El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Adam Tomàs Roiget, i el director dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez Fernandez, han encapçalat aquest dilluns una reunió informativa amb representants polítics dels municipis ebrencs que organitzen festes en bous i representants de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre per traslladar les novetats del virus de la Llengua blava.


Després de nous casos confirmats en diverses explotacions ramaderes al nord i centre de Catalunya, el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha ampliat la zona restringida per abastar tot el territori català, amb l’establiment de mesures específiques de protecció i prevenció per tal d’intentar frenar l’expansió de la malaltia. Durant la sessió informativa s’ha explicat que, segons estableix un punt de la normativa d’àmbit estatal, “els animals concentrats a fires, festes, certàmens o altres concentracions d’animals, per poder ser traslladats de retorn a les seves explotacions han de complir una sèrie de garanties sanitàries”, com haver estat en les instal·lacions menys de set dies, estar protegits de l’atac de vectors (mosquits) durant l’estada i que el dia del seu retorn no presentin símptomes clínics de la malaltia.


És per això que, perquè es pugui aplicar aquest punt de la normativa, es demana la desinsectació de les instal·lacions que hagin d’allotjar animals durant les festes, així com que un veterinari certifiqui que els animals han estat protegits de l’atac de mosquits, que no presenten símptomes de la malaltia i que, per tant, poden ser traslladats de retorn a les seves explotacions d’origen.


“Com administració, ens anticipem i demanem a les entitats organitzadores d’actes taurins el compliment estricte de la normativa que garanteix el moviment d’animals amb seguretat”, explica el delegat del Govern, Adam Tomàs Roiget.


La Llengua blava és una malaltia vírica que afecta remugants domèstics i salvatges, que es transmet d’animal a animal a través d’un vector i no per contacte directe. Concretament, es transmet mitjançant algunes espècies de mosquit del gènere Culicoides. La gravetat de la malaltia en els remugants varia en funció de l’espècie i el serotip. En cap cas, però, afecta les persones i la carn, la llet i els productes derivats es poden consumir sense problema.


El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha iniciat una campanya de vacunació a totes les ovelles i ovins de Catalunya per tal de minimitzar els efectes adversos d’aquesta malaltia. Des de la direcció general d’Agricultura i Ramaderia s’informa públicament dels nous focus confirmats a través del web https://agricultura.gencat.cat/llenguablava; on hi ha informació, tota la documentació necessària i un apartat de preguntes freqüents.







23 juliol 2024





1  

Imatges

Reunió informativa amb representants dels municipis que organitzen festes en bous sobre el virus de la Llengua blava.

Reunió informativa amb representants dels municipis que organitzen festes en bous sobre el virus de la Llengua blava. 7442365