1. El conseller de Drets Socials i la ministra d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions han signat el conveni en un acte presidit pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, i del govern espanyol, Pedro Sánchez.
  2. La Generalitat gestionarà l’IMV de manera integral amb la Renda Garantida de Ciutadania per poder arribar a més persones i ser més eficaços en l’eradicació de la pobresa severa i la pobresa infantil.
  3. "Catalunya ha de poder gestionar el conjunt del sistema de la seguretat social. El traspàs de l’IMV és un pas important en aquesta direcció”, ha exposat Campuzano.

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, i la ministra Elma Saiz Delgado, han oficialitzat aquest matí el traspàs de la gestió de l’Ingrés Mínim Vital (IMV) a Catalunya amb la signatura d’un conveni que permetrà a la Generalitat gestionar aquesta prestació de manera integral amb la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), simplificar tràmits, ser més eficaços i arribar a més persones. Ho han fet en un acte celebrat al Palau de la Generalitat, que han presidit el president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, i del govern espanyol, Pedro Sánchez Pérez-Castejón.

Catalunya es converteix així en el primer territori de règim comú que gestionarà aquesta prestació no contributiva.

Signatura conveni IMV{"name":"2024/07/24/14/36/603fdb90-7d49-48a1-b52c-456bc45c5917.jpeg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":89359}

La Generalitat incorporarà la gestió d’aquesta prestació i es resol la convivència entre les dues rendes bàsiques que hi ha a Catalunya “per millorar la lluita contra la pobresa a Catalunya, especialment contra la pobresa infantil i severa, sumant-la als instruments que ja tenim com la Renda Garantida de Ciutadania”, ha explicat Campuzano, que ha recordat que aquesta prestació té associat un complement d’infància.

La RGC i l’IMV tenen objectius i destinataris molt similars, però fins ara depenien de dues administracions diferents, cosa que sotmetia la ciutadania a un infern burocràtic. L’acord signat avui posa fi a aquesta incomoditat perquè les dues prestacions es gestionaran en un únic procediment administratiu. “Una finestreta única facilita les gestions a la ciutadania a l’hora de tramitar les dues prestacions”, ha apuntat Carles Campuzano.

Moltes persones amb dret a l’ingrés mínim vital no el demanen perquè ja cobren la renda garantida, de fet, només 12.529 perceptors de l’RGC complementaven aquesta prestació amb l’IMV. Amb el traspàs, doncs, una part dels recursos que actualment paga la Generalitat els aportarà l’Estat en incrementar-se el nombre d’IMV.

Aquestes quantitats, que podrien arribar als 150 milions d’euros en el proper exercici, podran ser reinvertides en la lluita contra la pobresa, per això, el Govern preveu ampliar la Renda Garantida de Ciutadania per fer-la compatible amb ajuts d’habitatge, ampliar el suport a les famílies amb infants, millorar la inserció laboral i atendre més famílies en situació de pobresa severa.

L’acord respon a una de les demandes històriques del Govern català i del Departament de Drets Socials, que va plantejar des de la posada en marxa de la prestació i que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va acordar amb el president Pedro Sánchez a finals de l’any passat.

Signatura conveni IMV{"name":"2024/07/24/14/37/3e9dc9c1-1eaa-41d0-9e9a-6cfa446bc335.jpeg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":130704}

És una batalla que hem mantingut durant molt de temps. Fem un pas molt important per reforçar la capacitat d’intervenció de la Generalitat en l’àmbit de la seguretat social. Tenim un repte, Catalunya ha de poder gestionar el conjunt del sistema de la Seguretat Social per garantir els drets de la ciutadania de forma més efectiva i el traspàs d’una de les seves prestacions com és l’IMV és un pas més en aquesta direcció”, ha explicat Campuzano.

El Departament de Drets Socials ja està treballant conjuntament amb els Departaments de Presidència i Empresa i Treball per dissenyar el nou model de gestió de l’IMV amb l’objectiu de fer possible la finestreta única. En aquest sentit, la Generalitat, amb la gestió conjunta de l’IMV i la RGC, pretén també millorar l’atenció als ciutadans que necessitin demanar aquesta prestació, així com reduir els temps de resolució actuals de l’Estat espanyol pel que fa a l’IMV.

Un conveni molt esperat

Segons el conveni signat avui, la Generalitat assumeix la gestió de l’IMV, però no el pagament de la prestació. De la mateixa manera que es fa amb les prestacions no contributives, la Generalitat les gestiona, indica la quantitat a pagar a cada titular i l’Estat n’abona la quantitat.

Entre les funcions que pertoquen a la Generalitat, hi ha la informació, tramitació i resolució de la prestació o la supervisió del compliment dels requisits; mentre que a l’Estat li pertoca la gestió pressupostària o el manteniment d’uns criteris normatius homogenis de la prestació.

Les dues administracions col·laboraran intercanviant dades i informació. També establiran estratègies d’inclusió per als beneficiàris de l’IMV mitjançant el disseny d’un Pla anual d’itineraris d’inclusió. Es crea la Comissió de Coordinació i Seguiment de l’Ingrés Mínim Vital per fer el seguiment de l’acord.

Signatura conveni IMV{"name":"2024/07/24/14/38/7113b939-32cb-481b-8fa7-559f2c85d895.jpeg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":67325}

S’acorda compensar la Generalitat per la tasca de gestió amb 2.817.547 euros per a l’any en curs. La xifra serà proporcional en funció del moment en què es faci efectiu el traspàs i s’actualitzarà anualment d’acord amb l’increment de les retribucions del personal funcionari.

L’acord es publicarà al BOE i al DOGC i serà efectiu en un termini de dos mesos i la duració serà indefinida. L’assumpció de les funcions per part de la Generalitat es farà realitat en nou mesos.

6  

Imatges

Signatura conveni IMV

Signatura conveni IMV 130704

Signatura conveni IMV

Signatura conveni IMV 123782

Signatura conveni IMV

Signatura conveni IMV 92445

Signatura conveni IMV

Signatura conveni IMV 89359

Signatura conveni IMV

Signatura conveni IMV 51176

Conseller Campuzano

Conseller Campuzano 67325