- La creació de la comunitat donarà cobertura a un total de 25.000 hectàrees potencials de reg i l’objectiu serà gestionar la disponibilitat d’aigua que se n’obtingui per fer reg de suport i supervivència de les vinyes
- Durant la reunió s’ha presentat un estudi sobre la resiliència al canvi climàtic del sector vitícola català que han elaborat conjuntament l’IRTA i l’INCAVI, i que fa una projecció de les necessitats del cultiu al territori amb l’horitzó al 2070
David Mascort, conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, s’ha reunit aquest dimecres amb el sector vitivinícola del Penedès i del Garraf en el marc de les diferents jornades de treball que s’estan celebrant amb l’objectiu de garantir la viabilitat econòmica del sector. De la trobada, que ha tingut lloc a Sant Martí Sarroca, n’ha sorgit el compromís del sector de constituir la comunitat de regants a la zona del Penedès i del Garraf, i també l’acompanyament del Departament per començar a treballar de forma conjunta en solucions estructurals que cobreixin les necessitats d’aigua del cultiu de la vinya.
“La creació d’una comunitat de regants a la zona del Penedès i el Garraf garantirà oportunitats de vida per a tothom i desenvolupament per al territori. Aquesta és la primera vegada que el sector té una alternativa a llarg termini i una solució per posar fi al dèficit d’aigua estructural del sector al Penedès i al Garraf”, ha exposat el conseller Mascort.
La creació de la comunitat donarà cobertura a un total de 25.000 hectàrees potencials de reg, i l’objectiu serà gestionar la disponibilitat d’aigua que se n’obtingui per fer reg de suport i supervivència.
En aquest sentit, durant la reunió s’ha presentat el Programa de seguiment i gestió agronòmica de l’aigua per incrementar la resiliència al canvi climàtic del sector vitícola català, elaborat conjuntament per l’IRTA i l’INCAVI. Aquest projecte neix de la petició de l’Associació Vinícola Catalana a l’exconsellera Teresa Jordà, i durant l’any 2023 i començament de 2024 s’ha estat treballant juntament amb l’Agència Catalana de l’Aigua, el Servei Meteorològic de Catalunya i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, de manera que es disposa d’una projecció de les necessitats del cultiu al territori amb l’horitzó al 2070.
L’estudi, que conclou que és imprescindible el reg de suport al Penedès i al Garraf, identifica també diferents depuradores i estacions de tractament d’aigua on hi ha volums disponibles que la comunitat podria demanar per distribuir-la després entre els diferents regants. “Aquest estudi ens ofereix una base sòlida per poder construir la infraestructura de reg i desenvolupament rural de futur que necessita el sector vitivinícola de l’Alt i Baix Penedès i del Garraf”, ha afegit el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
A més, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural estudia fonts alternatives d’aigua per incrementar la disponibilitat per als regants i, d’aquesta manera, assegurar el cultiu de la vinya en una comarca que basa la seva economia en el sector vitivinícola.