vessament en el reactor biològic, amb una elevada càrrega de components químics i contaminants -per als quals no estan dissenyades aquest tipus d’instal·lacions-, ha inhibit l’activitat biològica de depuració. Actualment, tècnics i responsables del Consorci Besòs Tordera estan fent les actuacions correctives pertinents dirigides a restablir el seu normal funcionament. Ja durant el diumenge, el tractament de la depuradora va començar a recuperar la seva normalitat i en els propers dies es preveu que el seu tractament sigui totalment operatiu.
Segons informa el Consorci Besòs Tordera, tot i que des del dissabte s’han estat realitzant accions per restituir el funcionament del reactor biològic afectat, pot requerir uns 10-15 dies per recuperar el normal funcionament del sistema biològic (fins que els bacteris que processen l’aigua residual urbana tornin a créixer i funcionar amb normalitat), raó per la qual l’aigua que surt de la planta encara no pot complir els paràmetres de qualitat de l’abocament.
En aquest sentit s’ha informat els ajuntaments aigües avall per tal que prenguin les mesures que considerin oportunes fins que la depuradora pugui tornar a funcionar amb normalitat.
L’ACA i el CBT tenen subscrit un conveni per a digitalitzar els sistemes de sanejament i crear bessons digitals per a millorar la gestió del sanejament a la conca del Besòs i preveu finançar actuacions de millora a la conca del riu a través dels fons PERTE. Paral·lelament, des de principis de juliol que estan a informació pública els municipis que han d'elaborar plans integrals de gestió dels sistemes de sanejament (PIGSS), amb l'objectiu de definir la localització de l'abocament, les seves característiques qualitatives i quantitatives, amb indicació de la possible presència de substàncies perilloses, la qualitat ambiental del medi receptor, les instal·lacions de depuració, entre d’altres. En total, han d’elaborar aquests plans un total de 80 municipis (7 de menys de 10.000 habitants, 40 d’entre 10.000 i 50.000 habitants i 33 de més de 50.000 habitants).
Així mateix, s’està en coordinació amb els operadors de l’abastament d’aigua municipal, com amb Aigües de Barcelona, que ha tancat la captació d’aigua de l’aqüífer fins que es pugui constatar la no afectació a la qualitat de l’aigua que capten en profunditat per tractar a la potabilitzadora que gestionen al tram final del Besòs.
Primers resultats
A l’espera dels resultats de les mostres preses divendres i dissabte pels inspectors de l’ACA per detectar quins contaminats van afectar al riu, el sensor en continu de què disposa l’Agència Catalana de l’Aigua al riu Besòs van detectar un increment significatiu de l’amoni que va arribar al medi (25 mg/L) ahir diumenge a les 22h., i a partir d’aquí ha iniciat la davallada. Divendres a la matinada ja va detectar les primeres pujades per sobre de 5 mg/L, quan els valors que registra habitualment estan per sota de < 1 mg/L d’amoni. Davant d’aquesta situació, es recomana que les zones de bany properes es mantinguin amb bandera vermella entre 24 i 48 hores més, fins que els nivells d’amoni recuperin la normalitat.
La presència d’amoni en concentracions a partir de 1 mg/L ja pot afectar directament la vida piscícola.
També s’han detectat altres alteracions en els següents paràmetres en el punt proper a l’incident i que es van prendre el mateix divendres.
Conductivitat: S’han detectat 11.606 µS/cm a l’abocament, quan en valor de referència són 1.000 µS/cm.
pH: S’han detectat 4,9 a l’abocament (quan els valors normals són entre 6 i 9).
Clorurs: S’han detectat 5.139 mg/L a l’abocament /(valors normals fins a 200 mg/L.
L’Agència Catalana de l’Aigua ha establert un programa de monitorització i presa de mostres per fer el seguiment i avaluació de l’impacte sobre el medi els ecosistemes associats en diversos trams del riu Besòs.
Recollida de peixos morts
L'alteració de la qualitat de l'aigua va provocar la mort de diversos centenars de peixos entre divendres i dissabte. Tant des del Consorci Besòs Tordera com de diferents Associacions de Defensa Forestal (ADF) de la zona, es va dur entre dissabte i diumenge la retirada dels peixos morts. S’han retirat al voltant d’un miler d’exemplars.
Com a mesura de precaució, es va proposar a l'Ajuntament de Sant Adrià del Besòs que s'hissés la bandera vermella a la platja del Fòrumfins que es tingui constància del producte abocat i de què la qualitat de l’aigua és apta per al bany. Davant d’aquesta situació, es recomana que les zones de bany properes es mantinguin amb bandera vermella entre 24 i 48 hores més, fins que els nivells d’amoni recuperin la normalitat.
Pla de seguiment específic
Per a fer seguiment de l’estat del riu Besòs, s’ha definit un pla per avaluar la qualitat a través de 8 punts de control:
- 3 punts de control d’aigües superficials Besòs (1 de referència “abans EDAR Llagosta” + 2 de control episodi “després EDAR Llagosta i Sta. Coloma”)
- 5 punts de control en aigües subterrànies (3 a la Cubeta de la Llagosta + 2 al baix Besós, coincidint amb nous pous potabilització)
Es faran un total de 3 mostrejos durant les tres properes setmanes en aquests vuit punts de control, amb l’objectiu d’analitzar les aigües superficials i subterrànies i detectar la presència de BTEX (benzè, toluè, etilbenzè i xilè), dissolvents, nutrients, metalls i PFAS (agents químics) o organofosforats (depenent dels retardants de flames usats). En aigües superficials es farà seguiment de macroinvertebrats, diatomees i peixos a través de dos mostrejos entre juliol i agost.